Ronaldo

Informatie

RegieAnthony Wonke
Jaartal2015
Releasedatum11-11-2015
Speelduur90 minuten
DistributeurUniversal Pictures
CastChristiano Ronaldo, Jorge Mendes, Dolores Aveiro, Hugo Aveiro en Lionel Messi

Ronaldo is de gelijknamige documentaire over één van ‘s werelds beste voetballers van dit moment, of zelfs aller tijden. De makers hebben maar liefst veertien maanden lang volledige toegang gehad tot zijn privé leven. De film verkent zijn vroegere leven, inclusief de moeizame relatie met zijn alcoholische vader, maar ook andere belangrijke aspecten uit zijn leven. Zo is zijn vijfjarige zoontje, van wie de biologische moeder waarschijnlijk voor altijd een mysterie zal blijven, prominent in beeld en krijgen we inkijk in de voorbereiding van het Portugese voetbalelftal in aanloop naar het voor hen dramatisch verlopen WK van vorig jaar. Ook zijn broer en moeder hebben een noemenswaardig aandeel, evenals de minstens zo zelfverzekerde zaakwaarnemer Jorge Mendes. Wat natuurlijk ook niet mag ontbreken is Ronaldo’s eeuwige rivaliteit met die andere nog actieve legende, Lionel Messi. De film geeft een uitgebreide blik in de wereld van de Portugese superster, een must voor zijn fans maar is het ook interessant voor niet-voetbal fanaten?

Cristiano Ronaldo werd geboren als Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro op het Portugese eiland Madeira. Via het plaatselijke CD Nacional werd hij op 12-jarige leeftijd door het grote Sporting Lissabon opgepikt waar hij in 2002 zijn debuut in het eerste maakte. Amper een jaar later maakte hij de overstap naar Manchester United, nadat toenmalig coach Sir Alex Ferguson hem persoonlijk overtuigde om voor zijn club te kiezen. Hij groeide uit tot één van de beste voetballers uit de Premier League en in 2008 werd hij voor het eerst gekozen tot Wereldvoetballer van het jaar. In de zomer van 2009 werd hij de tot dan toe duurste voetballer allertijden toen Real Madrid liefst 94 miljoen voor hem op tafel legde. Sinds dien breekt hij het één na het andere record en ontving hij begin dit jaar zijn derde Gouden Bal, de felbegeerde Ballon d’Or.

Over de kwaliteit van Ronaldo als voetballer valt dus absoluut niet te twisten. Zijn statistieken zijn ongelofelijk en spreken letterlijk boekdelen. Toch wekt zijn indrukwekkende reputatie als voetballer niet bij iedereen evenveel sympathie en waardering op. Waarschijnlijk is er voor geen enkele sporter zo’n grote verdeeldheid geweest qua voor- en tegenstanders. Hij wordt vaak bekritiseerd om zijn eigenaardige trekjes zowel binnen als buiten het veld. Zelfzuchtig, ijdel, arrogant zijn de stempels waar hij in de loop der jaren mee bedrukt is. Voornamelijk het feit dat hij zichzelf de allerbeste vind, wat hij letterlijk in de film verwoordt, wordt door velen gezien als het toppunt van arrogantie. Dit in tegenstelling tot zijn eeuwige rivaal Lionel Messi, die meer de reputatie heeft van de ideale schoonzoon. Aan het eind van de film wordt kort aandacht besteed aan de strijd tussen de twee stervoetballers, al oogt de rivaliteit lang niet zo extreem als de media ons doet geloven.

Het is lastig om deze documentaire niet als een vorm van zelfverheerlijking te zien. Natuurlijk heeft Ronaldo op dit vlak al de schijn tegen, maar er zijn ook talloze momenten in de film die deze stelling versterken. Het begint al met zijn obsessie voor het winnen van de Ballon D’or, individueel de hoogste onderscheiding voor een voetballer. Ronaldo geeft openlijk toe dat hij moeite had om Messi de prijs vier maal op rij te zien winnen en overwoog zelfs om de uitreiking nooit meer bij te wonen, wat vrij duidelijk insinueert dat hij het niet eens was met de keus van de jury. Ook wordt er extreem nadruk gelegd op zijn blessure die hij opliep in de aanloop naar het WK in Rio vorig jaar. Zijn motivatie om desondanks toch naar het WK te gaan: “If we had two or three Cristiano Ronaldos’ in the team, I would feel more comfortable. But we don’t“. Een oprechte en zelfs begrijpelijke constatering, maar je zo direct uitspreken is allesbehalve subtiel natuurlijk. Een klein vleugje bescheidenheid zou hem veel meer sieren, en daar was een persoonlijke film als deze uitermate geschikt voor geweest. Anderzijds prijst het de mens Ronaldo dan ook weer, dat hij zich niet anders voor heeft gedaan dan hij werkelijk is.

Extra’s: De extra features op de blu-ray zijn karig. We moeten het doen met een interview met het productieteam en enkele verwijderde scenes. Dit is toch wel een gemiste kans gezien de gigantische achtergrond van een fenomeen als Ronaldo.

Ronaldo is met zijn extreme werklust, doorzettingsvermogen en de immense wil om te winnen uitgegroeid tot één van de grootste voetballers allertijden. Dit maakt een documentaire over zijn leven een must voor voetballiefhebbers. Toch valt het te betwijfelen of de film interessant genoeg is voor mensen die niets met de sport hebben. Er wordt veel focus gelegd op zijn obsessie voor het winnen van de Ballon d’Or, en dus indirect naar zijn rivaliteit met Lionel Messi. Dat dit aspect niet mocht ontbreken is een positief gegeven, maar de uitwerking laat toch zeker te wensen over. Wie hoopte op enige vorm van bescheidenheid komt bedrogen uit. Ook in een autobiografische film waarin hij liefst veertien maanden lang gefilmd werd is hij exact dezelfde zelfverzekerde ijdelheid zoals we hem reeds kennen. Dit valt Ronaldo echter ook te prijzen. We zien veel beelden uit zijn naaste omgeving, in het bijzonder de relatie met zijn zoontje. Waar de documentaire zeker in geslaagd is, is het creëren van sympathie voor de mens achter de voetballer, maar toch blijf je achter met het gevoel dat er misschien meer in had gezeten.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Picture Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

13 november, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer