Ruth & Alex

Informatie

RegieRichard Loncraine
Jaartal2014
Releasedatum06-11-2015
Speelduur88 minuten
DistributeurDutch Filmworks
CastMorgan Freeman, Diane Keaton, Cynthia Nixon, Alysia Reiner & Carrie Preston

Al sinds het moment dat ze trouwden, veertig jaar geleden, wonen Ruth en Alex in hun kleine droomhuisje in Brooklyn, New York. Maar beiden worden er niet bepaald jonger op, wat het bereiken van hun appartement op de vijfde verdieping er zonder trap niet bepaald makkelijk op maakt. Ze besluiten om hun appartement te koop te zetten en krijgen daarbij hulp van hun nichtje die als makelaar optreedt. Maar naarmate de biedingen binnenstromen en het er echt op lijkt dat ze hun geliefde appartement zullen verlaten, beginnen Ruth en Alex toch te twijfelen of ze wel afstand moeten nemen van het huis dat hen zo dierbaar is.

Aan alternatieve namen geen gebrek voor deze licht komische dramafilm met Morgan Freeman en Diane Keaton in de hoofdrollen. Zo gaat het bronmateriaal door het leven als ‘Heroic Measures’ (van schrijfster Jill Clement), kreeg de film in eerste instantie de titel ‘Life Itself’ mee, maar werd dit voor de Amerikaanse markt veranderd in ‘5 Flights Up’ en verscheen de film hier in Nederland uiteindelijk met de titel ‘Ruth & Alex’ in de bioscoop. Waarom de film aan zoveel verschillende namen onderhevig is blijft een raadsel, maar wellicht ook van ondergeschikt belang voor de film die inmiddels in de winkelschappen ligt.

Ruth & Alex werd slecht ontvangen aan de boxoffice. Misschien wilden de makers er met de naamsverwarring voor zorgen dat de kijker op een vals spoor zou komen en de kijker vooral aantrekken met de grote namen van Morgan Freeman en Diane Keaton op het hoesje. Wie weet, want van een bijzonder verhaal of opbouw moet de film het absoluut niet hebben. De film heeft geen duidelijk begin of eind, kwakkelt maar een beetje voort en lijkt nergens echt een duidelijk doel te hebben. De vele zijplotjes, variërend van een ziek hondje tot een losgeslagen terrorist, lijken de film interessanter te moeten maken, maar missen door hun matige invulling absoluut hun doel. Het is wat dat betreft maar goed dat regisseur Richard Loncraine kon beschikken over de twee gigantische acteerkanonnen die de film nog enigszins genietbaar maken, al kan ook hun aanwezigheid de film niet redden van middelmatigheid.

Na het zien van de film blijft er ook een soort dubbel gevoel achter. De film is op zich prima kijkbaar, maar zonder het eerdergenoemde duidelijke doel rijst al snel de vraag op over wat de film nou eigenlijk probeert over te brengen aan de kijker. En of het überhaupt wel iets aan de kijker wil overbrengen. Of dat we de film vooral moeten zien als ‘een week uit het leven van Ruth en Alex’, zonder enige vorm van een verborgen boodschap. Maar is dat dan echt heel erg? Nee, op zich niet, maar het had de film ongetwijfeld geholpen als hun week een stuk interessanter was geweest dan datgene waar de film nu mee gevuld is. Bovendien helpt het ook zeker niet dat de film eigenlijk van minuut tot minuut een vast spoor bewandelt en nergens een leuke verrassing voor de kijker in petto heeft. Het is maar goed dat de film slechts 88 minuten duurt en dat de makers het onnodig rekken gelukkig achterwege hebben gelaten.

Extra’s: Bonusmateriaal vinden we op de dvd niet terug. Er zitten voor de film een handjevol trailers van andere producties van Dutch Filmworks, maar dat kan uiteraard niet echt als een extraatje gezien worden. Bovendien ontbreekt het de schijf aan een menu, waardoor de uitvoering wel erg aan de karige kant is.

Ruth & Alex, of 5 Flights Up zoals de film van origine heet, kabbelt zijn volledige speelduur maar een beetje voort zonder een duidelijk doel voor ogen te hebben. Het geeft de film daardoor een beetje een zielloze invulling mee die gelukkig wordt gered door de acteerkanonnen Morgan Freeman en Diane Keaton. Zij spelen het oude echtpaar dat afscheid moet nemen van hun geliefde appartement prima, maar het redt de film helaas niet van middelmatigheid. Daarvoor is de film te oninteressant en te voorspelbaar om echt indruk op de kijker achter te laten. Een gemiste kans van regisseur Richard Loncraine om niet meer uit zijn goed gevulde cast te halen.

Met dank aan Dutch Filmworks voor het recensie-exemplaar.

23 november, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer