Retour en Bourgogne

Informatie

RegieCédric Klapisch
Jaartal2017
Releasedatum06-10-2017
Speelduur109 minuten
DistributeurCinéart Nederland
CastAna Girardot, Pio Marmaï, François Civil, María Valverde en Jean-Marc Roulot

Als kleine jongen dacht Jean dat iedere dag anders was. Pas later ontdekte hij het tegendeel. Zijn vader had de wens dat hij de zaak zou overnemen, maar hij zag dit niet zitten en na diverse ruzies besloot hij zijn familie en geboortestreek Bourgondië te verlaten. Na een wereldreis is Jean neergestreken in Australië, waar hij met zijn vrouw Alicia en zoontje woont op een boerderij. Er is tien jaar voorbijgegaan als hij van zijn zus verneemt dat zijn vader ernstig ziek is, waarop hij besluit terug te keren voor de man die hij in zijn vroegere jaren juist probeerde te ontlopen. Net voor het moment van de wijnoogst overlijdt hun vader, die de boerderij nalaat aan zijn kinderen. Ondanks hun geschillen en hun eigen levens groeien Jean, zijn broer Jérémie en zus Juliette naar elkaar toe en versterkt hun band.

Retour en Bourgogne, originele titel Ce qui nous lie en vrij vertaald als ‘terugkeer naar Bourgondië’, is de nieuwe film van Cédric Klapisch. Klapisch heeft zich vooral toegespitst op komedies en wijkt met dit luchtige drama wat af van zijn normale werk. Net als voor het overgrote deel van zijn eerdere films heeft hij ook hier het script zelf geschreven en is hij kort te zien als druivenplukker. Het zijn van die dingen die liefhebbers van zijn films zeker kunnen waarderen.

Op de stemmige klanken van Kraked Units’ Red Red Red opent de film met overlopende beelden van de vier seizoenen, gefilmd met een prachtig uitzicht op de wijnvelden. We zien hoe Jean terugkeert naar zijn ouderlijk huis waar hij met open armen wordt ontvangen door zijn zus. Zijn broer Jérémie is in eerste instantie minder enthousiast en verwijt hem vooral dat hij nooit iets heeft laten horen, zelfs niet toen hun moeder overleed. Daarnaast zorgen Juliette en Jérémie nu al maanden voor hun zieke vader. Het zorgt voor de nodige spanningen en onuitgesproken frustraties, al blijkt alles voor een reden te zijn geweest. Veel hiervan zien we terug in minimale flashbacks en in de uitleg die Jean geeft aan zijn broer en zus. Het zorgt ervoor dat de frustratie plaats maakt voor begrip en de drie langzaamaan weer naar elkaar toe groeien.

Toch heeft Jean het lastig; enerzijds ziet hij langzaam de band met zijn broer en zus weer hersteld worden, anderzijds heeft hij een eigen leven ver weg van Bourgondië en zit zijn gezin nog daar in Australië. Het lijkt de opmaak voor een flink drama, maar gelukkig wordt de film nergens te zwaar op de maag. Er is wel wat gekonkel om de nalatenschap, maar het zwaartepunt van de film ligt bij het oogsten van de druiven en het maken van de wijn. Alles aan de hand van prachtige beelden van de oogst en verdere productie. De natuur spat hierbij werkelijk van het scherm af en als de druiven worden geproefd kan je de wijn bijna ruiken. Het is de kracht van deze film, waarmee je gelijk een cursus krijgt waarbij het gehele proces van het wijn maken doorlopen wordt. Het is een lust voor het oog, die zeker wijnliefhebbers zal kunnen bekoren en juist ook deze gezamenlijke passie die de drie hoofdpersonages van de film weer dichter tot elkaar brengt.

Extra’s: Naast de hoofdfilm staat er geen bonusmateriaal op de dvd, afgezien van de trailer. Wel zijn er twee trailers van andere releases en een aankondiging hiervan te bekijken.
· Trailer Un Heureux Événement (01:50)
· Aankondiging Casse-tête chinois (00:40) Aankondiging voorafgaand van de trailer, met de nadruk dat het hier een film van Cédric Klapisch betreft, natuurlijk ook de regisseur van Retour en Bourgogne.
· Trailer Casse-tête chinois (01:43)
· Trailer Retour en Bourgogne (01:55) In het menu te selecteren.

Retour en Bourgogne is een luchtig Frans drama voor de liefhebbers van Bourgondië en een goed glas wijn. Het decor van de wijnoogst zorgt voor een beeldenpracht die hun het water in de mond zal doen lopen, waarbij de beelden keer op keer worden voorzien van stemmige muziek. Ondanks de vele frustraties die er in het begin zijn tussen de broers en zus, is het de passie voor de druiven en wijn die hen nader tot elkaar brengt. Het is allemaal wat voorspelbaar, maar prachtig in beeld gebracht. Hierbij is het jammer dat dergelijke films hier enkel op dvd uitgebracht worden, want de beelden zouden pas echt volledig tot zijn recht zijn gekomen op Blu-ray. Een kniesoor die daar op let, beter is het om je te laten meevoeren met deze heerlijke film die gelukkig nergens te zwaar op de maag zal liggen.

Met dank aan Cinéart Nederland voor het recensie-exemplaar.

18 oktober, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59d628cc9069f_selected-products" products="9200000079377092" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer