Rick and Morty – seizoen 5

Informatie

RegieJustin Roiland & Dan Harmon
Jaartal2021
Releasedatum08-12-2021
Speelduur200 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastJustin Roiland, Maurice LaMarche, Spencer Grammer, Dan Harmon, Chris Parnell, Sarah Chalke & Tom Kenny

Terwijl Rick een noodlanding moet maken in de oceaan is het Morty onverwacht eindelijk gelukt om een date met Jessica voor elkaar te krijgen. Jammer voor hem gooit Rick echter roet in het eten als hij zijn vijand Mr. Nimbus tegen zich in het harnas jaagt. Morty schiet Rick te hulp om een etentje te regelen voor Mr. Nimbus, en zo ook zijn date, maar als hij per ongeluk de geschiedenis van een alternatieve dimensie door elkaar schudt heeft dat voltrekkende gevolgen! Het is wederom aan het illustere duo de taak om de boel weer creatief recht te breien, maar voor hoe lang gaat dat goed? En wanneer staat het volgende probleem dan weer voor de deur de zo mogelijk nog lastiger is om op te lossen? Hun avonturen zijn nog steeds een kettingreactie van bizarre avonturen waar geen einde aan lijkt te komen en de kans op een normaal leven nog altijd verder weg lijkt dan ooit.

Er zullen weinig liefhebbers van pop-cultuur zijn die nog niet besmet zijn geraakt met het virus dat Rick and Morty heet. Al sinds de pilot uit 2013 trekken de grootvader en kleinzoon, duidelijk gemodelleerd naar hun evenknieën uit Back to the Future, er op uit om allerlei bizarre avonturen te beleven. Uiteraard gepaard met de nodige zwarte en keiharde humor die de serie inmiddels zo duidelijk definieert. Een combinatie die, samen met de heerlijk simpele animatiestijl, inmiddels miljoenen fans aan zich gebonden heeft. Volledig terecht overigens want er zijn weinig afleveringen van Rick and Morty te vinden die niet de moeite van het kijken waard zijn. Voorlopig kunnen geestelijk vaders Justin Roiland and Dan Harmon (ook bekend als bedenker van de eveneens populaire serie Community) nog wel even verder aangezien er nog heel wat afleveringen zijn besteld van deze bizarre animatiereeks. In 2018 bestelde zender Adult Swim (een Amerikaanse zender, gespecialiseerd in volwassen content voor de laatste uurtjes) namelijk nog eens 70 afleveringen.

De eerste vier seizoen kwamen vorig jaar op blu-ray uit in een zeer nette en uitgebreide box en inmiddels is het toe aan de uitgave van het vijfde seizoen dat wederom uit tien afleveringen bestaat. In die afleveringen gaat het, zoals we inmiddels gewend zijn, weer alle kanten op. Gelukkig wel op een bizar goeie manier dat de serie nog steeds weinig aan kracht weet in te boeten. Het is wonder om te zien dat Roiland en Harmon die serie iedere keer weer een nieuwe draai weten te geven met eigenlijk dezelfde ingrediënten. En dat is best een knappe prestatie te noemen en, verrassend genoeg, ook een zere originele. Want daar waar andere series met meerdere seizoen het wiel opnieuw proberen uit te vinden, maakt Rick and Morty liever gebruik van hetzelfde wiel. Maar dan wel op 100 verschillende creatieve manieren. En nee, we kunnen je geruststellen: dat is zeker niet een gemakzuchtige manier om de serie tot de laatste druppel uit te melken met zo weinig mogelijk werk. Want dat de makers nog steeds even scherp zijn geeft maar weer eens aan hoe briljant hun geest eigenlijk werkt.

Met de eerste aflevering gaat dit vijfde seizoen weer knallend van start met een verhaal waarin Morty probeert een normale date met Jessica te hebben, maar de pech heeft dat Rick weer oog in oog staat met zijn aartsvijand Mr. Nimbus waarmee er weer allerlei parallelle universa worden gecreëerd die uiteraard voor Morty weer bijzonder slecht uitpakken. En dat is slechts het begin, want voor de rest van het seizoen staan onder andere nog een sperma-monster, seksuele aliens, afleidende inktvissen en nog veel meer bizarre hersenkronkels op het programma. Wat dat betreft zullen fans ook in dit vijfde seizoen weer weinig reden te klagen hebben met tien afleveringen die ook dit weer stuk voor stuk de moeite van het kijken waard zijn. En mocht je nou eindelijk eens willen beginnen aan deze serie die ook bij Netflix te zien is, dan hebben we één advies: Doen! Of haal anders de boxset in huis, want voor wie volledig ondergedompeld wil worden in de wereld van Rick and Morty staat ook een hele rits aan fijne extra’s te wachten.

Extra’s: Net zoals de vorige seizoen gaat ook dit seizoen gepaard met een hele rits aan extra’s. Ze zijn stuk voor stuk wat aan de kort kant wellicht, maar voor de echte fan ongetwijfeld een must om een keer te bekijken.
· Fighting Gravity: The Making of Season Five (09:16) Omdat Corona er voor zorgde dat de makers niet bij elkaar konden zijn, is deze making of in een speciaal Zoom-jasje gegoten.
· Animation and Compositing (02:22) Een korte blik op de technische kant van het animeren van de serie.
· B-Story Generator Vol. 1 (03:04) Rob Schrab en Dan Harmon discussiëren op bijzondere wijze over ideeën van subplots.
· B-Story Generator Vol. 2 (02:49) Soortgelijke extra als hierboven.
· Backgrounds (02:30) Een blik op het design van de serie.
· Coloring Rick and Morty (02:47) De technische mensen achter de serie bespreken het uiterlijk van de serie.
· Directing Mortiplicity (02:00) Lucas Gray vertelt over deze bizarre aflevering.
· Directing Rickmurai Jack (02:36) Soortgelijke extra als hierboven, maar dan met Jacob Hair
· Season 5 Hype (01:52) Een soort trailer van dit seizoen.
· Inside the Episode (18:05) Van iedere aflevering is een soort making of te bekijken waarin de makers over de betreffende aflevering vertellen. Gemiddeld duren ze twee minuten per aflevering.

Rick and Morty – Seizoen 5 legt de lat qua bizar-gehalte weer net wat hoger dan de vorige seizoenen en gaat er vaak genoeg net wat meer overheen. Dat levert wederom een seizoen op met tien hilarische afleveringen waarvan de harten van de geeks onder ons weer sneller zullen kloppen. Het is bijzonder om te zien dat de makers het gegeven van de serie nog steeds een nieuwe draai weten te geven met exact dezelfde ingrediënten. Een prestatie die uitmondt in avonturen die, zoals we inmiddels gewend zijn, alle kanten op zullen vliegen en je niet raar moet opkijken als sperma-monsters, afleidende inktvissen of andere hersenskronkels ten tonele verschijnen. De lat lag voor dit seizoen hoog, maar de makers gaan er moeiteloos overheen.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

3 mei, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer