Rogue

Informatie

RegieM.J. Basset
Jaartal2020
Releasedatum29-01-2021
Speelduur105 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastMegan Fox, Philip Winchester, Greg Kriek, Brandon Auret, Jessica Sutton & Kenneth Fok

Diep in het Afrikaanse landschap is de bikkelharde Samantha O’Hara en haar team bezig om de dochter van een belangrijke gouverneur te bevrijden uit de handen van een groep rebellen. De missie lijkt succesvol, totdat blijkt dat er ook nog twee andere meisjes gevangen gehouden worden. Tegen de zin in van Samantha besluiten ze om toch ook de twee andere meisjes mee te nemen. Het afwijken van het plan wordt al snel bestraft als ze aan de rand van een kloof door de rebellen worden ingesloten. De enige vluchtweg lijkt een hoe sprong in de rivier beneden, maar daarmee eindigen de problemen voor Samantha en haar team nog niet. Helemaal alleen, zonder munitie of enige vorm van communicatie, trekken ze door het dorre landschap en zoeken hun toevlucht op een verlaten fokkerij. De fokkerij lijkt verlaten, maar als de rebellen ze op het spoor zijn, duikt er nog een andere vijand op. Tussen de struiken rondom de fokkerij houdt zich namelijk een levensgevaarlijke leeuwin schuil die zint op wraak door wat haar op de fokkerij is aangedaan. Samantha zal met haar team de nacht moeten zien te overleven totdat de hulp de volgende ochtend hen zal bereiken. Maar hoe lang kunnen ze het volhouden met al het gevaar dat op de loer ligt?

Megan Fox stond een paar jaar geleden behoorlijk in de schijnwerpers als sekssymbool toen ze verscheen in de eerste Transformers-film van regisseur Michael Bay in 2007. Het leverde haar behoorlijk wat lucratief werk op, maar een, vermoedelijke, ruzie met diezelfde Bay resulteerde er dan weer in dat de boel flink bekoelde. Tot ze blijkbaar weer met de actievolte regisseur door één deur kon en ze aan de slag mocht voor diens Turtles-films uit 2014 en 2016. Toch lukte het Fox nooit om echt tot de A-list van Hollywood door te breken. Iets waar haar keuze voor een bepaald genre ogenschijnlijk ten grondslag aan ligt, aangezien we nooit echt hebben kunnen zien of ze ook met wat meer gecompliceerd acteerwerk uit de voeten zou kunnen. Fox zelf zal het waarschijnlijk allemaal niet zo heel veel kunnen schelen aangezien ze meer dan genoeg films op de planning heeft staan voor de toekomst en er inmiddels ook alweer een handjevol zijn verschenen. Onder die titels schaart zich ook deze actiefilm met de ietwat generieke titel Rogue waarin ze mag laten zien of ze ook met de rol van bikkelharde huurling uit de voeten kan.

Toegeven, Fox doet het helemaal niet onaardig als dame die weet hoe ze met wapens om moet gaan om een paar rebellen over de klink te jagen. Toch is het wel even slikken in de eerste minuten van deze actieprent van MJ Basset als ze blijkbaar zelfs voor doorgewinterde baas van de huurlingen moeten doorgaan. Ze doet zichtbaar haar best, komt een heel eind, maar voor een huurling die al aardig wat meters op de teller heeft staan blijft het toch allemaal net iets te klungelig. Maar goed, de kijker die de moeite heeft genomen om deze film te huren of aan te schaffen, zal het waarschijnlijk allemaal sowieso niet zo heel veel kunnen schelen. Die wil gewoon een avondje bankhangen met fijne actiespektakel zonder dat er een hele realistisch basis aan ten grondslag ligt waar de hersens voor zullen moeten kraken. En een actiespektakel is Roque zonder enige twijfel! Want ondanks dat er een hoop op de film valt aan te merken, valt er ook zeker een hoop van te genieten. Voor wie niet te kritisch naar Roque kijkt uiteraard.

In Rogue draait het in eerste instantie om de mislukte missie om een meisje te bevrijden, maar eigenlijk gaat het in deze actieprent allemaal om het gevaarlijke kat-en-muisspel met de bloeddorstige leeuwin die er op uit is om het team van Fox één voor één te doden. De leeuwin, niet altijd even sterk geanimeerd overigens, is namelijk de enige overlevende van de fokkerij waar het team zich op bevindt en heeft duidelijk nog een appeltje te schillen met de mens. Het hoe en waarom laat een beste tijd op zich wachten, maar is een vraag die eigenlijk helemaal niet zo relevant is. Het is er vooral om de spanning een extra impuls te geven, aangezien ook de rebellen op het punt staan om de fokkerij aan te vallen. Het resultaat is een hoop actiegeweld, wat niet altijd even goed uit de verf komt, maar MJ Basset weet soms aardig creatief uit de hoek te komen. Al hebben we het na de zoveelste toevallige aanval van de leeuwin allemaal wel gezien en begint de film toch een beetje in herhaling te vallen. Bovendien werkt de meer dramatische toon die plots zijn intrede doet niet altijd even sterk en zit het ’t simpele vermaakt soms zelfs in de weg. Rogue kan prima door als actievehikel voor thuis, maar meer dan dat is het dan ook absoluut niet geworden.

Extra’s: Rogue staat netjes op zijn Blu-ray schijf, maar extra’s zijn in geen velden of wegen te bekennen. Wel zijn er een drietal trailers van distributeur Dutch FilmWorks voor de film te zien, maar zijn, voor wie haast heeft, met één klik door te spoelen.

Rogue is prima vermaak voor op de bank, maar meer dan dat is het ook niet geworden. Actrice Megan Fox doet haar best om als bikkelharde huurling goed beslagen ten ijs te komen, maar helemaal lekker uit de verf komt het allemaal niet. Ze is simpelweg niet overtuigend genoeg als huurling die het nodige heeft meegemaakt in het verleden en nu precies weet hoe ze het moet opnemen tegen zowel schietgrage rebellen als een hongerige leeuwin. Toch zit het gebrek in overtuiging de film overigens niet in de weg. Rogue is, voor een actiefilm van dit kaliber, helemaal zo slecht nog niet. Het verhaal is onderhoudend genoeg, de actiescenes zitten prima in elkaar en de film kijkt zijn volledige speelduur lekker weg. Dat de leeuwin wat matigjes uit de digitale verf komt en er plots dramatische ontwikkelingen de kop opsteken zonder geldige reden moet je als kijker dus vooral even voor lief nemen. Rogue is geen film die de carrière van Fox een nieuwe impuls zal gaan geven, maar voor wie even onderuitgezakt van een filmpje wil genieten is het helemaal geen verkeerde keuze.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

1 februari, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer