Selma

Informatie

RegieAva DuVernay
Jaartal2014
Releasedatum15-07-2015
Speelduur128 minuten
DistributeureOne Benelux
CastDavid Oyelowo, Carmen Ejogo, Tom Wilkinson, Giovannie Ribisi & Oprah Winfrey

In 1965 vecht de Afro-Amerikaanse bevolking voor stemrecht. Het leidt tot diverse protesten in de staat Alabama. De situatie dreigt te escaleren als een jonge Afro-Amerikaan door de blanke politie wordt vermoord en activiste Anne Lee Cooper wordt gearresteerd. Het is het startschot voor de grootste protestmars ooit onder leiding van Martin Luther King Jr. Vertrekkend vanuit het kleine stadje Selma naar de hoofdstad Montgomery, op weg naar één van de grootste overwinningen ooit in de Amerikaanse geschiedenis.

Als een regisseur als Steven Spielberg je vraagt of je de rol van Martin Luther King Jr. ook in zijn aankomende biopic wilt vertolken, dan weet je zeker dat je de rol van je leven hebt gespeeld. Gek genoeg werd David Oyelowo door de Academy compleet over het hoofd gezien en zat er zelfs niet eens en nominatie in voor de 39-jarige acteur. Na het zien van Selma valt alleen maar meer te begrijpen waarom Spielberg zijn zinnen heeft gezet op Oyelowo en is zijn afwezigheid bij de Oscars zonder twijfel één van de grootste fouten uit de geschiedenis van de beroemde gouden beeldjes.

Selma leunt namelijk zwaar op het spel van Oyelowo die de wereldberoemde dominee op werkelijk weergaloze wijze vertolkt. Hij weet de groot voorvechter tegen rassenscheiding met een bijzondere kalmte neer te zetten zodat het voor de kijker meteen duidelijk is waarom de mensen in de jaren vijftig tot aan zijn dood in 1968 pal achter hem stonden. De film laat de moordaanslag op King echter buiten beeld en concentreert zich alleen op de wereldberoemde protestmars die zoveel teweeg heeft gebracht in de Verenigde Staten. Door deze keuze voelt de film als een kleine film, maar gelukkig wel een zeer bijzondere.

Doordat de film zich slechts concentreert op één belangrijke gebeurtenis uit het leven van King, en dat van miljoenen Afro-Amerikanen in die tijd, is er genoeg tijd om de karakters goed uit te diepen en de problemen waar tegen zij strijden te belichten. Toegegeven moet worden dat helaas niet alle personages even goed uit de verf komen. Zo is de rol van Carmen Ejogo als de vrouw van King wel erg minimaal en krijgen de scènes die zij deelt met Oyelowo daardoor helaas net niet de diepgang en lading mee die regisseuse Ava DuVernay ongetwijfeld voor ogen heeft gehad. Wat dat betreft is het jammer dat de film niet een halfuur langer duurt om ook deze kleine scènes tot in de puntjes uit te kunnen werken.

Daardoor hadden we ongetwijfeld ook wat langer kunnen genieten van de rest van de cast die uit niet het minste acteertalent bestaat. Zo zien we onder andere Tom Wilkinson als president Johnson die de controle over zijn volk dreigt kwijt te raken door de protestmars. Zelfs Oprah Winfrey heeft een belangrijke rol in de film als Annie Lee Cooper, de vrouw die wereldberoemd werd in 1965 door de blanke sheriff Jim Clark een klap te verkopen. Naast deze twee namen zien we verder nog rollen van Tim Roth, Giovanni Ribisi, rapper Common, Cuba Gooding Jr. en Alesandro Nivola.

Extra’s: Het ontbreekt de dvd niet aan extra’s, want naast een drietal trailers van andere films is de schijf gevuld met maar liefst tien verschillende specials. Hierbij moet wel de kanttekening gemaakt worden dat deze slechts één tot vijf minuten duren en niet allemaal even interessant zijn. Vanzelfsprekend komt de productie aan bod, de invloed van Martin Luther King Jr. en de belangrijkste hoofdrollen die de film rijk is. Daarnaast is ook de clip van de titelsong Glory, gezongen door John Legend en Common, op de schijf terug te vinden plus een special over de samenwerking tussen de twee muzikanten.

Doordat Selma zich enkel concentreert op één belangrijke gebeurtenis uit het leven van Martin Luther King Jr. voelt de film klein aan, maar daardoor is deze niet minder indrukwekkend. Bovendien zorgt het voor een bepaalde rust en is er tijd genoeg om de wereldberoemde protestmars uit 1965 goed uit te lichten. Daarnaast speelt David Oyelowo de rol van de dominee met verve en had hij op z’n minst een Oscarnominatie op zak moeten hebben. Helaas moet hij het nu doen met de lovende woorden van Steven Spielberg. De uitgave op dvd van Selma is prima verzorgt. De film staat in goede kwaliteit op de schijf en er staan genoeg extra’s op om ook op dat vlak goed te scoren.

Met dank aan eOne Benelux voor het recensie-exemplaar.

24 juli, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer