Rogue One: A Star Wars Story

Informatie

RegieGareth Edwards
Jaartal2016
Releasedatum12-04-2017
Speelduur133 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastFelicity Jones, Diego Luna, Ben Mendelsohn, Donnie Yen, Alan Tudyk, Mads Mikkelsen en Riz Ahmed

De jonge Jyn Esro wordt van haar vader gescheiden als deze door het keizerrijk wordt meegenomen om mee te werken aan de bouw van een machtig vernietigingswapen. Jaren later sluit Jyn zich aan bij de rebellen om het machtige keizerrijk een halt toe te kunnen roepen. Ze wordt op een speciale missie gestuurd om de bouwtekeningen te stelen van de Death Star: het zeer machtige wapen dat mede door haar vader is gebouwd. De missie wordt daardoor voor Jyn ook erg persoonlijk, gezien ze hiermee wellicht ook haar vader weer terug zou kunnen vinden. Het wordt tevens een missie die het uiterste vraagt van de rebellen als het keizerrijk hen ze op de hielen zit als ze hun leven op het spel zetten.

Fans hielden de adem in toen Disney de eerste spin-off aankondigde van het Star Wars universum. Was hiermee het uitmelken van de geliefde franchise echt begonnen of wist Disney wel degelijk waar het mee bezig was? Na het gigantische succes aan de internationale box-office waarbij Rogue One de grens van één Miljard Dollar wist te doorbreken, kunnen we niet anders concluderen dan dat het laatste het geval was. Want ondanks dat het wellicht een veilige aanname is dat een film met het woord Star Wars in de titel goed zal scoren, valt ook niet te ontkennen dat Rogue One: A Star Wars Story gewoon een ijzersterke film is geworden.

Rogue One concentreert zich rondom een gebeurtenis die kort genoemd wordt in de originele film uit 1977, maar van groot belang is voor het overkoepelende verhaal. Niet zo gek dus dat Lucasfilm er voor koos om juist dit kleine gegeven uit te bouwen tot ene volledige film. Want hoe is het de rebellen precies gelukt om de bouwtekeningen van de Death Star te stelen? Het is iets waar veel liefhebbers eigenlijk altijd stiekem erg benieuwd naar zijn geweest. Rogue One geeft het antwoord, maar ondanks dat we al weten dat het stelen van de plannen uiteindelijk lukt, zit de weg daar naartoe zeker vol met de nodige verrassingen.

Eén van de verrassingen is dat heerlijke nostalgische gevoel wat de gehele film voelbaar is. Zo weet regisseur Gareth Edwards de sfeer van de originele trilogie bijzonder goed te benaderen, waardoor deze voorloper vrijwel naadloos aansluit op het origineel. Geen overbodige grote CGI-gevechten, maar een bijna kleinschalig aanvoelende film die het hart van menig Star Wars-fan sneller zal doen laten kloppen. Zelfs het verplichte nummertje in de vorm van Dart Vader wordt meer dan prima benut, zonder dat deze geforceerd aanvoelt. Als Disney op deze wijze omgaat mijn zijn kersverse franchise, dan ziet de toekomst er voor Star Wars bijzonder rooskleurig uit.

Extra’s: Naast een zeer fraaie sleeve is de uitgave op Blu-ray ook nog eens voorzien van een flinke lading aan extra’s:
• Rogue Connections (4:31) Een overzicht van alle verwijzingen naar de andere films uit het Star Wars universum.
• A Rogue Idea (9:00) Hoe het idee voor de film precies tot stand kwam.
• Jyn: The Rebel (6:16) Special rondom het personage Jyn Esro.
• Cassian: The Spy (4:14) Special rondom het personage Cassian.
• K-2S0: The Droid (7:43) En uiteraard wordt er ook stilgestaan bij de droid K-2S0, gespeeld door Alan Tudyk.
• Baze & Chirrut: Guardians of the Whills (6:20) Special rondom het duo Baze en Chirrut.
• Bodhi & Saw: The Pilot & The Revolutionary (8:35) Special rondom de personages Bodhu & Saw.
• The Empire (8:18) Special over de wijze waarop het keizerrijk in Rogue One wordt neergezet.
• Visions of Hope: The look of Rogue One (8:24) Special of de look van de film.
• The Princess & The Governor (5:49) Special over de wijze waarop deze twee personages tot leven kwamen.
• Epilogue: The Story Continues (4:15) Blik op de première van de film.

Rogue One: A Star Wars Story leek op voorhand een grote gok, maar die pakt uiteindelijk bijzonder goed uit. Rogue One is namelijk een meer dan geslaagde toevoeging aan het Star Wars universum. Dat is niet alleen te danken aan de vakkundige regie van regisseur Gareth Edwards of het solide schijfwerk van Chris Weitz en Tony Gilroy, maar vooral aan de heerlijke nostalgische vibe die de gehele film voelbaar is. Daarmee sluit de film naadloos aan op de originele trilogie en zullen fans ongetwijfeld erg gelukkig worden van deze spin-off. Deze smaakt in elk geval naar meer!

Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.

5 mei, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f952b1d754_selected-products" products="9200000072804972,9200000072804976,9200000072804965" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer