Schone Handen

Informatie

RegieTjebbo Penning
Jaartal2015
Releasedatum15-01-2016
Speelduur108 minuten
DistributeurDutch Filmworks
CastJeroen van Koningsbrugge, Thekla Reuten, Teun Kuilboer, Angela Schijf, Bente Fokkens, Nino den Brave, Cees Geel, Frederik Brom, Tjebbo Gerritsma en Marcel Faber

Eddie, Sylvia en hun twee kinderen genieten met volle teugen van het leven in hun luxe woning in Amsterdam-Zuid, waarbij zij niet op de kleintjes hoeven te letten. Sylvia vraagt nergens naar en dat geeft Eddie vrij spel. Dat verandert als op een ochtend de politie hun huis binnenvalt. Net op tijd weet Eddie zijn vrouw in alle tumult te overtuigen om hem te voorzien van een alibi voor het moment waarop hij eventjes nog wat moest regelen. Als blijkt dat Eddie in de drugshandel zit laat Sylvia hem zweren om eruit te stappen, maar dat gaat niet zomaar. Zeker niet als er wat fout gaat met de handel, Eddie zich steeds dieper in de problemen werkt en hij zelf een fikse verslaving begint te ontwikkelen. Als het geduld van Sylvia op raakt besluit ze samen met hun twee kinderen te vertrekken, maar pas dan laat Eddie zijn echte gezicht zien.

Schone Handen is gebaseerd op de gelijknamige roman van René Appel uit 2007. Ondanks dat Appel al vanaf midden jaren tachtig actief is als schrijver van misdaadromans is dit pas de derde keer dat een boek van zijn hand wordt gebruikt als bronmateriaal voor een film. Opvallend in een tijd waarin filmmakers veel terugvallen op romans, zeker bij een goedverkopende auteur als Appel. Voor de regie tekende Tjebbo Penning. Een relatief onbekende regisseur, maar zeker niet onervaren. Zo leverde hij aan het begin van dit millennium zijn eerste lange speelfilm af, waarmee hij hoge ogen scoorde op het filmfestival van Caïro. Later vertrok hij naar New York om zijn twee film op te nemen om uiteindelijk voor Schone Handen weer terug te keren op Nederlandse bodem.

Voor de film kon Penning een beroep doen op een meer dan behoorlijke cast. Zo zijn de hoofdrollen voor Thekla Reuten en Jeroen van Koningsbrugge, waarbij vooral van Koningsbrugge opvalt. Onlangs verscheen De Surprise en het is knap dat hij twee totaal verschillende personages zo goed weet neer te zetten. Hij zet Eddie neer als liefhebbende vader en echtgenoot, waarbij alle remmen los gaan en hij zich een ware psychopaat toont als hij alles kwijt lijkt te raken. Reuten is zeer ervaren, mede door een aantal internationale films waaraan zij meewerkte, maar valt toch een beetje uit de toon door een erg dik aangezet accent. De kinderrollen worden vervuld door Bente Fokkens en Nino den Brave. Ook de bijrollen zijn ingevuld door de nodige bekende gezichten. Zo spelen Teun Kuilboer en Angela Schijf respectievelijk de broer van Eddie en een oud vriendin van Sylvia. Maar ook Cees Geel, Frederik Brom en Tjebbo Gerritsma zijn veel geziene en sterke acteurs.

Wat opvalt aan Schone Handen is de zweterige ‘wet look’ uitstraling van de film. Iets dat perfect past in het opgefokte sfeertje dat speelt onder een ziedende zon, iets dat we in het merendeel van de scènes terugzien. Het geeft iets benauwends. Dit totdat eigenlijk de donkere wolken zich letterlijk en figuurlijk samenpakken boven Eddie. De metafoor ligt er te dik bovenop en luidt een slotakte in waarbij regisseur Penning zijn hand wat overspeelt. De weg naar die grote finale is er eentje in hoog tempo, waarbij we een boeiende film te zien krijgen. Maar helaas is de grote finale zelf een behoorlijke afknapper. Met een overdaad aan uit de computer gerammelde effecten en een hoop geschreeuw komt er een onvermijdelijk einde aan de situatie.

Extra’s: Afgezien van de trailers voor Popoz, The Program en De Surprise, die we voor het verschijnen van het hoofdmenu te zien krijgen, staan er geen extra’s op de Blu-ray. Jammer, want informatie in de vorm van een making of is altijd welkom. Zeker met oog op de finale zou dat zeker niet hebben misstaan.

Schone Handen is een zweterige misdaad-thriller van eigen bodem, waarbij zeker Jeroen van Koningsbrugge opvalt als de losgeslagen Eddie. De opgefokte sfeer is sterk neergezet door Penning, alleen is het jammer dat hij zijn hand overspeelt in de grote finale van de film. Dit doet behoorlijk afbreuk aan het eindresultaat en het gevoel waarmee hij de kijker achterlaat. Toch is Schone Handen een film die blijk geeft van talent, iets dat we moeten koesteren. Het is te hopen dat Penning bij zijn volgende regieklus net even iets meer ruimte (lees: geld) krijgt om zijn visie goed op film te zetten.

Met dank aan Dutch Filmworks voor het recensie-exemplaar.

22 januari, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer