Sausage Party

Informatie

RegieGregg Tiernan & Conrad Vernon
Jaartal2016
Releasedatum18-01-2017
Speelduur89 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastSeth Rogen, Kristen Wiig, Jonah Hill, Michael Cera, Bill Hader, Edward Norton & James Franco

Het worstje Frank en de andere voedselwaren in een supermarkt leiden een gelukkig leven in hun verpakking tot het moment dat ze uit worden gekozen om mee genomen te worden naar het grote onbekende. Alle voedselwaren denken dat hen een mooi en relaxed leven te wacht staat als ze de supermarkt verlaten, maar niks is minder waar. Als Frank de nare waarheid ontdekt dat hij en zijn vrienden op worden gegeten als ze eenmaal zijn verkocht, is dat voor hem het moment om de andere artikelen in de winkelschappen te waarschuwen. Dit om niet alleen hun leven te kunnen redden, maar ook om zelf eindelijk een gelukkig leven te leiden met zijn grote liefde: het verleidelijke broodje Brenda. Zal het Frank lukken om te kunnen ontsnappen aan de gruwelijke waarheid?

Bovenstaande synopsis doet wellicht vermoeden dat het hier om een spannende animatiefilm voor kinderen gaat, maar niks is minder waar. Wie zijn kroost toch deze hersenspinsel van komiek Seth Rogen voorschotelt heeft tijdens de film een heleboel uit te leggen, want Rogen laat namelijk weinig aan de verbeelding over in deze animatiefilm voor volwassen. Het worstje Frank, de tevens van stem voorzien is door Rogen, is er namelijk op gebrand om zijn worstje te gaan delen met het kadetje Brenda en doet dat uiteraard niet op al te subtiele wijze. Nee, wat dat betreft hoef je als kijker niet de verwachting te hebben dat je naar een ware concurrent voor Disney, Pixar of welke andere grote animatiestudio aan het kijken bent, maar vooral een heerlijke, vulgaire en grofgebekte komedie zoals we dat van Rogen gewend zijn als we kijken naar zijn filmcarrière die gevuld is met films als Knocked Up, Superbad en This is The End.

Sausage Party is dus een film die eens een keer echt alleen voor een volwassenen publiek is gemaakt en dat is best een verademing te noemen. Het is heerlijk om te kijken naar een stel worsten die er alleen maar op gebrand zijn om een lekker broodje te scoren om er in te glijden, een wrap die zich het liefst laat in smeren door 77 maagdelijke olijfolieflessen en een vaginale douche die op zoek is naar een eh… geschikte eh.. nou ja, vul die zelf maar in. Nee, zachtzinnig gaat het er niet aan toe en uiteraard stelt het verhaal natuurlijk ook helemaal niks voor. Maar zoals voor veel komedies geldt is het slechts een meer dan prima kapstok om een hele hoop grappen en grollen aan te kunnen hangen en de remmen helemaal los te gooien. Het gevaar dat de makers daar te ver in doorslaan ligt op de loer, maar gelukkig trappen ze regelmatig op de rem om de boel nog enigszins in toom te kunnen houden.

Als we even naar de kwaliteit van de film zelf kijken, dan valt er uiteraard een hoop commentaar te leveren. Zo ogen de etenswaren misschien niet altijd even gedetailleerd zoals we inmiddels gewend zijn en zijn de omgevingen hier en daar wat leeg, maar dat is ook niet gek als je kijkt naar het geringe budget van 19 miljoen Dollar dat de makers voor handen hadden om hun idee te kunnen realiseren. Sausage Party laat maar weer eens zien dat een animatiefilm veel meer punten weet te scoren met een goede grapdichtheid en prima scenes dan een kwalitatief sterke animatiefilm. Wie weet geeft de meer dan prima opbrengst van ruim 140 miljoen Dollar de filmstudio’s een hint om vaker creatieve geesten los te laten op animatiefilms voor volwassenen.

Extra’s: Over een film als Sausage Party valt uiteraard een hoop te vertellen en dus is de Blu-ray meer dan prima gevuld met de nodige extra’s. Daar houden we van!
• Good Food Bloopers (7:29) De vele versprekingen van de cast tijdens de opnames als ze de mest vulgaire taal moeten uitspreken.
• Shock and Awe: How is it made? (5:11) De making of die uiteraard niet kon ontbreken en een kijkje achter de schermen geeft.
• Lin-o-Rama (4:57) Geinige video over het inspreken van de komische teksten en het improviseren van sommige zinnen.
• The Booth (9:28) Nog een special over de opnamen van de stemmen.
• The Great Beyond (4:01) Special over de muziek voor de film.
• The Pitch (2:33) Interview met Seth Rogen van jaren geleden waarin hij vertelt over het pitchen van een filmidee. Het voorbeeld dat hij ter plekke verzint is die van Sausage Party.
• Seth Rogen’s Animation Imaginatoruim (1:05) Korte introductie voor de film waarin Rogen gekleed als Walt Disney zijn film aan de man brengt.

Sausage Party is grof, vulgair, seksistisch maar vooral ook een heerlijk komische animatiefilm voor volwassen waarin alle remmen los gaan. Het verhaal is een meer dan prima kapstok voor gitzwarte humor die doordrenkt is met woordgrappen die wonderwel nog allemaal bij de kijker binnenkomen ook. Sausage Party is daarmee meer dan geslaagd als komedie en doet vooral hopen op maar films die uit de computer zijn komen rollen en alleen geschikt zijn voor een volwassen publiek. Wat dat betreft vat de zin van het personage Twink de boel mooi samen: “Once you see that shit, it’ll fuck you up for life. Good luck! Have fun!”

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

31 januari, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer