Roger Waters – The Wall

Informatie

RegieSean Evans en Roger Waters
Jaartal2014
Releasedatum02-12-2015
Speelduur132 minuten
DistributeurUniversal Pictures Benelux
CastRoger Waters, Dave Kilminster, Snowy White, G.E. Smith, Jon Carin, Harry Waters, Graham Broad, Robbie Wycoff, Jon Joyce, Pat Lennon, Mark Lennon en Kipp Lennon

The Wall gebaseerd op het conceptalbum van Pink Floyd kan een conceptfilm genoemd worden. Het is een show die de zintuigen overrompelt, gecombineerd met een intense persoonlijke reis die zich bezighoudt met het verlies dat Roger zijn hele leven al heeft gevoeld als gevolg van oorlog. Op het podium en nu ook op beeld heeft Waters zijn overtuigingen gekanaliseerd in zijn kunst en zijn muziek. Met Roger Waters The Wall geeft Waters – samen met collega-muzikanten en creatieve medewerkers – het publiek een fenomenale ervaring van een rock & roll concert en levert hij een onvergetelijke en diepe emotionele ervaring.

Kosten noch moeite werden gespaard om het zo geroemde conceptalbum tot leven te wekken. Zo werd de show uitgerust met een videoscherm van 12 meter hoog en maar liefst 150 meter breed. De hoge resolutie van dit beeld zorgde voor een weergave waar de 4K resolutie nog een puntje aan kan zuigen. En ook de weergave van het geluid was niet minder dan spectaculair met een overvliegende Messerschmitt en geluid dat van alle kanten leek te komen. Het zorgde ervoor dat de show een waar spektakel was voor alle meer dan 4 miljoen bezoekers die de show aanschouwden. Nu is het natuurlijk alleen nog de vraag wat hiervan is overgebleven op de onlangs verschenen Blu-ray. De voortekenen zijn alvast positief als je bedenkt dat Roger Waters zelf mede verantwoordelijk is voor de regie. Daarnaast werd de wereldwijde vertoning in de bioscoop enthousiast ontvangen.

The Wall Live liep van september 2010 tot september 2013 en betekende de eerste keer dat het conceptalbum volledig live ten gehore werd gebracht sinds de zo geplaagde show in Berlijn in 1990. 200 shows verspreid over zes zogenaamde legs brachten Waters heel de wereld over in een tour die bekend staat als die met de grootste opbrengst ooit voor een solo artiest. Relatief natuurlijk, want Waters wordt bijgestaan door een ijzersterke band. Daarnaast is het voor de puristen onder ons een genot om te zien dat Waters volledig trouw is gebleven aan het originele album, dat dan ook compleet en in de correcte volgorde wordt vertolkt. Het oogt wellicht allemaal wat geregisseerd, maar met een megaproductie als deze mag dat niet verwonderlijk zijn.

The Wall is het geesteskindje van Waters, een album waarvoor hij vrijwel alleen verantwoordelijk was. Dit uiteraard met uitzondering van Comfortably Numb, wat van de hand komt van David Gilmour. Door de show heen zien we ook beelden van de persoonlijke reis die Waters ondernam tijdens de tour. Hieronder zijn beelden van een bezoek aan een begraafplaats voor veteranen uit de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk waar zijn opa begraven ligt en dat van een bezoek aan de plek in Italië waar zijn vader overleed in de Tweede Wereldoorlog. Het toont nog maar eens hoezeer The Wall en vooral natuurlijk Roger Waters bepaald zijn door oorlog. Met alle oorlogen die nog steeds dagelijks gaande is de show, ondanks dat het album dateert van 1979, nog steeds vreselijke actueel.

En dan vergeten we bijna de muziek zelf en die blijft natuurlijk fenomenaal. Al moet je je soms even afvragen in hoeverre alles wel live is. Bij het grootste deel is dit zeker het geval en het valt op dat Waters goed bij stem is en erg fit oogt ondanks dat hij tijdens de opnames de zeventig al gepasseerd was. Hij wordt bijgestaan door een fantastische band, waarbij vooral de gitaristen alle ruimte krijgen tijdens de geweldige solo’s die de show rijk is. Enige wat spijtig is, is dat de showelementen met regelmaat onderbroken worden om beelden te vertonen van de eerdergenoemde reis van Waters. Enerzijds voegt het emotie toe, maar anderzijds haalt het soms de vaart wat uit de show. Het is dan ook geen gewone muziekshow die je soms weleens tussendoor opzet, maar echt eentje die je volledige aandacht verdient.

Extra’s: Naast het 132 minuten durende hoofdprogramma zijn er twee zeer interessante extra’s op de Blu-ray te vinden. De eerste is de vijf minuten durende korte film ‘A Visite to Frank Thompson’, waarin tijdens de tour het graf van een gevallen soldaat in Bulgarije wordt bezocht. Hierbij wordt een stuk uit zijn memoires gelezen door Roger Waters terwijl hij bij zijn graf staat. De andere extra bevat twee zeer interessante time lapses, opgenomen in Athene en Buenos Aires. Hierin zien we versneld wat er allemaal bij het opbouwen van het immense podium komt kijken.

Roger Waters – The Wall is een indrukwekkend verslag van de show waarmee Waters drie jaar lang de wereld over ging. Daarnaast is het een persoonlijk document waarbij duidelijk de invloed van oorlog op Waters en dus indirect het conceptalbum naar voren komt. Kosten noch moeite werden gespaard en ondanks dat zelfs Blu-ray de in 4K opgenomen beelden met Dolby Atmos geluid niet volledig tot zijn recht laat komen is de presentatie bijzonder indrukwekkend te noemen. The Wall is misschien wel actueler dan ooit, met tijdloze muziek die nog vele generaties mee kan.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Benelux voor het recensie-exemplaar.

18 december, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer