Riphagen

Informatie

RegiePieter Kuijpers
Jaartal2016
Releasedatum26-01-2017
Speelduur150 minuten
DistributeurSeptember Films
CastJeroen van Koningsbrugge, Lisa Zweerman, Kay Greidanus, Anna Raadsveld, Sigrid ten Napel & Peter Blok

Andries Riphagen is een beruchte crimineel die tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitsers helpt om Joodse onderduikers op te sporen. Door ze tevens af te persen alvorens ze worden opgepakt wordt Riphagen onmetelijk rijk en voelt zichzelf onaantastbaar. Maar als hij een belangrijke verzetsgroep weet op te sporen en te verraden, lijkt dat het keerpunt in zijn criminele en succesvolle leven. De jonge en ambitieuze politieagent Jan van Liempd opent namelijk de jacht op hem en zet alles op alles om Riphagen na de oorlog op te kunnen pakken en te vervolgen. Maar kan hij de Al Capone van de lage landen te slim af zijn?

Eind september beleefde de film Riphagen zijn première op het Nederlands Film Festival in Utrecht, maar helaas bleef het grote succes in de rest van het land uit voor de film over één van de grootste criminelen die onze geschiedenis rijk is. Gelukkig deed de film het in serie-vorm een stuk beter toen deze enkele weken geleden in drie delen werd uitgezonden bij de publieke omroep. Inmiddels is de serie, en dus niet de kortere filmversie, ook verkrijgbaar op dvd en Blu-ray om zo iedereen kennis te laten maken met een beruchte naam die wellicht bij weinig mensen een belletje doet rinkelen.

De Tweede Wereldoorlog biedt een haast onuitputtelijke bron van indrukwekkende verhalen, maar over Andries Riphagen was nog maar weinig bekend. En dat is op zich best vreemd, aangezien Riphagen verantwoordelijk was voor de dood van meer dan 200 Joden door ze te verraden en uit te leveren aan de Duitsers. Een straf voor Riphagen bleef overigens uit, aangezien hij op slinkse wijze uit Nederland wist te ontsnappen en vluchtte naar Argentinië waar hij een vriendschap wist op te bouwen met president Juan Perón. Gelukkig voor ons is het regisseur Pieter Kuijpers na acht jaar eindelijk gelukt om het verhaal naar het witte doek te brengen en daarmee zijn carrière te beëindigen als filmregisseur.

Dat het verhaal van de beruchte Amsterdamse crimineel zich prima leent voor een spannende serie en film bewijst Kuijpers wel degelijk met Riphagen. De serie weet de spanning meer dan prima op te bouwen en vooral in het begin zelfs sympathie op te wekken bij de kijker voor de goedgebekte Andries Riphagen. Daarbij helpt het overigens enorm dat Kuijpers kon rekenen op het talent van Jeroen van Koningsbrugge die laat zien over meer talent te beschikken dan de lolbroek uit te hangen. Een talent wat hij overigens al vaker wist te tonen in films als De Surprise en Schone Handen. Het maakt het des te jammer dat halverwege de serie de nadruk meer komt te liggen op het fictieve karakter van politieagent Jan van Liempd en zijn jacht op Riphagen. Hierdoor wordt het aandeel van de Amsterdamse crimineel namelijk een stuk kleiner en boet de serie toch wat in kracht in. Ondanks deze ietwat onhandige verschuiving is Riphagen een meer dan prima serie die één van de meest onderbelichte verhalen uit onze geschiedenis op fantastische wijze uit de doeken weet te doen.

Extra’s: Helaas moet de uitgave van Riphagen het doen zonder noemenswaardige extra’s en dat is zeker een gemis. Een interview met regisseur Pieter Kuipers had zeker een interessante blik op de productie kunnen werpen aangezien hij al vele jaren bezig is geweest om de productie van de grond te krijgen. Wellicht een goed idee voor een toekomstige special edition?

Riphagen is een meer dan prima serie die ons kennis laten maken met één van de meest onderbelichte criminelen die onze geschiedenis rijk is. Regisseur Pieter Kuijpers weet de spanning goed op te bouwen en zelfs sympathie bij de kijker op te wekken, maar wordt hierbij ook zeker geholpen door het fantastische spel van Jeroen van Konningsbrugge. Het is jammer dat de nadruk niet de gehele serie op Riphagen ligt, maar de aandacht meer en meer verschuift naar het ietwat minder interessante en fictieve karakter van politieagent van Liempd die de jacht op Riphagen opent. Een kleine kanttekening, maar zeker geen reden om de serie niet te gaan kijken.

Met dank aan September Film voor het recensie-exemplaar.

25 januari, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer