Sharp Objects

Informatie

RegieJean-Marc Vallée
Jaartal2018
Releasedatum28-11-2018
Speelduur480 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastAmy Adams, Patricia Clarkson, Chris Messina, Eliza Scanlen, Matt Craven, Henry Czerny, Taylor John Smith, Madison Davenport, Miguel Sandoval en Will Chase

Camille Preaker is een misdaadverslaggeefster die pas onlangs is ontslagen uit een psychiatrisch ziekenhuis na jaren van zelfbeschadiging. Voor haar eerste opdracht na haar terugkeer moet ze terug naar haar geboortedorp Wind Gap in Missouri om verslag te doen van de moord op twee jonge meisjes. De opdracht brengt haar terug naar haar kindertijd, waarbij zij opgroeide onder het kritisch oog van haar moeder Adora; een graag gezien gezicht in Wind Gap. Om de moorden op te kunnen lossen zal Camille de confrontatie aan moeten gaan met haar eigen verleden en haar persoonlijke demonen, maar misschien kan zij zich wel iets te goed inleven in de twee jonge slachtoffers.

Sharp Objects is een psychologisch drama ontwikkelt door Martin Noxon en gebaseerd op de debuutroman van Gillian Flynn, een auteur die zichzelf nadrukkelijk in de kijker wist te schrijven met het door David Fincher verfilmde Gone Girl. De regie is in handen van de Canadees Jean-Marc Vallée, die na succesvolle films als Dallas Buyers Club en Wild recent succes boekte met de televisieserie Big Little Lies. Zijn nieuwste project laat zich snel verkeerd interpreteren. Zo wordt Sharp Objects veelal gepresenteerd als een mysterie, met een verslaggeefster die naar haar geboortedorp afreist om de moord op twee tieners op te lossen, maar eigenlijk gaat het hier om een onvervalst psychologisch drama. Aan de hand van flashbacks krijgen we niet alleen meer te weten over de zaak, maar meer nog over de verslaggeefster.

Deze verslaggeefster wordt gespeeld door Amy Adams, een begenadigd actrice die de prachtrollen met haast speels gemak aaneen lijkt te rijgen. Dat zij zich laat zien in een serie onderstreept niet alleen het succes van Vallée, maar ook de nog steeds gaande opmars van series onder succesvolle namen uit Hollywood. Het is op zich niet eens zo gek, want met een serie krijgt een maker de mogelijkheid om een verhaal wat dieper uit te werken. Het is iets waar deze Sharp Objects zeker zijn voordeel mee doet. Adams krijgt steun in de vorm van Patricia Clarkson als dominante moeder en daarnaast maakt de relatief onbekende Eliza Scanlen indruk als jongere zus. Toch is Adams zonder meer het stralende middelpunt in dit veelgelaagde duistere verhaal.

Sharp Objects is een serie die kijkers in eerste instantie op het verkeerde been zet, maar waar al snel blijkt dat er veel meer speelt. Iemand die gebukt onder van alles door het leven gaat om zich vervolgens vast te bijten in een zaak is dan ook niets nieuws. Als er echter flink wat onverwerkt zeer blijkt te zitten in een moeder-dochterrelatie en mysterieuze jongere zus is wordt alles een stuk interessanter. En dus ontvouwt zich langzaam een duister verhaal aan de hand van de visueel interessante stijl van Vallée, die met regelmaat flitsen van het trauma van Camille in zijn montage verwerkt. Dit om uiteindelijk toe te werken naar een climax die zo goed geconstrueerd is dat hij niet alleen schokkend is, maar veel kijkers wellicht ook zal ontgaan. Het maakt dat niet ieder Sharp Objects op waarde zal kunnen schatten.

Extra’s: Naast de acht afleveringen is er slechts ruimte gemaakt voor een enkele extra op de dvd release.
· Creating Wind Gap (05:09) Een blik op Wind Gap, het fictieve stadje in Missouri waar Camille opgroeide.

Sharp Objects is een duister meesterwerk met een briljante Amy Adams in de hoofdrol. Na Big Little Lies levert Vallée met deze limited serie, waarvan hij alle afleveringen regisseerde, opnieuw een sterk geschreven serie met een verhaal dat de kijker aanzet tot oplettendheid. Alleen de kijkers met geduld en liefde voor dergelijke verhalen zullen deze serie dan ook op waarde kunnen schatten. Het is prachtig om te zien hoe Vallée het verhaal van een uiteen gevallen gezin langzaam uit de doeken doet en waar flashbacks veelal vaak uitleggerig en overbodig blijken, zijn ze hier juist een grote toevoeging. Waar van Big Little Lies tot ieders verrassing eerder dit jaar een tweede seizoen werd aangekondigd is dit bij Sharp Objects uitgesloten en dat is maar beter ook. Sharp Objects is een meesterwerk dat we maar weinig zien op het televisiescherm!

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

13 december, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c0cd44da8d79_selected-products" products="9200000087672202,9200000079365950,9200000032561254,9200000036134800,1001004011030737" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer