Sanditon

Informatie

RegieOliver Blackburn, Lisa Clarke en Charles Sturridge
Jaartal2019
Releasedatum21-04-2020
Speelduur360 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastRose Williams, Theo James, Kate Ashfield, Crystal Clarke, Turlough Convery, Jack Fox en Kris Marshall

Na een ongeval met een koets wordt Charlotte Heywood door projectontwikkelaar Tom Parker naar Sanditon gebracht; een vissersdorpje dat ambities heeft als badplaats en dat aan de vooravond van grote veranderingen staat. Charlotte is een eigenzinnige jonge vrouw die alles wil beleven wat het stadje te bieden heeft. Maar al snel ontdekt ze dat de ambitieuze inwoners vol sluwe streken zitten en er allerlei geheimen op na houden. Op een dag laat de tactloze Charlotte zich openhartig uit over de familie van ondernemer Tom Parker. Het leidt tot een heftige aanvaring met diens knappe broer Sidney. Liefdesrivalen en onverwachte gevaren maken de moeizame relatie tussen Charlotte en Sidney steeds ingewikkelder en het is nog maar de vraag of ze erin slagen om elkaars minder prettige kanten te accepteren.

Ondanks dat Jane Austen een grote naam is in de literaire wereld, werd zij pas in het midden van de twintigste eeuw bij een breder publiek bekend. Haar realisme, bijtend sociaal commentaar en haar gebruik van de vrije indirecte rede hebben ervoor gezorgd dat ze tweehonderd jaar na haar overlijden één van de meest gelezen en meest geliefde schrijvers in de Engelse literatuur is geworden. Haar romans zijn daarnaast een geliefd onderwerp in zowel de televisie- als filmwereld. Deze serie baseert zich op Sanditon, eerder getiteld The Brothers, een onvoltooide roman waar Austen aan werkte voordat zij op 18 juli 1817 overleed aan de Ziekte van Hodgkin.

Doordat Austen maar elf hoofdstukken voltooide is het werk geliefd onder auteurs die dit werk proberen te voltooien in haar stijl. Dit is eigenlijk exact wat ook scriptschrijver Andrew Davies deed voor het scenario van deze serie; het originele werk beslaat voor het grootste deel de eerste aflevering en vervolgens werkte hij de personages verder uit om het verhaal te voltooien. Het gaf Davies min of meer de vrijheid om te doen wat hij wilde. De verwachtingen waren hooggespannen. Davies leek vooraf dan ook de enige juiste keuze voor dit project, aangezien hij zich al had bewezen met uitstekende scripts van Austen werken als Pride and Prejudice uit 1995, Northanger Abbey uit 2007 en Sense and Sensibility uit 2008. Toch was dit seizoen, toen deze afgelopen jaar in première ging op het Britse ITV, zeker niet onomstreden

Zo was er veel kritiek op de grote hoeveelheid naakt in alleen al de eerste aflevering, waardoor de serie direct vragen opriep of dit nog wel een Austen-verfilming genoemd kon worden. Kenmerken van Austen haar werk als scherpe dialogen en subtiele humor waren namelijk ver te zoeken. Daarnaast wordt de serie ook niet geholpen door een lange introductie, die bijna de helft van de serie beslaat. Als je echter alles wat je weet van Austen en de tijd waarin zij leefde aan de kant zet, dan valt er gelukkig ook zeker wel wat te genieten. Vooral betreft de overtuigende chemie tussen Rose Williams en Theo James als hoofdpersonages Charlotte en Sidney. Helaas bleek Davies nog niet klaar met vergevingsgezinde kijker en koos hij voor een controversieel einde, dat voor veel kijkers behoorlijk onbevredigend bleek.

Extra’s: Naast de acht afleveringen van dit seizoen is er verder geen bonusmateriaal toegevoegd aan de dvd release.

Sanditon is fraai vormgegeven maar je kan je wel afvragen of dit seizoen wel Austen-waardig is. Niet alleen is er ongewoon veel naakt aanwezig, ook mist dit eerste seizoen te veel ingrediënten die kenmerkend zijn voor Austens’ werk. De serie werd grotendeels opgenomen in shire-graafschap Somerset, dat voornamelijk bestaat uit landelijk gebied met glooiende heuvels. Het levert prachtige plaatjes op. Daarnaast is ook het acteerwerk prima te noemen. Niet alleen hebben de hoofdpersonages een goede chemie, ook de vele bijfiguren worden stuk voor stuk fantastisch gespeeld. Het maakt Sanditon als echte Austen verfilming wellicht lastig te accepteren, zeker voor de puristen, maar als serie op zich is dit seizoen genoeg voor een paar uur vermaak. Of het echter nog tot een tweede seizoen komt is nog maar zeer de vraag.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

21 april, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e91bccc72383_selected-products" products="9200000123090342,9200000116832325,9200000096954346,9200000117896182" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer