Scouts Guide to the Zombie Apocalypse

Informatie

RegieChristopher Landon
Jaartal2015
Releasedatum15-03-2016
Speelduur93 minuten
DistributeurUniversal Pictures Benelux
CastTy Sheridan, Logan Miller, Joey Morgan, Sarah Dumont & David Koechner

Ben, Carter en Augie zijn drie van jongs af aan onafscheidelijke padvinders. Ben en Carter zijn echter toe aan de volgende, meer op meisjes gerichte fase in hun leven. Als zij op hun laatste avond samen in het bos Augie vertellen dat ze het padvindersgilde zullen verlaten wordt hun vriendschap flink op de proef gesteld. In de stad vind op datzelfde moment namelijk een zombie uitbraak plaats en dus lijkt het er op dat de drie vrienden de enige hoop zijn om de mensheid te kunnen redden. Samen met de sexy serveerster Denise gaan ze op zoek naar de laatste overlevenden, waaronder zich mogelijk ook de zus van Carter bevindt op wie Ben heimelijk verliefd is. Het wordt een avond die het uiterste van het trio vraagt waarbij ze al hun ervaringen als padvinders nodig zullen hebben.

Sommige scripts belanden op de zogenaamde ‘blacklist’ die ieder jaar gepubliceerd wordt en een weergave is van scripts die goed in de smaak vallen, maar nog niet zijn verfilmd. Ook het script van Scouts Guide to the Zombie Apocalypse, die toen nog de titel Scouts vs Zombies had, stond in 2010 hoog op die lijst. Toch duurde het nog vijf jaar voordat de film op het witte doek te bewonderen was. Helaas bleek de hoge positie op de blacklist geen garantie voor succes en de film scoorde dan ook zeer matig en kwam het niet verder dan het terugverdienen van het eigen budget van slechts 15 miljoen Dollar.

Wellicht krijgt de film een herkansing nu hij verkrijgbaar is op dvd, Blu-ray en via talloze On Demand services. De film is op zich namelijk best de moeite waard. Wie zich instelt op een avondje onderbroekenlol zal zich de 90 minuten dat de film duurt dan ook zeker niet vervelen. Ga er alleen niet vanuit dat de zombies op een realistische wijze, zoals bijvoorbeeld in The Walking Dead, gepresenteerd zullen worden. Sterker nog, het is precies het tegenovergestelde dat je kan verwachten. Het resultaat is een strippende zombie, bejaarde zombies die enkel in hun badjas lopen, zombiekatten en zelfs seksbeluste zombies zijn aanwezig! Subtiel is Scouts Guide to the Zombie Apocalypse dan ook zeker niet te noemen, maar daar wordt dan gelukkig ook geen groot geheim van gemaakt en dat maakt de film wel degelijk genietbaar.

Een ander groot pluspunt aan de film is de grote hoeveelheid aan praktische effecten. CGI wordt gelukkig subtiel gebruikt waardoor de film de heerlijke vibe meekrijgt van oude horrorklassiekers uit de jaren ’80. Uitstekende botten, dieren die ook zijn geïnfecteerd en lichamen die op bloederige wijze uit elkaar klappen: alles is gedaan met zeer fraaie make-up en anamatronics. Het zal voor de wat jeugdigere kijkers misschien wat ouderwets en amateuristisch aanvoelen, maar voor de wat meer volwassen kijker is het zeker genieten geblazen. Dat het verhaal hiernaast helaas niet altijd even sterk uit de verf komt en de nodige clichés kent nemen we maar even voor lief.

Extra’s: Ondanks het matige ontvangst van de film, hij was hier in Nederland slechts één week in de bioscopen te zien, heeft de release een goed gevulde uitgave gekregen. In een making of van ruim dertig minuten laten de makers alle facetten van de film zien en vooral hun liefde voor oude horrorfilms. Uiteraard komen ook de jonge hoofdrolspelers ruim aan bod. Naast de making of vinden we drie specials op de schijf die ieder inzoomen op een ander onderdeel: de make-up, de choreografie van een zombie en de vele kostuums die gemaakt zijn voor de film. Twee verwijderde scenes maken de uitgave compleet.

Scouts Guide to the Zombie Apocalypse lijkt de zoveelste film waarin de ondoden het op de mensheid hebben voorzien, toch weet de film de kijker op dat vlak wel degelijk te verrassen. Het verhaal mag dan niet uitblinken in originaliteit, maar de vele heerlijke onzin die de makers hebben verzonnen maakt een hoop goed. Daarnaast gaat het er niet bepaald subtiel aan toe en dus komt alle goorheid in beeld zonder ook maar ergens het netvlies van de kijker te sparen. Voor wie toe is aan een avondje onderbroekenlol met een stel desinfecteerden en drie onmogelijk helden (plus een sexy serveerster) zit met deze heerlijke horrorpulp gebakken!

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Picture Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

18 maart, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer