S.W.A.T. – seizoen 1

Informatie

RegieJustin Lin, Billy Gierhart, Greg Beeman, Guy Ferland, Eagle Egilsson< John Showalter, Holly Dale, Larry Teng, Omar Madha, Elodie Keene, Alex Graves, Hanelle M. Culpepper, Rob J. Greenlea, Norberto Barba, Doug Aarniokoski en Nina Lopez-Corrado
Jaartal2017-2018
Releasedatum28-11-2018
Speelduur905 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastShemar Moore, Stephanie Sigman, Alex Russell, Lina Esco, Kenny Johnson, Peter Onorati, Jay Harrington, David Lim en Patrick St. Esprit

Na een dramatisch incident wordt Sergeant Daniel ‘Hondo’ Harrelson door zijn Commandant gevraagd om de leiding van een elite SWAT-eenheid voor de LAPD op zich te nemen, een team dat de laatste halt moet toeroepen voor de politie. Om de ontstane leegte te vullen wordt de wat wilde officier Jim Street in het team gerekruteerd. Al snel ontdekt Hondo dat de benoeming ten koste ging van de veteraan in het team en zijn benoeming vooral ook politieke redenen had. Veelal in een race tegen de klok moet het team het niet alleen opnemen tegen de tegenstander, maar ook voor elkaar. Te midden van dit alles wordt Hondo heen en weer getrokken tussen zijn loyaliteit aan de stad waar hij opgroeide en zijn plicht ten opzicht van zijn collega-politieagenten, maar hij heeft alles in zich om een prima leider en een brug te zijn tussen die twee werelden.

S.W.A.T. (Special Weapons and Tactics team) is een bekende naam in televisieland. Zo is daar als eerste de gelijknamige serie uit 1975, een serie die vroegtijdig werd beëindigd omdat er veel kritiek kwam op het gewelddadige karakter van de afleveringen. Toch stond deze serie in 2003 aan de basis van een film, met hoofdrollen voor Colin Farrell en Samuel L. Jackson. De film kreeg gemengde kritieken, maar was financieel succesvol genoeg om verder uit te melken met een matige direct-naar-dvd productie in 2011. Vervolgens bleef het weer een paar jaar stil, totdat men in 2017 besloot tot een reboot in de vorm van een nieuwe serie. Om het gemakkelijk te houden opnieuw S.W.A.T. genaamd. Belangrijkste spil in dit alles is opnieuw teamleider Daniel ‘Hondo’ Harrelson, die voor de gelegenheid is gedegradeerd van Luitenant tot Sergeant. Het onderstreept de reboot nog maar eens, waarbij men dus duidelijk echt terugkeert naar het begin van alles.

Het gezicht van de serie is dit keer Shemar Moore, een bonk spieren die goed past bij het hedendaagse beeld van een dergelijk lid van een elite eenheid. Toch is hij meer dan alleen gezegend met een goed lichaam, getuige zijn Daytime Emmy Award voor zijn rol in The Young and the Restless en zijn optreden in Criminal Minds. Verder bestaat het team uit een bonte verzameling van verschillende karakters. Het zorgt er mede voor dat er vrijwel altijd wel iemand is waarmee de kijker zich kan identificeren. Zo is Stephanie Sigman love-interest en Captain Jessica Cortez, is Alex Russel de nieuwkomer Jim Street en speelt Jay Harrington de veteraan David ‘Deacon’ Kay, die werd gepasseerd toen Hondo zijn promotie kreeg. Het zijn enkele namen uit het team die naast hun bestaan in de eenheid ook allemaal een vaak totaal verschillende achtergrond hebben. Het zorgt in de serie voor een fijne mengelmoes van actie en privé perikelen van de teamleden.

Natuurlijk is de actie de grote trekpleister in deze serie en het moet gezegd worden dat dit er gelikt uitziet. Vaak zien we hoe een bekende regisseur zijn stempel op een serie drukt door de regie van de eerste aflevering op zich te nemen en hier is dat Justin Lin. Lin is vooral bekend van de regie van meerdere Fast & the Furious- films en is dergelijke actie dan ook wel toevertrouwd. Onderhoudend is het dan ook allemaal zeker wel, maar toch is het allemaal weinig vernieuwend en stikt bovendien van de clichés. Toch is S.W.A.T. een serie die je moeilijk uitzet als je er eenmaal aan begint. Dit komt vooral doordat de serie verder gaat dan alleen losse zaken per aflevering. Maar toch, zeker met Shawn Ryan als uitvoerend producent, toch de man achter het indrukwekkende The Shield, ligt de lat op papier wat hoger dan wat we hier voorgeschoteld krijgen. Voor de kenners van de originele serie is het wel leuk dat het originele themanummer van de serie op een fijne manier gerecycled is.

Extra’s: Naast de 22 afleveringen, die verspreid worden over zes discs, is er verder geen plek ingeruimd voor bonusmateriaal. Zonde, want een blik achter de schermen is altijd interessant bij dergelijke producties.

S.W.A.T. – seizoen 1 is dan misschien niet zo hoogstaand als gehoopt, maar is een vermakelijke serie die lekker wegkijkt. De actie ziet er gelikt uit en alle privé verhalen zijn dusdanig onderhoudend dat het lastig is om de serie naast je neer te leggen als je er eenmaal aan begonnen bent. Het is wat dat betreft een beproefde formule, die we onder andere kennen van series als NCIS en de Chicago-franchise. Dit maakt dan ook dat de serie ongetwijfeld zijn weg naar een vast publiek zal vinden. Al direct in dit eerste seizoen worden de bouwstenen gelegd voor de nodige toekomstige verwikkelingen en wetende dat we nu in een tijd leven waarin men juist smult van dergelijke actie, iets wat de originele serie dwong tot stoppen, is het te verwachten dat ook deze serie het ongemerkt vrij lang zal uithouden. Toch is het stiekem jammer dat men niet iets hoger heeft gemikt, zeker met de man achter het steengoede The Shield aan het roer.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

23 november, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5be3ff1daa9b1_selected-products" products="9200000095515274,9200000078028773,1002004000092897" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer