Ricki and the Flash

Informatie

RegieJonathan Demme
Jaartal2015
Releasedatum13-01-2016
Speelduur101 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastMeryl Streep, Mamie Gummer, Rick Springfield, Kevin Kline en Audra McDonald

Ricki is een rockzangeres en gitariste van de band Ricki and the Flash. Ricki liet ooit haar gezin in de steek om rockster te worden, maar dat bleek geen levenspad dat over rozen ging. Zo bleef het grote succes uit. Wanneer Ricki de kans krijgt om alles weer goed te maken met haar gezin pakt ze deze dan ook met beide handen aan. Haar gezin staat haar echter niet bepaald met open armen op te wachten en de kloof tussen moeder en kind blijkt groter dan verwacht.

Diablo Cody, die in 2007 een Oscar wist te winnen voor haar scenario voor de film Juno, is verantwoordelijk voor het scenario van Ricki and the Flash. Een scenario dat ze baseerde op haar schoonmoeder en waar ze een paar jaar aan schreef. Voor de regie had ze al snel niemand minder dan Jonathan Demme op het oog, die gelukkig toestemde om de regie op zich te nemen. Demme is bekend van zijn werk als regisseur van films als The Silence of the Lambs en Philadelphia, maar regisseerde ook meerdere muziekdocumentaires. Wat dat betreft lijkt het met Ricki and the Flash op papier in elk geval niet fout gegaan. Zeker niet als aan de namen van Demme en Cody ook nog die van actrice Meryl Streep wordt toegevoegd. Een naam die vrijwel garant lijkt te staan voor Oscar nominatie, helaas bleef dergelijk succes voor deze film uit.

Meryl Streep speelt de rol van Ricki uit de titel van de film en zij behoeft natuurlijk geen enkele introductie. Voor deze rol kwam haar prettige zangstem goed van pas en haar drang naar perfectie om echt in een rol te kruipen is ook hier weer zichtbaar. Zo nam zij speciaal voor deze rol gitaarlessen genomen. Iets wat duidelijk in de film terug is te horen, want alle muziek in de film is live opgenomen, zonder overdubs. Een erg knappe prestatie voor iemand die in twee weken tijd gitaar heeft leren spelen. Streep speelt haar rol dan ook voortreffelijk en is zeker geloofwaardig als rockzangeres. Het is leuk om te zien dat ook Mamie Gummer in de film speelt, de dochter van Meryl die een overduidelijke gelijkenis heeft met haar moeder.

Naast Streep zien we Rick Springfield als leadgitarist Greg. De naam van Springfield zal in ons land bij weinigen een belletje doen rinkelen, toch is hij aan de andere kant van de oceaan en in thuisland Australië een graag gehoord artiest. Gehoord, want ondanks dat hij de laatste jaren veel als acteur te bewonderen is begon hij zijn carrière als zanger/ gitarist. Het bezorgde hem in 1981 zelfs een nummer 1 hit met Jessie’s Girl. De rol van Greg is hem dan ook op het lijf geschreven. Iets dat al bleek in zijn auditie, toen hij enkel een liedje hoefde te spelen waarbij direct duidelijk werd dat het met de chemie tussen hem en Streep wel goed zat. Deze chemie is gelukkig terug te zien in de film en spat dan ook van het scherm.

Muzikaal gezien zit het dan ook wel goed met de film. Zo horen we enkele recente hits van Lady Gaga en Pink terug, al is alles voorzien van een stevig rockrandje. Iets dat wellicht niet iedereen even goed zal kunnen waarderen. Wel is het speciaal voor deze film geschreven nummer Cold One een voltreffer en wordt deze zowel in de ballad- als de rockversie erg goed gezongen door Meryl Streep. Maar ondanks dat de chemie van het scherm spat, het verhaal goed in elkaar en het met de muziek wel snor zit weet de film de aandacht van de kijker helaas niet de gehele speelduur vast te houden. Daarnaast is het einde van de film alles behalve verrassend te noemen en laat dit de kijker vooral achter met een groot ‘was dit het nou?’-gevoel.

Extra’s: De Blu-ray bevat een aantal extra’s. Zo is de schijf voorzien van vijf verwijderde scene’s die zeker interessant zijn als aanvulling op de film. Ook zijn er twee specials aanwezig. ‘The making of: Ricki Flash’ en ‘De herontdekking van Rick Springfield’. Beide twee interessante specials waarin leuke feitjes en weetjes voorbij komen, zoals bijvoorbeeld een antwoord op de vraag waarom Streep de gehele film vlechten in haar haar heeft zitten.

Ricki and the Flash heeft op papier alles in huis om een goede film te worden, maar helaas weet de film de aandacht van de kijker niet vast te houden. Wel laat Meryl Streep opnieuw zien waarom zij overal geprezen wordt om haar inlevingsvermogen. Zo misstaat zij absoluut niet naast een artiest als Rick Springfield. Maar met Jonathan Demme aan het roer, Diablo Cody als verantwoordelijk voor het script en Meryl Streep in de hoofdrol lagen de verwachtingen duidelijk te hoog. Ricki and the Flash is een aardig muzikaal drama, die vooral de liefhebbers van de veelvuldig aanwezige muziek zal bekoren. Voor de overige kijkers zal de film er helaas eentje zijn die niet lang zal bijblijven.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

19 februari, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Jantine van Lierop