Seules les bêtes

Informatie

RegieDominik Moll
Jaartal2020
Releasedatum01-04-2020
Speelduur116 minuten
DistributeurCinéart Nederland
CastDamien Bonnard, Nadia Tereszkiewicz, Laure Calamy, Denis Ménochet & Valeria Bruni Tedeschi

Op het eerste gezicht lijken verpleegster Alice en haar man Michel een typisch, ongelukkig getrouwd stel. Alice heeft een affaire en Michel is hele dagen aan het werk. Wanneer een vrouw verdwijnt en haar auto gevonden wordt aan een verlaten weg, heeft de politie moeite om de dader te vinden. Hoewel er van de dader geen spoor te vinden is, zijn uiteindelijk er toch vijf mensen die te linken zijn aan de verdwijning van deze vrouw. Zij raken stuk voor stuk verwikkeld in een mysterie, vol geheimen en verraad.

Het verhaal van Seules les bêtes is gebaseerd op het gelijknamige bekende boek van Colin Niel. Seules les bêtes is Frans voor “alleen de beesten”. Dit is, op meerdere vlakken, een erg toepasselijke titel voor de film. Allereerst omdat elk personage zich gedraagt als een “beest”; de personages hebben allemaal stiekem een affaire of gaan vreemd bij het leven. Daarnaast zijn de karaktereigenschappen en de redenaties van sommige van deze personages enorm verwilderd. Hierdoor kun je alleen maar denken bij jezelf – “wat een beesten”. Daarnaast zijn er meerdere personages die werken op een boerderij, waar ook veel dieren te zien zijn. Dit kan weer inhouden dat deze onschuldige dieren minder barbaars zijn dan hun beestachtige eigenaars.

Bij het maken van de film ging het regisseur Dominik Moll en scenarioschrijver Gilles Marchand niet om het oplossen van de mysterie rondom de verdwenen vrouw. Liever concentreerden zij zich op een aantal sterk geschreven personages uit het boek en wilden ze op het scherm laten zien wat voor een reis elke personage doormaakt en wat dit laat zien over hun dromen en wereld. Het is dan ook spijtig om te moeten constateren dat Moll juist niet in staat blijkt om deze personages ook sterk naar het scherm te vertalen. Toch ligt het falen hiervan niet alleen aan Moll. Moll haalde de cast uit hun comfort-zone voor het creëren van Seules les bêtes, maar er is gewoonweg geen een acteur of actrice waarvan je echt heel erg onder de indruk raakt. En dat is opvallend voor een film met een cast bestaande uit grote namen in de Franse cinema als Damien Bonnard, Laure Calamy en Denis Ménochet.

Het plot van Seules les bêtes is complex in elkaar verwikkeld. Dit doet me daarom ook denken aan de oude Quentin Tarantino-films, zoals Reservoir Dogs en Pulp Fiction. Ook deze films krijg je het verhaal in niet-chronologische volgorde te zien en lopen verhaallijnen en belangrijke scènes dwars door elkaar heen. Soms missen er zelfs hele belangrijke momenten in de film waar het plot om draait, denk bijvoorbeeld aan de bankoverval in Reservoir Dogs. Bij Seules les bêtes is er ook sprake van een ingewikkelde plot. Echter werkt dit bij deze film minder goed en dit komt vooral omdat geen van de personages sympathieke eigenschappen bevat. Elke personage doet iets onsympathieks; van het neerschieten van een dier tot het hebben van een affaire. En wanneer deze personages geconfronteerd worden met deze onsympathieke bedoelingen, dan slaan ze zich gewoon eruit.

Extra’s: Naar aanleiding van de uitbraak van het corona virus (COVID-19) heeft Cinéart Nederland besloten om deze film direct als VOD uit te brengen. Hierdoor ontbreekt helaas enig bonusmateriaal.

Seules les bêtes is een aardig gemaakte film vol onsympathieke personages, waardoor deze de kijker nergens echt weet te raken. Dit wil natuurlijk niet direct zeggen dat elk aspect van slecht is uitgevoerd. Integendeel zelfs, zo is het acteerwerk over het algemeen prima en verder vallen de cinematografie en soundtrack in positieve wijze op. Toch blinkt het allemaal nergens uit. Het voornaamste probleem ligt echter bij het scenario en de regie van Dominik Moll. Zijn keuzes maken dat de kijker minder geraakt wordt door wat er op het scherm gebeurt. De titel van de film verwijst naar “beesten” en dat deze afstandelijkheid terug komt is ongetwijfeld de bedoeling geweest van de makers, maar voor de film pakt dit idee gewoonweg niet goed uit. Het maakt Seules les bêtes tot een gemiddelde Franse film welke niet sterk geregisseerd is en een slecht geschreven scenario heeft.

Met dank aan Cinéart Nederland voor de Video On Demand link.

10 april, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e8ef94ba1cfd_selected-products" products="9200000107671397,9200000110394863" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Sebastiaan Khouw