San Andreas

Informatie

RegieBrad Peyton
Jaartal2015
Releasedatum28-10-2015
Speelduur114 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastDwayne Johnson, Carla Gugino, Alexandra Daddario en Paul Giamatti - See more at: https://www.filmdomein.nl/recensie/san-andreas/#sthash.LJcDmgLh.dpuf

Search and Rescue (SAR)-piloot Ray is in de lucht, zijn werkgebied, een man met stalen zenuwen. Dit in tegenstelling tot zijn privéleven. Zo is hij vervreemd van zijn vrouw, met wie hij in scheiding ligt en heeft hij door zijn veeleisende baan maar weinig tijd voor zijn dochter Blake. Als een reeks aardbevingen de voorbode blijkt van groter onheil bij de beruchte San Andreasbreuk, onderneemt hij samen met zijn vrouw Emma een gevaarlijke reis om hun dochter te redden.

Dwayne Johnson is allang niet meer alleen die worstelaar uit de WWE. Sinds hij begin deze eeuw in de huid kroop van The Scorpion King is het snel gegaan met zijn acteercarrière. Zijn bekendste wapenfeit hierbij is natuurlijk zijn rol als agent Hobbs in de Fast & the Furious-reeks. Eerder dit jaar was hij te zien in de rampenfilm San Andreas, een spectaculaire film die gemaakt werd volgens de bekende regels van het genre. Een ramp wordt voorspelt door iemand die natuurlijk niet geloofd wordt, waarna heel de wereld aan moeder natuur is overgeleverd en heel de mensheid voor hun voortbestaan afhankelijk lijkt van die ene uit de kluiten gewassen actieheld die het geluk aan zijn kont heeft hangen. Zoals gezegd is San Andreas hierin niet anders, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niets negatiefs te zijn.

Want hoe heerlijk is het om je soms onder te dompelen in een bombastische film, waarbij het verhaal gewoon ondergeschikt is aan de grote trukendoos die wordt opengetrokken op CGI-gebied. Dit kan op een heerlijke foute manier, iets waar ze bij Syfy een abonnement op hebben, maar ook op een semi-serieuze manier. De voorbeelden zijn talrijk en San Andreas sluit netjes aan in die rij. Natuurlijk heeft het verhaal niks om het lijf en gelukkig pretendeert de film ook niet meer te bieden dan al zijn voorgangers in het genre. Zo moet de held natuurlijk een reden hebben om al het onheil te doorkruisen en die vind hij in de speurtocht naar een dierbare. Die dierbare is hier de zeker niet onknappe Alexandra Daddario, die dochter Blake speelt. Verder zien we naast de voor de vrouwen aanwezige spierbonk Dwayne Johnson ook nog de knappe Carla Gugino als Emma. Met de schoonheid die niet uit de computer komt rollen zit het dus ook wel goed.

Wat San Andreas volslagen vreemd is, is ook maar een schijntje realisme. Zo is Ray onoverwinnelijk wanneer de wereld om hem heen compleet instort en haalt hij stunts uit waar menig stuntman het loodje bij zou leggen. De meest opzichte voorbeelden hiervan zien we in de scène waarin Ray met een uit de kluiten gewassen rubberboot tegen een tsunami opvaart en als vrijwel alle wolkenkrabbers lijken om te vallen als dominostenen. Complete nonsens natuurlijk, maar daar kijk je dit soort film natuurlijk ook niet voor. Al moet gezegd worden dat de korrel zout die men vraagt bij dit soort films bij San Andreas ingewisseld lijkt voor een behoorlijk pallet zout op dit vlak. Een beetje patriotisme kan de film daarnaast overigens ook niet ontzegt worden. Dat de film uiteindelijk eindigt met het opzichtige aanblik van de held en de Stars and Stripes in beeld is daarin een teken aan de wand natuurlijk.

Extra’s: Naast de hoofdfilm vinden we een zeer informatieve commentaartrack, ingesproken door regisseur Brad Peyton en een klein half uur aan extra’s op de Blu-ray. Deze zijn gevarieerd van een drietal featurettes, die meer inzicht geven in het werk aan de film, tot acht verwijderde scènes en zelfs korte stunt- en gagreels. Featurette San Andreas: The Real Fault Line toont ons aan de hand van interviews met cast en crew hoe San Andreas zo realistisch mogelijk vernietigd wordt. Dwayne Johnson to the rescue toont vooral de inzet van de hoofdrolspeler en Scoring the Quake geeft tenslotte een inzicht in hoe belangrijk een passende soundtrack is bij een film.

San Andreas is een lekker dik aangezette, bombastische rampenfilm met Dwayne Johnson als schier onoverwinnelijke held. Alle ingrediënten voor een heerlijke rampenfilm volgens de regels van het genre zijn aanwezig, waarbij de scheut realisme in het verhaal overigens compleet over het hoofd lijkt te zijn gezien. Er zullen dan ook mensen zijn die zich storen aan een overschot aan over de top actie, maar als je een liefhebber bent van het genre en bereidt bent om de nodige ongeloofwaardigheden door de vingers te zien is San Andreas goed voor een heerlijke filmervaring.

Met dank aan Media Tornado en Warner Bros. Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

28 oktober, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer