Seal Team – seizoen 1

Informatie

RegieChristopher Chulack, Larry Teng, Ian Toynton, Melanie Mayron, Félix Alcalá, John Dahl, Michael Watkins, Andy Wolk, J. Michael Muro, Ruben Garcia, Holly Dale en David Boreanaz
Jaartal2017-2018
Releasedatum06-03-2019
Speelduur900 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastDavid Boreanaz, Max Thierlot, Jessica Paré, Neil Brown Jr., A.J. Buckely, Toni Trucks en Judd Lormand

Senior Chief Jason Hayes is de leider van het Bravo Team, een groep Navy SEALs, een speciale eenheid van de marine van de Verenigde Staten die wereldwijd opereert en vecht voor leven en dood aan de frontlinies van de strijd tegen terrorisme. Hayes worstelt nog met het recente verlies van een lid van zijn team, als zij de opdracht krijgen om een belangrijke leider van ISIS gevangen te nemen. Zoals altijd is falen geen optie en soms moeten in een fractie van een seconde beslissingen worden gemaakt. Het is dit soort druk waar andere legereenheden tekortschieten. Maar ondanks de uitvoerige training en planning rust er wel een zware taak op de SEAL’s, iets dat ook zo zijn uitwerking heeft op hun gezinsleven.

Seal Team is het nieuwe paradepaardje van CBS. Man achter de serie is Benjamin Cavell, die eerder carrière maakte als co-producer en schrijver van de televisieserie Justified. Hij leverde in eerste instantie een pilot af, maar die bleek zo succesvol dat een volledig seizoen werd besteld. Seal Team fungeert daarmee als volledig fictieve tegenhanger van Fix, de serie van History Channel die is geïnspireerd op real-life missies. De serie ging voortvarend van start en bleef goed presteren, al zakte de kijkcijfers in de loop van het seizoen wel wat in. Hierdoor leek het even onzeker of dit seizoen nog een vervolg zou krijgen, maar CBS maakt aan alle twijfel een eind door in april van vorig jaar een tweede seizoen aan te kondigen.

Natuurlijk moet er bij een dergelijk grote serie meer dan alleen flink met de spierballen gerold worden. David Boreanaz werd gecast als leider van het team, een senior in de groep die duidelijk door de wol geverfd is. Boreanaz heeft zijn carrière vooral opgebouwd aan de hand van televisiewerk. Begon hij zijn carrière nog in Buffy en diens spinoff Angel, vervolgens was hij jarenlang een van de twee gezichten in Bones. Toen die serie in 2017 stopte was hij in eerste instantie wat afhoudend om weer in een serie te stappen, maar we kunnen gerust concluderen dat dit meer actierijke jasje hem zeker niet misstaat. Zijn team bestaat verder onder andere uit twee loyale metgezellen, gespeeld door Neil Brown Jr. en A.J. Buckley. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de nieuwkomer in de vorm van Max Theriot, bekend uit Bates Motel en de vrouwelijke analist, gespeeld door Jessica Paré.

De laatste jaren wordt de televisiemarkt overspoeld met series. Veel van deze series volgen een beproefde formule met diverse korte verhaallijnen, die vaak een enkele episode beslaan, maar ook langdurige verhaallijnen. Deze bestaan soms niet alleen uit meerdere afleveringen, maar soms zelfs ook uit meerdere seizoenen. Het is een gouden formule die ook goed blijkt te werken voor Seal Team, een serie die vooral ook de druk laat zien waarmee SEAL’s moeten omgaan, zowel tijdens hun dienst als in hun privéleven. Zo zijn er enerzijds de verscheidene missies en anderzijds de vele persoonlijke ontwikkelingen. Dat de makers niet bepaald lichtvoetig te werk wilden gaan, blijkt wel uit het feit dat er meermaals een team van veteranen werd geraadpleegd, welke daarnaast ook te zien zijn als figurant of dienst deden voor het nodige stuntwerk.

Extra’s: Naast de 22 afleveringen is de dvd release voorzien van aardig wat bonusmateriaal.
· Seal Team: Season One Debriefing (21:20) Een blik achter de schermen van dit eerste seizoen, met medewerking van cast en crew.
· Corporal Canine: Meet Dita (05:01) De titel zegt het al, een feature waarin Dita centraal staat; de hond van het team. Aan de hand van zijn trainer krijgen we inzicht in hoe de hond samenwerkt met cast en crew.
· Tour of Duty: Set Tour (05:24) Een leuke rondleiding over de set aan de hand van een interview met production designer Stuart Blatt.
· Deleted Scenes: Verspreid over de zes disc zijn meerdere verwijderde scènes te bekijken.
· On Location (02:40) Een blik op de diverse locaties die werden gebruikt om Afghanistan op een realistische wijze te creëren.
· Gag Reel (02:33) De welbekende blooperverzameling.
· Launch Promos (02:34) Divers promotie materiaal dat gebruikt werd om dit eerste seizoen onder de aandacht te brengen.

Seal Team – seizoen 1 is een spannende aftrap die een smeuïg kijkje biedt in de intense wereld achter de in het geheim opererende wereldbewakers. In David Boreanaz werd het gezicht voor de serie gevonden en dat is een goede keus geweest, hij heeft de uitstraling en ook de leeftijd om op de juiste manier de man te spelen die gepokt en gemazeld is door het leven in dienst. De serie zelf biedt daarnaast een fijne mix van actie en drama, die volgens beproefd recept worden gepresenteerd. Nu is het alleen nog even afwachten of ook Seal Team kan uitgroeien tot een langlopende serie. In de maand nadat bekend werd gemaakt dat een tweede seizoen in productie was genomen, werd namelijk bekend dat showrunner Cavell het stokje heeft overgedragen aan John Glenn, bekend van Allegiance. Het is voor ons nog maar afwachten wat dit betekent voor seizoen twee, welke ondertussen al te zien is in de Verenigde Staten.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

5 maart, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c7a13041df5c_selected-products" products="9200000101160423" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer