Secret in Their Eyes

Informatie

RegieBilly Ray
Jaartal2015
Releasedatum13-07-2016
Speelduur111 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastChiwetel Ejiofor, Nicole Kidman, Julia Roberts, Dean Norris, Alfred Molina en Michael Kelly

Het is 2002 als FBI onderzoekers Ray Kasten en Jess Cooper een anonieme tip ontvangen over een meisje dat verkracht en vermoord is nabij een moskee. Aangekomen op de plek van het onheil doet Ray een schokkende ontdekking die een behoorlijke impact zal hebben op het eens zo hechte team. Dertien jaar later blijkt dat Ray de zaak niet meer los heeft gelaten. Als hij een nieuw spoor vindt bijt hij zich hier ook direct in vast en doet hij een verzoek tot heropening van de zaak. Het leidt tot een reeks nieuwe feiten waarbij geheimen uit het verleden aan het licht komen. Alleen niemand had Ray voor kunnen bereiden op het onbeschrijfelijke geheim dat de zaak met zich meedraagt.

Met een cast bestaande uit Chiwetel Ejiofor, Julia Roberts en Nicole Kidman is Secret in Their Eyes op papier een interessant project. Met een oorspronkelijke bioscooprelease op 10 maart van dit jaar leek de nieuwe verfilming van El Secreto de sus Ojos zelfs een breed publiek te gaan bereiken. Het liep echter anders, want van een bioscooprelease kwam het nooit en de film werd gedegradeerd tot een direct-naar-video release. Nou hoeft dat niet altijd wat te zeggen over de kwaliteit van een film, maar het feit dat het hier een remake betreft van Oscarwinnaar El Secreto de sus Ojos leek opnieuw een vaag voortekenen te zijn van de creatieve armoede in Hollywood.

Secret in Their Eyes is helaas dan ook een treffend voorbeeld van de remake drang van Hollywood, puur omdat mensen in de Verenigde Staten niet houden van ondertitels. Los van het origineel gezien is de film niet eens zo slecht. Zo ziet de film er prima verzorgd uit en is het acteerwerk bovengemiddeld te noemen, met name van Ejiofor. Echter, ondanks wat wijzigingen in het verhaal die vooral zorgen voor een persoonlijke vendetta, kan je niets anders dan constateren dat het hier een schaamteloze kopie betreft. Voor ons land voegt deze film dan ook totaal niets toe aan het origineel en is het zelfs schrikbarend te zien hoe sommige momenten en zelfs gehele scènes tot aan het schaamteloze toe letterlijk overgenomen of veramerikaanst zijn.

Een goed voorbeeld hiervan is dat de roerige politieke tijden in Argentinië in de jaren zeventig zijn vervangen door het Amerika van begin deze eeuw. Dat hierbij de aanslagen op het World Trade Center aangehaald worden en het lijk gevonden wordt vlak naast een moskee onderstreept nog maar eens dat deze remake puur voor de Amerikaanse markt is gemaakt. Een ander treffend voorbeeld is het tracking shot in een volgepakt honkbal stadion. Als je het origineel niet kent ziet het er wellicht sensationeel uit, maar voor wie het origineel kent is het bijna een belediging te noemen. Al vanaf het overzichtsshot is deze scène een regelrechte kopie. Deze remake gaat dan ook bij tijd en wijlen verder dan een gebrek aan originaliteit.

Extra’s:
 Julia Roberts discusses her most challenging role: (03:23) Een korte featurette waarin Roberts dieper in gaat op de emoties die kwamen kijken bij het filmen van een bepaalde sleutelscène.
 Adapting the story for today’s world: (01:59) Een erg korte extra over de veramerikanisering van het verhaal.
 Feature commentary with director/writer Billy Ray and producer Mark Johnson: Een informatieve commentaartrack waarin alle bijkomende dingen bij het filmen wel worden besproken.

Secret in Their Eyes is het zoveelste voorbeeld van de creatieve armoede in Hollywood. Het is ondertussen bijna bewonderenswaardig dat men hier brood in blijft zien, want het aantal remakes dat beter is dan het origineel is bijna letterlijk op één hand te tellen. Ook deze film is een verspilling van het zeker aanwezige talent. Zo zet Chiwetel Ejiofor een goede rol neer. Mocht je dan ook fan zijn van één van de hoofdrolspelers of liefhebber zijn van het soms schaamteloze Amerikaanse sausje over niet Engelstalige films zit je bij Secret in Their Eyes goed. Want hoe schaamteloos ook, de film is los van alles zeker geen slechte film te noemen. Overbodig is hij zeker wel, vooral voor landen die gewend zijn aan ondertitels. Wij raden dan ook met stem aan om in plaats van deze inferieure remake het geweldige origineel eens te bekijken.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

18 juli, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer