Searching

Informatie

RegieAneesh Chaganty
Jaartal2017
Releasedatum30-01-2018
Speelduur102 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastJohn Cho, Debra Messing, Michelle La & Joseph Lee

David heeft een moeizame relatie met zijn 16-jarige dochter Margot die op een dag niet meer bereikbaar is. In eerste instantie denkt David dat hij wat verkeerd heeft gedaan, maar toch schakelt hij de politie in om zijn dochter als vermist op te geven. Het onderzoek wordt geleidt door de ambitieuze rechercheur Vick, maar de zoektocht naar Margot loopt al snel vast. David besluit om zelf ook op onderzoek te gaan en probeert de laatste avond dat hij zijn dochter heeft gesproken in kaart te brengen door in haar laptop op zoek te gaan naar aanwijzingen. Beetje bij beetje ontdekt David dat zijn dochter meer geheimen voor hem heeft dan hem lief is en moet hij alles op alles zetten om haar op tijd te kunnen vinden. Maar kan hij ver genoeg in het leven van Margot duiken om de waarheid boven tafel te halen?

Anno 2019 zijn laptops, mobieltjes, tablets en alle vormen van social media niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Haast alles wat we doen wordt vastgelegd of opgeslagen en als we daar behoefte aan hebben, dan delen we het ook nog met de wereld. Daar kleven uiteraard ook een paar nadelen aan vast zoals het altijd gevoelige privacy-beleid, maar dat het ook voordelen heeft ontdekt vader David als hij op de digitale snelweg op zoek gaat naar aanwijzingen naar de verblijfplaats van zijn dochter. Wat dat betreft is het op zich best verrassend te noemen dat het tot vorig jaar heeft moeten duren eerdat een film volledig zou leunen op de digitale wereld waar we inmiddels in leven. Al moeten we toegeven dat de thriller Unfriended de makers van Searching net te snel af door in 2014 al met een soortgelijk concept op de proppen te komen. Alleen een stuk minder geslaagd dan deze interpretatie.

Het meekijken op laptopschermen, Youtube-videos en andere digitale communicatiemiddelen is het concept waar de film van debuterend regisseur Aneesh Chagnaty op draait. Dat is in het begin wellicht even wennen, maar bereikt wel het gewenste effect waar de film om draait. Het geeft het verhaal in ieder geval net dat beetje extra’s om wat beter tot zijn recht te komen. Want als de film gewoon was opgenomen als een standaard thriller, dan was de boel ongetwijfeld een stuk minder goed uit de verf gekomen. Het verhaal is namelijk niet het meest originele, ondanks dat de makers zeker een paar fijne twists in petto hebben. Toch zorgt de originele aanpak ervoor dat de film steeds spannender wordt naarmate de climax nadert.

Want spannend wordt het zeker als vader David, een overigens meer dan prima rol van grappenmaker John Cho, achter de laptop van zijn dochter kruipt en haar zo beetje bij beetje past echt leert kennen. De makers maken daarbij goed gebruiken van alle verschillende kanalen die ons tegenwoordig tot dienst kunnen zijn om het verhaal langzaam te ontrafelen, als is het niet onoverkomelijk dat sommige zaken met een korreltje zout genomen dienen te worden. Het doet niets af aan het eindresultaat want Searching is absoluut een solide thriller die, ondanks zijn bijzondere concept, meer dan prima wegkijkt. Zonder daarbij met een wijzend vingertje te zwaaien naar haar kijkers en hun gebruik van social media. Het had zo maar gekund dat de film ook nog een sneer zou geven naar de huidige digitale tijd waarin we leven, maar dat laten de makers gelukkig achterwege.

Extra’s: De uitgave van Searching heeft op blu-ray een paar leuke extra’s meegekregen, al zijn ze wat aan de korte kant. Wat ook als extraatje gezien kan worden is het menu dat in stijl van de film is opgebouwd.
• De Filmtaal veranderen (11:25) Making of van Searching die een blik werpt op het creatieve proces van het maken van de film.
• Update Username: De Cast en Personages (07:34) De personages worden apart belicht in deze special doe vooral de acteurs over hun rollen aan het woord laat.
• Zoeken naar “Easter Eggs” (06:14) Dit extraatje is alleen te vinden voor de echte speurneuzen en zit ergens verstopt in het menu. Het zoomt in op de vele Easter Eggs (referenties ) die de film rijk is. Let op: spoilergevoelig!
• Audiocommentaar: Een commentaartrack verzorgd door Aneesh Chaganty en Sev Ohanian.

Searching is een meer dan prima thriller die op een originele wijze zijn verhaal laat ontvouwen. We kijken enkel via computerschermen mee tijdens de zoektocht naar de 16-jarige Margot en dat is wellicht voor sommige even wennen in het begin. Toch heeft dat zeker een meerwaarde voor de film van regisseur Aneesh Chaganty die daarmee een extra spannend laagje weet aan te brengen. Searching weet door zijn originaliteit te verrassen en is een zeer vermakelijke thriller die tot de laatste minuut spannend weet te blijven.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

29 januari, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c44d1c564049_selected-products" products="9200000098412561,9200000098412563,9200000046154372,9200000046154374,9200000048032709" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer