Sacrifice

Informatie

RegieIsabelle Clarke, Daniel Costelle en Frederic Lumiere
Jaartal2015
Releasedatum22-10-2015
Speelduur90 minuten
DistributeurTDM Entertainment
CastN.v.t.

Met de laatste technieken is onbekend archiefmateriaal opnieuw gemasterd en ingekleurd. Vanuit elk denkbaar perspectief wordt de meest beslissende militaire operatie van de Tweede Wereldoorlog tot in detail getoond. Kraakheldere opnamen gemaakt vanuit de lucht, vanaf de zee en op het land geven samen het meest schokkende en nauwkeurige beeld van de invasie ooit. Deze baanbrekende documentaire toont de dodelijke slag op de Franse stranden van minuut tot minuut en volgt de overwinnaars tot aan hun glorieuze inname van Parijs in augustus dat jaar.

Het verhaal van D-Day is natuurlijk al vaak genoeg verteld, toch geeft de nieuwe presentatie aan de hand van bewaard gebleven nieuwsreportages een nieuwe beleving. Daarbij wordt het geheel geholpen doordat de beelden met de nieuwste technieken van zwart-wit naar kleur zijn geconverteerd. Het is een proces wat we eerder zagen bij Apocalypse en het zal niemand dan ook verbazen dat deze documentaire van dezelfde makers afkomstig is. De documentaire kwam tot stand dankzij Zed, dat het budget ophaalde dankzij een echte ‘geallieerde’ internationale samenwerking met Tout L’Histoire, RTBF, Blue Ant Media, TV5 Québec, TVE, NRK, RTV Slovenië en Ceska TV. Tegelijkertijd werden er al deals rond de uitzendrechten besproken met tvpartners in China, Mexico, Japan, België en Italië.

Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de documentaire en de inhoud hiervan en deze is zonder meer een grote aanrader te noemen. Wat de documentaire naast de indrukwekkende presentatie de moeite waard maakt is de chronologische weergave. Men volgt de oprukkende troepen vanaf de overtocht uit Engeland en de landingen in Normandië. Daarnaast wordt er stilgestaan bij de enorme verwoestingen van steden en dorpen landinwaarts en het enorme aantal gesneuvelden (burgers en militairen). Ook de beelden van de vernietiging van het Duitse legerkorps bij de Zak van Falaise, een veldslag tussen de geallieerden en de Duitsers, is niets minder dan schokkend. De 200 Duitse tanks werden hierbij letterlijk in de pan gehakt door de voortdurende luchtaanvallen.

Generaal Dwight D. Eisenhower, de man die het zelfs schopte tot president van de Verenigde Staten (1952-1960), nam de beslissing tot de invasie van Normandië. Deze documentaire toont ook nog maar eens hoe kwetsbaar de Engelsen waren onder veldmaarschalk Bernard Montgomery, die vooral trots was op zijn prestaties in Noord-Afrika en door de Amerikanen voortdurend op zijn verantwoording werd gewezen om sneller tot de aanval over te gaan. Sacrifice toont hoe niet alle doelen werden gehaald op 6 juni. Tussen die dag en de uiteindelijke Bevrijding van Parijs gingen er immers nog eens tienduizenden levens verloren. De documentaire sluit af met de zeer speciale beelden van de bevrijding van Parijs, iets wat overigens niet zonder slag of stoot verliep.

Extra’s: Naast de documentaire zijn er helaas geen extra’s te vinden. Een uitgebreid inzicht in de digitalisering en het inkleuren van de beelden was zeer zeker van toegevoegde waarde geweest en daarbij spreken we dus echt van een gemiste kans.

Sacrifice is een absoluut uniek document, dat staat als een huis door de schitterende presentatie. De ingekleurde beelden zijn wellicht een doorn in het oog van sommige puristen, die het zien als geschiedvervalsing. Feit is wel dat het op een zeer respectvolle manier gedaan is. D-Day en de honderd dagen die volgden worden chronologisch getoond en door de ingekleurde en goed bewaard gebleven beelden lijkt de Tweede Wereldoorlog niet langer iets van een ver verleden, maar eerder iets wat eruit ziet als een herinnering aan de dag van gisteren.

Met dank aan gastredacteur Joop Karsdorp en Badass PR voor het recensie-exemplaar.

10 november, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer