Rundfunk: Jachterwachter

Informatie

RegieRob Lücker
Jaartal2020
Releasedatum09-10-2020
Speelduur89 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastYannick van de Velde, Tom van Kalmthout, Pierre Bokma, Carly Wijs & Bram van der Vlug

De wachtopzichter van camping HIVO (Harmonie In Vele Opzichten) heeft het er maar druk mee. De klusjes stapelen zich in rap tempo op, gasten zijn drukker met klagen dan met ontspannen en bovendien staat hij er nog eens helemaal alleen voor. Maar dan neemt zijn drukke leventje op de camping een verrassende wending als de ex-wereldster Ronnie Bosboom Jr. zich aandoet. De wachtopzichter is blij met zijn komst en hoopt dat het bezoek van Ronnie de comping de juiste impuls geeft, maar al snel komt hij van een koude kermis thuis. Ronnie is namelijk op de vlucht voor criminelen en probeert juist onder te duiken op de camping om eindelijk wat rust in zijn leven te vinden. In eerste instantie doet de wachtopzichter zijn best om zijn beroemde bezoek voor de andere campinggasten geheim te houden, maar dat blijkt al snel ijdele hoop. Ronnie wordt geen minuut met rust gelaten, wat er in resulteert dat ook de gevreesde criminelen al snel voor de deur staan vaan camping HIVO. De Jachterwachter en Ronnie zullen dus hard moeten samenwerken om niet alleen zichzelf, maar ook de camping van de ondergang te kunnen redden.

Liefhebbers van de serie Rundfunk krijgen met de eerste film van creatievelingen Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout precies dat wat ze kunnen verwachten: bijzonder weinig subtiliteit, gemixt met een flinke dosis absurdisme. Dat gebrek aan subtiliteit begint al met de naam van de camping: HIVO. Nadat het personage van Tom van Kalmthout zich aandoet en tegen het bord van de camping aan knalt valt de letter ‘O’ eraf, waarmee de camping voortaan met de naam HIV door het leven gaat. Tot zo ver het laagje subtiliteit, want het laagje absurdisme komt vlak daarna als een jonge campinggast voorstelt om de ‘H’ en de ‘I’ te vervangen door het woord ‘Kut’ en de ‘V’ te vervangen voor ‘ Mongool’. Precies; Camping Kut Mongool. Voor wie nu nog met een glimlach deze recensie leest zal bekend zijn met, en waardeert daarnaast, het talent voor absurde humor van de twee heren dat ze heerlijk werkte in de serie Rundfunk. Maar vertaalt die humor zich wel naar een speelfilm van negentig minuten?

Het blijft een lastige taak om een succesvolle serie van losse sketches om te bouwen tot volwaardige speelfilm. Gelukkig komen Van de Velde en Kalmthout met hun gevoel voor humor een heel eind. Bovendien zijn de twee heren niet gebonden aan de personages van de serie Rundfunk en is vooral de humor de enige drijvende kracht die is meegenomen naar het witte doek. Dit in vergelijking met series als Popoz en New Kids die lieten zien dat het behoorlijk lastig, en vermoeiend, kan zijn om een lang verhaal te verzinnen met personages die nou juist zo goed werken voor een korte grap of punchline. In Rundfunk: Jachterwachter dus geen studenten of meneer Hydrich, maar een heel scala een nieuwe personages. Wel net zo bizar overigens en voor een flink deel gespeeld door vaste waardes uit de serie. Want het is en blijft Rundfunk tenslotte.

De rode draad in Rundfunk: Jachterwachter is duidelijk met het ex-kindersterretje dat naar de camping van de naamloze Wachtopzichter komt en daarmee de boel behoorlijk op zijn kop zet. Toch doet het verhaal er eigenlijk niet heel veel toe aangezien het meeste werk overduidelijk is gaan zitten in het bedenken van verschillende sketches die door hun locatie prima aan elkaar te lijmen zijn. Een camping is doorgaans een kleurrijke pluimage aan verschillende gasten en die dienen zich dan ook in grote getallen aan. Sommige met veel schermtijd op de voorgrond, andere die vooral subtiel in de achtergrond constant opduiken. Maar meestal vooral met een groot WTF-gehalte zoals we gewend zijn. Het is voor de liefhebbers van de serie een fijne aaneenschakeling die weinig onderdoet voor wat we al op tv hebben mogen aanschouwen. En dat is een groot pluspunt in vergelijking met de pogingen van de eerdergenoemde voorbeelden.

Extra’s: Helaas met Rundfunk: Jachterwachter het doen met een kale editie op blu-ray. Uiteraard gaat de film wel gepaard met een reeks trailers van andere films die distributeur Dutch FilmWorks in haar aanbod heeft.

Rundfunk: Jachterwachter is precies wat je van de creatievelingen Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout mag verwachten: weinig subtiele humor, verpakt in een jasje van fijne absurdisme. Wat dat betreft is de eerste speelfilm van het duo, waarin alles draait om een camping die met de komst van een beroemde ex-kinderster behoorlijk op zijn kop wordt gezet, spot on in vergelijking met de gelijknamige serie. Dat hun gevoel voor absurde humor niet voor iedereen is weggelegd mag de pret niet drukken. Rundfunk: Jachterwachter is namelijk vooral gemaakt voor de generatie die een heel scala aan quotes uit de serie met gemak kan oprakelen. Met deze speelfilm krijgen ze daar vooral weer een heel scala aan bijzondere uitspraken bij. Missie geslaagd. Kusje voor de boys.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

5 november, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer