Ride Along 2

Informatie

RegieTim Story
Jaartal2015
Releasedatum04-02-2016
Speelduur101 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastIce Cube, Kevin Hart, Tika Sumpter, Benjamin Bratt, Ken Jeong en Olivia Munn

Ondanks dat er wat dingen zijn veranderd, is er voor Ben vooral veel hetzelfde gebleven in het leven. Zo is hij ondertussen dan wel afgestudeerd op de politieacademie, maar nog steeds wordt hij allesbehalve serieus genomen door James, een keiharde detective en de broer van zijn vriendin Angela. Als de jacht op een voortvluchtige crimineel James naar Miami voert, smeekt Angela hem om Ben nog een kans te geven. James gaat schoorvoetend akkoord, maar de voorwaarde is wel dat Ben weer op tijd in Atlanta moet zijn voor zijn bruiloft. De nieuwbakken ‘brothers-in-law’ beginnen samen aan een spectaculaire race tegen de klok.

Met een voor Amerikaanse begrippen bescheiden budget van 25 miljoen dollar werd Ride Along, ondanks merendeels negatieve recensies, een behoorlijk kassucces. Een vervolg kon dan ook niet uitblijven. Het budget werd hiervoor flink opgekrikt en ondanks dat de film opnieuw vooral negatieve recensies kreeg werd het productiebudget vrij gemakkelijk terugverdiend. Ook in Nederland werd de film stevig gepromoot, waarbij hoofdrolspelers Ice Cube en Kevin Hart zelfs even ons landje aandeden tijdens hun promotietoer. De twee maakten een frisse grachtentocht en Ice Cube mocht zelfs aanschuiven bij Humberto Tan bij RTL Late Night. Allemaal leuk en aardig, waarbij beiden vooral wilden delen hoe geweldig ze elkaar wel niet vonden, maar het zegt natuurlijk niks over de film zelf.

Waar de eerste Ride Along ging over gamejunkie Ben, die zich als nieuwe rekruut koste wat kost wilde bewijzen ten opzichte van de geharde detective en zwager in wording James Payton, zijn we nu een klein stapje verder. Althans, dat zou je denken. Want Ben leek te worden geaccepteerd aan het einde van de eerste film, maar daar blijkt in Ride Along 2 niet al te veel van terecht gekomen. Dat Ben en Angela, de zus van James, nu ook trouwplannen hebben heeft voor hun band blijkbaar niet echt geholpen. Oftewel, eigenlijk is er helemaal niet zoveel veranderd en krijgen we gewoon een vervolg voorgeschoteld dat qua verhaal amper verschilt van de eerste film. En ondanks dat er weinig aandacht in is gestoken om een simpele herhalingsoefening te voorkomen is dat wellicht niet eens zo’n slecht idee, want de kracht van de eerste film zat nou juist in de verhouding tussen James en Ben.

Dit gezegd hebbende is Ride Along 2 vooral een film voor de mensen die geen genoeg kunnen krijgen van het gekibbel tussen Ice Cube en Kevin Hart en mensen die weten dat de film met een flinke korrel zout genomen dient te worden. De chemie tussen Ice Cube en Kevin Hart is gelukkig opnieuw het sterkste punt van de film, waarbij de film drijft op de tegenstellingen tussen de twee. Waarbij opvalt dat Hart hier een stuk beter te verteren is dan eerder in Get Hard. Want waar hij daar een zo mogelijk nog flauwere Will Ferrell als metgezel kreeg, komt zijn vorm van humor een stuk beter tot zijn recht met de serieuzere Ice Cube naast hem. Dat zijn personage Ben uiteindelijk het hart weet te veroveren van James staat van tevoren al vast, dus wat dat betreft bevat de film geen verrassingen. Als je deze ook niet verwacht dan krijg je opnieuw een aardige komedie voorgeschoteld.

Ride Along 2 is een vermakelijke doch onoriginele buddy film, waarin opnieuw de twee tegenstrijdige karakters van Ben en James aan elkaar gekoppeld worden voor een avontuur. Dat de makers hierbij weinig pogingen doen om het verhaal iets te vernieuwen getuigd van een bijna gemakzuchtig vervolg waarbij men dan ook vooral lijkt in te spelen op het verrassende (financiële) succes van de eerste film. Dat dit vervolg bijna een blauwdruk is van de eerste film zorgt er ook voor dat de films weinig voor elkaar onder doen. Mocht je hebben genoten van de eerste film, dan zal je je hier ook geen buil aan vallen. Voor ons is de humor te flauw, de actie te dertien in een dozijn en het verhaal te inspiratieloos. Nu is het enkel te hopen dat de makers geen trilogie voor oog hebben.

3 februari, 2016

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer