Richard Says Goodbye

Informatie

RegieWayne Roberts
Jaartal2018
Releasedatum20-12-2019
Speelduur91 minuten
DistributeurDutch Filmworks
CastJohnny Depp, Rosemarie DeWitt, Danny Huston, Zoey Deutch, Odessa Young & Ron Livinston

Het is tijd voor Richard om vaarwel te zeggen. De professor in de Engelse taal heeft nog maar zes maanden te leven. Wellicht een jaar, maar aan een behandeling wil hij niet beginnen. Aan het vertellen van zijn naderende dood aan zijn familie en vrienden ook niet. En dus gooit hij zonder enige mededeling in zijn omgeving het roer compleet om met de hoop er nog het beste van te maken. Richard zuipt, snuift en neukt zich een weg naar de naderende dood, laat zijn vrouw compleet haar gang gaan met haar affaire en heeft geen trek meer in studenten die genoegen nemen meteen zesje. Wetende dat hij de eindstrijd van zijn leven met rasse schreden gaat halen, wil hij het maximale halen uit het leven dat hem nog gegeven is. Maar is hij met zijn vrije levensstijl wellicht een inspiratie voor de mensen die zonder hem achterblijven en ook het volledige uit hun leven moeten halen?

Voor wie nu denkt: “Huh? Deze film heet toch eigenlijk ‘The Professor’?”, dan klopt dat. Het debuut van regisseur Wayne Roberts heeft namelijk met “Katie Says Goodbye” een iets te vergelijkbare titel die mogelijk voor verwarring kon zorgen. Waarom die titel uiteindelijk wel bij ons in Nederland op de hoes is belandt blijft een vraagteken, al zal het vast te maken hebben met de onbekendheid van zijn eerste film en die verwarring dus bij ons niet ter sprake zal komen. Richard Says Goodbye schopte het hier zelfs tot het witte doek, maar wel met bijzonder weinig succes. Dat Johnny Depp geen garantie voor succes meer is, is al een tijdje duidelijk maar daar zit niet de grootste makke van deze film.

Richard Says Goodbye laat zien hoe het is om je leven volledig om te gooien, wetende dat je niet meer lang te leven zult hebben. Dergelijke verhaallijnen staan uiteraard aan de basis van een hoop komische situaties, maar helaas valt er in de film van regisseur Wayne Roberts bijzonder weinig te lachen. Niet dat de film meer de dramatische kant probeert te belichten, maar simpelweg omdat de film bijzonder matig uit de verf weet te komen. Waarom dat zo is wordt al in de eerste minuten meteen duidelijk. Richard krijgt te horen dat hij nog maar zes maanden te leven heeft en dus gaat het roer meteen om. Maar waar komt Richard vandaan? Hoe was zijn leven voor die verschrikkelijke boodschap? Als kijker heb je totaal geen referentie met het verleden van de professor. Ongetwijfeld een stuk saaier, maar echt duidelijk wordt het allemaal niet.

Nou zou dat op zich ook niet nodig hoeven zijn, maar we krijgen van Roberts als kijker zo weinig om mee te werken dat het toch lastig wordt om enige sympathie voor Richard op te wekken. Helemaal in de gedaante van acteur Johnny Depp die behoorlijk verloren rondloopt in een film waarin hij overduidelijk niet thuishoort. Het casten van de Amerikaan is prima als je een alcoholist zoekt, datgene waarin Richard veranderd, maar Depp als professor aan de universiteit? Het is een behoorlijke opgave. Depp komt er maar moeilijk mee weg en doet, ondanks zijn verloren voorkomen, wel degelijk zijn best om er wat van te maken. Helaas is het niet voldoende om Richard Says Goodbye tot een bevredigend eindproduct te maken.

Extra’s: Er zijn helaas geen extra’s op de schijf terug te vinden. Al had een interview met regisseur Wayne Roberts wellicht wel geholpen om de film beter te begrijpen.

Richard Says Goodbye laat zien hoe het is om je leven om te gooien nadat je te horen hebt gekregen dat je niet lang meer te leven hebt, maar weet daar als film bijzonder weinig invulling aan te geven. Humor ligt om de hoek, maar door een matige opbouw komt deze nooit echt tot een bevredigende conclusie. Richard Says Goodbye blijft bijzonder oppervlakkig, komt nergens tot een hoogtepunt en laat zien dat Johny Depp, ondanks zijn talent, totaal niet de juiste persoon is om deze film op zijn schouders te dragen.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

7 januari, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e08afe87db79_selected-products" products="9200000117252104,9200000118409707" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer