Rick and Morty – seizoen 1 t/m 4

Informatie

RegieJustin Roiland & Dan Harmon
Jaartal2013 - 2019
Releasedatum25-08-2021
Speelduur902 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastJustin Roiland, Maurice LaMarche, Spencer Grammer, Dan Harmon, Chris Parnell, Sarah Chalke & Tom Kenny

Rick is een arrogante, dronken, cynische en geniale uitvinder die in een dronken bui zijn kleinzoon Morty midden in de nacht uit bed sleept omdat hij de aarde wil opblazen. Morty krijgt een paniekaanval, maar dat is zeker niet de laatste die hij zal krijgen. Rick heeft namelijk zijn intrek genomen bij zijn dochter Beth van wie hij vervreemd is geraakt in de loop der jaren. In het huis wonen eveneens haar onbenullige man Jerry, en hun kinderen Summer en Morty. Deze laatste is een onzekere, sukkelige en hormonale tiener die meer dan eens op sleeptouw wordt genomen op één van de absurde avonturen van Rick. Tot het punt waarbij Morty zich niet meer kan concentreren op school, in slaap valt tijdens de les en zijn schoolprestaties hieronder beginnen te lijden. De vraag is dus hoelang hij, en de rest van de familie, de bizarre avonturen van Rick kunnen volhouden.

Deze recensie is geschreven door gastredacteur Melvin Imanuel. Melvin is onder andere bekend van de podcast Chez Geeque en is daarnaast op iedere (geeky)beurs terug te vinden met een stand van Dirtees; De plek waar je moet zijn voor een enorme lading aan (geeky) shirts.

Al jaren staan Rick and Morty aan de top van de popcultuur. Scherpe, harde humor zoals je die wellicht kent uit South Park, en minstens even absurd, misschien zelfs wel absurder. Het is niet voor niets dat er in 2018 nog 70 afleveringen zijn besteld, wat zo’n beetje gelijk staat aan zeven seizoenen. De serie is bedacht door Justin Roiland en Dan Harmon. De laatste is vooral bekend van Community, en de eerste momenteel ook door Solar Opposites. Rick and Morty zijn gebaseerd op een aantal shorts van Roiland, getiteld Doc and Mharti. Dit was een parodie op Back to the Future. Er zijn wat veranderingen ontstaan in de overgang, maar nog steeds is Doc and Mharti te herkennen, al is het alleen al door het chaotische tekenwerk van de pupillen van Rick and Morty, waarin de gehele stijl te zien is van Doc and Mharti. De bijzondere humor is gebleven, alsmede de stemmen. De humor is hard, scherp en genadeloos, en breekt meer dan eens thema’s aan als racisme, geloof, abortus en zelfmoord. Onderwerpen die over het algemeen taboe zijn. De nuance hierin is dat de humor niet ten koste gaat van het desbetreffende onderwerp, maar dit eerder openbreekt en ter discussie stelt.

Het eerste seizoen schraapt slechts aan het oppervlak van de totale absurditeit die het universum van Rick and Morty behelst. Niet alleen Morty, maar het hele gezin belandt van het ene avontuur in het andere door de aanwezigheid van Rick. Alle avonturen in alle afleveringen van het eerste seizoen zijn er ter worldbuilding. Meerdere afleveringen draaien om de gevoelens die Morty heeft voor een meisje van zijn school, Jessica. Zo vraagt hij Rick een love potion te maken waardoor ze verliefd op hem wordt, of geeft hij in de laatste aflevering in huisfeest waarbij hij indruk op haar wil maken. Vooral de een na laatste aflevering legt een fundering voor toekomstige afleveringen; Rick wordt samen met Morty opgepakt door een organisatie bestaande uit Ricks uit andere universums, omdat Rick ervan wordt beschuldigd zijn “variants” te vermoorden. In de climax van de aflevering blijkt hoe de vork echt in de steel zit, en wat Rick en Morty in de toekomst te wachten staat.

Het hierop volgende seizoen sluit naadloos aan op het eerste en laat in de eerste aflevering zien wat de consequenties zijn van de eerder genoemde climax waarmee de weg vrij is voor een verzameling aan uiteenlopende avonturen. Zo gaan Rick en Morty naar een arcadehal op een andere planeet, droppen ze Jerry in een kinderdagverblijf, speciaal voor Jerry’s, maken we kennis met Tiny Rick, Mr. Poopybutthole en Unity en slaat de Smith familie op de vlucht als de aarde onder toezicht komt te staan van de Galactic Federation. En dat is pas een kleine verzameling van de bizarre avonturen in de eerste twee seizoenen. De laatste twee seizoen die deze boxset omhelst staan in het teken van de grotere rol voor Summer, Zien we Evil Morty weer terug en is er ook nu weer een nieuwe Interdimensional Cable aflevering, maar nu in de vorm van Rick and Morty die gênante herinneringen afspelen. Het laatste seizoen op de bluray box laat de nieuwe familie dynamiek zien; de relatie tussen Beth en Jerry wordt steeds beter en Rick dient Morty om toestemming te vragen wanneer hij hem wil meenemen op avontuur. Seizoen vier eindigt bovendien met een emotionele noot; Rick ziet in dat hij een slechte vader is, en misschien ook niet de beste vriend die er is.

Afleveringen zijn redelijk op zichzelf staand, en los te kijken, maar er is ook wel een rode draad te ontdekken door de seizoenen heen. Of in ieder geval een thema dat meer dan eens terugkomt; de niet rooskleurige relatie tussen Beth en Jerry, Morty die als hormonale tiener de liefde zoekt en Rick die bij vlagen beseft dat hij meestal een egoïstische eikel is. Misschien is niet alle humor voor iedereen, maar iedereen kan vast wel iets vinden wat ze leuk vinden aan de serie. Zo zijn er bijvoorbeeld al de talloze verwijzingen naar andere geek properties, iets wat je al terug ziet in de titels van de afleveringen (M. Night Shaym-Aliens!, Total Rickall, The ABC’s of Beth) en een gigantische lading aan gast-acteurs, zoals Patton Oswalt, Taika Waititi, Jemaine Clement, Paul Giamatti en Nathan Fillion. Een onsamenhangende recensie die op het eerste gezicht nergens op slaat? Wellicht, maar dat is precies wat Rick en Morty ook is.

Extra’s: Voor wie de vier seizoenen van Rick and Morty al op dvd of blu-ray heeft valt er weinig nieuws te ontdekken in deze boxset. Iedere schijf gaat gepaard met dezelfde extra’s die al terug te vinden waren op de individuele uitgaves. Denk daarbij vooral aan audiocommentaar, verwijderde scenes of een kort inzicht in bepaalde afleveringen. Helaas biedt de boxset dus geen nieuwe extra’s voor wie hoopt met deze verzameling nog iets extra’s in huis te halen.

Rick and Morty – seizoen 1 t/m 4 is een goed gevulde boxset met daarin alle bizarre avonturen van de arrogante, dronken, cynische en geniale uitvinder Rick en zijn kleinzoon Morty. Alle 41 afleveringen zijn in de boxset terug te vinden en daarmee dus een prachtige verzameling voor fans van de serie. Helemaal omdat ook alle extra’s van de losse uitgaves in de boxset zijn terug te vinden, al is het jammer dat er geen nieuwe bonusmateriaal is toegevoegd om de boxset net dat beetje extra mee te kunnen geven. De humor van Rick and Morty is wellicht niet voor iedereen weggelegd, maar voor wie een hart heeft voor pop-cultuur en geeky dingen valt er zeker een hoop te genieten.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

7 september, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer