Scream 4K

Informatie

RegieMatt Bettinelli-Olpin en Tyler Gillett
Jaartal2022
Releasedatum15-04-2022
Speelduur109 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastNeve Campbell, Courteney Cox, David Arquette, Kyle Gallner, Mason Gooding, Mikey Madison, Jenna Ortega, Melissa Barrera, Jack Quaid, Dylan Minnette, Jasmin Savoy Brown, Sonia Ammar en Marley Shelton

Vijfentwintig jaar nadat Billy Loomis en Stu Macher het rustige stadje Woodsboro deden opschrikken met een reeks gewelddadige moorden, wordt de middelbare scholiere Tara Carpenter aangevallen door Ghostface als ze alleen thuis is. Tara overleeft de aanval en wordt opgenomen in het ziekenhuis, waar ze wordt herenigd met vriendengroep en de van haar vervreemde zus Sam en diens vriend Richie. Die nacht wordt de ex-vriend van een van Tara’s vrienden vermoord en wordt ook Sam aangevallen in het ziekenhuis, wat leidt tot de onthulling van een familiegeheim over Sam’s ware afkomst en waarom ze vervreemd raakte van Tara. Met de groep tieners als doelwit roepen Sam en Richie de hulp in Dewey Riley, die op zijn beurt contact opneemt met Gale Weathers en Sidney Prescott en hun waarschuwt voor de terugkeer van Ghostface.

Ondanks dat de serie in eerste instantie bedoeld was als trilogie, verscheen in 2011 de vierde Scream-film. Ondanks dat de film kon rekenen op de terugkeer van Wes Craven als regisseur, Kevin Williamson als schrijver en een cast met David Arquette, Neve Campbell en Courtney Cox, bracht de film niet het gehoopte succes. Het overlijden van Craven in 2015 en de teloorgang van The Weinstein Company in de nasleep van het seksuele wangedrag van Harvey Weinstein liet het lot van de reeks vervolgens in het ongewisse. Dat veranderde toen Spyglass Media Group in november 2019 de rechten verwierf om een nieuwe Scream-film te maken, al was toen nog niet bekend of het een vervolg, reboot of remake zou gaan betreffen. Achter de schermen bleek echter van alles in gang gezet, want begin 2020 werd met Matt Bettinelli-Olpin en Tyler Gillett het nieuwe regisseursduo bekend gemaakt en bleek dat de film als officieel in ontwikkeling was gegaan en David Arquette de rol van Dewey Riley opnieuw op zich zou nemen.

Betreft de deelname van Neve Campbell en Courtney Cox bleef het lang stil, maar voor wie het nog niet wist bevestigt een blik op een van de vele posters van de film dat het hele team weer bij elkaar is gebracht. Nu klinkt dat allemaal mooi, maar na de toch wel deceptie van de vierde film hou je als liefhebber van de reeks je hart vast dat het niveau met een nieuw laat vervolg nog verder achteruit gaat. Toch zijn de verrassingen de wereld niet uit, want de film werd zowaar overwegend positief ontvangen. Natuurlijk, echt hoogstaand wordt het allemaal nergens, maar de fans van de reeks zullen niet teleurgesteld zijn en deze vijfde film is zonder meer de beste Scream-film sinds het eerste vervolg. Veel hiervan is te danken aan een fijne mix van nieuwe pesonages in combinatie met de terugkeer van de vertrouwde personages, al werkt het daarnaast verrassend genoeg best verfrissend dat de film zichzelf nergens te serieus neemt door zichzelf behoorlijk op de hak te nemen. En dat is dat nou niet precies waar juist de eerste film in 1996 ook zo goed in was.

En natuurlijk ligt het gevaar van een herhalingsoefening op loer. Zo is de beginscène er eentje zoals je mis of meer verwacht, waarin een tiener maar weer een telefonisch- en vervolgens ook fysiek lastig gevallen wordt door Ghostface. Maar door makers tonen zich vervolgens vaardig genoeg om de kijker keer op keer op het verkeerde been te zetten. Ondanks dat de focus veel uitgaat naar nieuwe personages is het mooi om te zien hoe de originele film hier geëerd word, iets waarbij zelfs een verrassende cameo is weggelegd voor een van de castleden van weleer die met een creatieve twist gelinkt wordt aan een van de doelwitten van deze film. En zeker, de film ontkomt niet aan de nodige clichés, maar gezien het een vijfde film is in een reeks is dit anderzijds ook iets wat je juist mag verwachten en waar je stiekem zelfs op zit te wachten. Wel wordt het soms misschien net iets teveel van het goede, maar de fans worden op hun wenken bediend.

Extra’s: Naast de film op Blu-ray is er ook wat bonusmateriaal te vinden op de 4K UHD-uitgave van de film.
· Audiocommentaar: Schrijver/producent James Vanderbilt, schrijver Guy Busick, regisseurs Matt Bettinelli-Oplin en Tyler Gillette en uitvoerend producent Chad Villella verzorgen een lekker informatieve en diverse commentaartrack, die flink wat perspectieven laat horen.
· Deleted Scenes (02:57) Een aantal verwijderde scènes die sneuvelden op de montagetafel.
· New Blood (07:33) Een terugblik op het succes van de eerste film, met daarnaast flink wat aandacht voor de nieuwe personages en het gebruik van moderne technologie.
· Bloodlines (08:33) Een featurette over de connecties die in deze film gemaakt worden met het origineel, met uiteraard ook aandacht voor het klassieke Ghostface-masker.
· In the Shadow of the Master (07:22) Een blik op de nalatenschap van Wes Craven en zijn werk aan de Scream-reeks.
· Scream 1996 Trailer (01:31) Een trailer voor de originele film die de reeks in 1996 in gang zette.

Scream 4K haalt het nergens bij de originele film, maar blijkt toch een verrassend effectief vervolg dat maar al te goed lijkt te weten wat het publiek wil van een nieuwe Scream-film. De film mist zeker de impact die het origineel had. Zo wordt er een hele nieuwe cast opgetrommeld, maar eigenlijk zijn ze weinig meer dan voer voor Ghostface, waar de film als vanouds weer leunt op het vertrouwde trio Sidney Prescott, Gale Weathers en Dewey Riley. En eigenlijk is daar helemaal niets mis mee, en het zal in elk geval de fans van de reeks kunnen bekoren. Of de film nou echt een heel nieuw publiek zal aanspreken is nog maar de vraag, maar dat er 140 miljoen dollar werd opgehaald bij een budget van 24 miljoen dollar zegt in elk geval dat de film een stuk succesvoller was dan zijn voorganger. Naar het schijnt zijn door het succes de lichten direct op groen gezet voor een nieuw vervolg en schijnt hetzelfde creatieve reeds in de weer te zien met een zesde film, waarvoor de releasedatum reeds is vastgesteld op 31 maart 2023. Mocht de film opnieuw dit niveau weten te halen is dat weliswaar niets wereldschokkends, maar toch ook zeker weer iets voor de liefhebbers om naar uit te kijken.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

7 mei, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer