Scooby!

Informatie

RegieTony Cervone
Jaartal2020
Releasedatum14-09-2020
Speelduur93 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastWill Forte, Mark Wahlberg, Jason Isaacs, Gina Rodriguez, Zac Efron, Kiersey Clemons, Amanda Seyfried, Ken Jeong, Tracy Morgan & Frank Welker.

Op de vlucht voor de politie wordt de jonge hond Scooby gered door de eenzame Shaggy wat vanaf de eerste minuut resulteert in een hechte vriendschap tussen de twee. Hun vriendengroep is echter pas echt compleet als ze tijdens Halloween Fred, Velma en Daphne ontmoeten. Per toeval weet de groep die avond een crimineel te ontmaskeren en dat smaakt naar meer waarmee al snel Mystery Inc. is geboren! Na het succesvol afronden van heel veel zaken staat de groep voor de grootste uitdaging ooit als de gemene Dick Dastardly opduikt en het plan heeft om drie geheimzinnige schedels te stelen. Hij wil deze gebruiken om een ware ‘hondpocalyps’ te ontkennen door de geesthond Cerberus te ontwaken. Het lijkt een meer dan prima klusje voor de groep, maar al snel blijkt dat Scooby meer met de zaak te maken heeft dan ze van te voren dachten en een groot geheim met zich mee lijkt te dragen! Kan de groep voorkomen dat Dastardly slaagt in zijn gemene plan? De groep zal alles op alles moeten zetten om daar in te slagen, maar gelukkig is er hulp op komst uit onverwachte hoek!

Er zijn series die je beter met rust kunt laten en er zijn series die tot in de treuren kunnen worden herhaald, dan al niet in een nieuw jasje. Het personage van Scooby-Doo, en uiteraard ook de rest van Mystery Inc., gaat al heel wat jaartjes mee, de eerste uitzending was in 1969, maar nog steeds duikt de speurhond tegen wil en dank op in tv-series, games en films. Heel erg is dat niet, want de groep van vier jonge helden en de grote bruine hond met een spraakgebrek lijkt in al die jaren, en in de vele incarnaties dat ze het levenslicht zagen, nooit aan kracht te hebben ingeboet. Dat het er dus een keer van moest komen dat ook Scooby met zijn tijd mee zou gaan en een digitaal geanimeerd jasje zou krijgen, leek slechts een kwestie van tijd. Het grootste mysterie, om even in de termen van Scooby te blijven, is wellicht waarom het tot 2020 heeft moeten duren eer dat het er dan eindelijk een keertje van gekomen is.

Scooby! (Het gebruik van zijn volledige naam in de titel is blijkbaar niet hip genoeg meer) had dit jaar een beetje pech dat het coronavirus een succesvol avontuur op het witte doek in de weg leek te staan voor zijn eerste lange geanimeerde avontuur. Gelukkig waren de regels hier in Nederland wat minder streng waardoor de film bij ons wel in de bioscopen te zien is geweest. Gelukkig maar, want Scooby! bleek een fijn lichtpuntje in het zwaar uitgedunde programma van de bioscopen. Scooby! lijkt op voorhand wellicht een goedkope manier van “oude wijn in nieuwe zakken”, maar die zinsnede hebben de makers meer dan prima weten te omzeilen. Ze hebben Scooby-Doo en de rest van de groep vooral weer relevant gemaakt in een nieuw en hip tijdperk, maar zijn daarbij zeker niet de roots vergeten van de immer populaire tekenfilmhelden.

Uiteraard draait het in Scooby! weer allemaal om een groot mysterie wat opgelost dient te worden waarbij de afkomst van Scooby zelf centraal staat. Toch is het niet het type mysterie wat de series van vroeger nou juist zo kenmerkte. Er is eigenlijk niet eens echt sprake van een groot mysterie, maar meer van een grote missie om de aarde te redden. En dat is, laten we het eerlijk toegeven, toch even slikken. Het staat tenslotte een beetje haaks op datgene wat Scooby-Doo nou altijd juist zo populair heeft gemaakt. Het Whodunnit-principe is dus een klein beetje naar de achtergrond verdwenen, maar daar krijgt de liefhebber wel een hoop voor terug. Een hoop nostalgie in dit geval, aangezien er meer personages opduiken die door het wereldberoemde duo William Hanna & Joseph Barbera zijn bedacht. Het maakt van Scooby! een heerlijke mix van oude en nieuwe elementen, gegoten in een prachtig kleurrijke animatie-stijl die zijn volle speelduur weet te vermaken.

Scooby! is een heerlijke mix van oude en nieuwe elementen die de oude speurhond met een spraakgebrek anno 2020 weer helemaal op de kaart weet te zetten. Scooby! mag dan misschien het grote mysterie ontberen waar de tv-serie zo immens populair mee is geworden sinds de start in 1969, toch staat het een vermakelijk avontuur zeker niet in de weg. Helemaal niet als blijkt dat meer personages uit de wereld van Hanna-Barbera hun opwachting maken in dit eerste digitale avontuur van Scooby, Shaggy, Fred, Daphne en Velma. Scooby! is een komisch avontuur waar zowel de kijkers van toen, als de kijker van nu van zullen kunnen genieten. Scooby Dooby Doo!

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor de screener-link

16 oktober, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer