Schneider vs. Bax

Informatie

RegieAlex van Warmerdam
Jaartal2015
Releasedatum30-10-2015
Speelduur97 minuten
DistributeurCinéart Nederland BV
CastAlex van Warmerdam, Tom Dewispelaere, Maria Kraakman, Gene Bervoets, Annet Malherbe, Loes Haverkort, Eva van de Wijdeven en Pierre Bokma

De jarige huurmoordenaar Schneider krijgt een telefoontje van opdrachtgever Mertens. Mertens vraagt Schneider om de schrijver Ramon Bax om het leven te brengen, en dat diezelfde dag nog te voltrekken. Hij weigert in eerste instantie, er staat een diner ter ere van zijn verjaardag op het programma, maar Mertens weet hem tóch over te halen met de belofte dat de klus vrij eenvoudig is en dat hij vóórdat de feestelijkheden thuis aanvangen weer bij zijn gezin zal zijn. Gezien die afgegeven garantie een aanvaardbare deal, weet Schneider zichzelf aan te praten.

Twee jaar na het illustere Borgman keert Alex van Warmerdam terug met het aanverwante Schneider vs. Bax. Borgman wist in 2013 bij het Nederlands Film Festival de Gouden Kalveren in de wacht te slepen voor Beste Film, Beste Scenario en Beste Actrice. Oké, aan uitstekende acteerprestaties geen gebrek, maar het bleek eerder een stijloefening dan een samenhangend, onderhoudend geheel. Door sommigen de hemel in geprezen, anderen liet het beduusd achter. Een middenweg was er niet. Dat gaat niet op voor het speelsere Schneider vs. Bax.

Dat opdrachtgever Mertens Schneider op diens verjaardag weet te strikken voor de spoedklus, doet hij door te beweren dat het hier niet om een afrekening gaat, maar dat Bax een kindermoordenaar zou zijn. Dat kan Schneider, als vader van twee jonge dochters, natuurlijk niet over zijn hart verkrijgen. Hij heeft al zijn zaakjes voor elkaar en leeft naast zijn geheime bestaan als huurmoordenaar een ogenschijnlijk perfect leven met zijn gezinnetje. Bax worstelt daarentegen met zijn demonen en tracht zijn heil te vinden in allerhande verdovende middelen en het schrijven. Dat staat in schril contrast met het gezinsgeluk van Schneider.

Wanneer Schneider voor zijn opdracht op pad gaat, probeert de getergde Bax ondertussen zijn veel jongere vriendinnetje Nadine de deur uit te werken; zijn dochter Francisca kondigt aan dat ze hem komt bezoeken in zijn afgelegen huisje aan het water. Francisca heeft het gevoel dat ze een mislukkeling is en zoekt steun bij haar vader. Die is echter te druk met zijn eigen sores en kan zijn dochter alleen maar een greep uit zijn voorraadje verdovende middelen aanbieden. En Bax blijkt een liefhebber. Hij heeft voor elke gemoedstoestand wel een middeltje in huis.

Gaandeweg ontdekt Bax dat hij voor zijn leven moet vrezen, krijgt zowel hij als Schneider met stoorzenders te maken en blijkt dat het kat-en-muisspel inmiddels niet tot henzelf beperkt is gebleven. Schneider wordt gehinderd door een vrouw die voor haar gewelddadige partner op de vlucht is geslagen. Bij Bax staat het patserige vriendje van zijn liefje Nadine voor de deur om verhaal te halen. Op een zeker moment staat zelfs de vader van Bax onaangekondigd bij hem op de stoep. De rivaliserende heren weten deze obstakels echter als munitie in te zetten bij de jacht op elkaar.

Het gitzwarte en vinnige gevoel voor humor van Van Warmerdam is alom vertegenwoordigd. Wanneer Schneider akkoord is gegaan met de opdracht smeert hij zijn boterhammen voor een alledaagse ‘werkdag’, om vervolgens in zijn garage alléén een nepringbaardje als grondige vermomming bij zichzelf op te plakken. Bij een telefoongesprek even later vraagt Mertens hem als wie hij zich vermomd heeft. Geagiteerd antwoordt Schneider: ‘Als iemand anders!’

Extra’s: er is door de uitgever helaas niet veel aandacht besteed aan de dvd-uitgave, gezien deze editie alleen een trailer en een kijkje achter de schermen bevat. Wellicht dat een uitgebreidere special edition later meer inzicht in de film zal geven.

Schneider vs. Bax belichaamt de uitdrukking ‘verkeerde plaats, verkeerde tijd’ treffend, gezien het grootste deel van de personages voortdurend over de schouder dient te kijken. Het acteerwerk is uitstekend, alleen dat van Van Warmerdam zelf lijkt wat onwennig. Dat compenseert hij echter ruimschoots met zijn geestige maniertjes. De film kent absurde dialogen, maar dit gaat nergens ten koste van het tempo en de poldernatuurachtergrond is mystiek te noemen. Evenals Borgman kent ook Schneider vs. Bax een bodemloze finale. Er valt onderweg echter veel meer te beleven.

Met dank aan Twin Pics voor het recensie-exemplaar.

29 oktober, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Ferdi van Zon