Shaun het Schaap: de film

Informatie

RegieMark Burton en Richard Starzak
Jaartal2014
Releasedatum04-08-2015
Speelduur88 minuten
DistributeurLumière
CastJustin Fletcher, John Sparkes, Omid Djalili, Richard Webber, Kate Harbour, Tim Hands en Andy Nyman

Het is een dag als alle andere op de rustige schaapsboerderij Mosybottom. De rust wordt echter bruut verstoord als Shaun er met zijn kattekwaad voor zorgt dat de boer met caravan en al op de stad afstevent. Hond Bitzer snelt hem achterna, maar zonder de boer ontstaat er op de boerderij al snel een wanboel. Als de schapen inzien dat ze niet zonder de zorgen van de boer kunnen, zet Shaun al snel een reddingsactie op touw. Aangekomen in de stad blijkt hij echter gevolgd door de hele kudde en met z’n allen nemen ze een avontuurlijke tocht om de boer weer veilig thuis te krijgen.

Shaun het Schaap is gebaseerd op de gelijknamige stop-motion kinderserie, ontsproten aan het brein van Nick Park. Shaun is een spin-off van het succesvolle Wallace and Gromit en kreeg vorig jaar, in navolging van die serie, ook zijn eigen film. Na de eerdere successen die de bekende kleipoppenstudio boekte met de speelfilms van Wallace and Gromit en Chicken Run is het natuurlijk de vraag of het Aardman wederom is gelukt om de serie op te rekken tot speelfilmlengte. In de serie hadden de afleveringen tenslotte een lengte van maar zeven minuten en hoe vaak hebben we het niet eerder gezien dat het oprekken van de speelduur ten koste gaat van de kwaliteit. En dat niet alleen, want het is ook nog eens een film zonder enig dialoog. Afgezien van de dieren geluiden natuurlijk.

Voorop staat natuurlijk dat je niets anders dan bewondering kan hebben voor de makers. Met 20 animators werd er gewerkt aan de film, wat niet meer dan twee seconde per persoon per dag aan materiaal op leverde. Een monnikenwerk dus. Daarnaast is het voor de fans van de serie vast een geruststelling dat de designs van de personages hetzelfde zijn gebleven als in de eerste series rondom het schaap. Maar laten we vooral blij zijn dat niet besloten is om alles uit de computer te trekken. Wat wel is aangepast voor de Nederlandse versie zijn de diverse teksten die in de film te zien zijn. Een erg kindvriendelijke uitgave dus. Mocht je de uitgave alleen met volwassenen kijken, dan is ook de originele versie te bekijken.

Maar natuurlijk draait het om de film zelf. Het verhaal is eenvoudig en de opmaat voor een zoektocht naar de boer, met als enige doel het leven op de boerderij weer terug te brengen naar hoe het was. Zoals zo vaak gaat het om de weg hiernaartoe en die is ronduit hilarisch. Zo is de restaurantscène, waarin de schapen zich voordoen als een menselijk gezin, zeer grappig en het is knap hoelang deze opgerekt is zonder te vervallen in te grote flauwigheden. Mensen die onbekend zijn met de producties van de Aardman studio zullen de film op het eerste gezicht wellicht snel af doen als voer voor de allerkleinsten, maar Aardman bewijst opnieuw dat hun films voor alle leeftijden zijn. De situaties zijn hilarisch voor jong en oud en je vergeet al snel dat je kijkt naar een handgemaakt kleipoppenfilm. Door de relatief korte speelduur voor een speelfilm vliegt deze voorbij en voor je het weet rolt de song van Gers Pardoel over de aftiteling.

Extra’s: De Blu-ray zelf is mooi verzorgt en voorzien van een mooie reliëf sleeve. Maar er is niet alleen aan de buitenkant gedacht, want op de schijf vinden we meerdere extra’s. Van kennismakingen met de personages en crew, tot een heuse making of. Met 12 minuten is de achter de schermen special het meest uitgebreid, wat er uiteindelijk voor zorgt dat de schijf voorzien is van 20 minuten aan zeer interessante extra informatie.

Shaun het Schaap biedt spectaculair vermaak voor jong en oud! Het verhaal is simpel en de onwetenden zullen de film op het eerste gezicht bestempelen als kindervoer, maar het tegendeel is echter waar. Het geweldige zit in de eenvoud, wat precies het evenwicht weet te vinden om zowel jong als oud aan te spreken. Als je soms even in je achterhoofd neemt hoe de film tot stand is gekomen en je aan de hand van de meegeleverde extra’s nog iets verder daarin verdiept, kan je niets anders dan je hoed afnemen voor de mensen van Aardman Producties.

Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.

4 augustus, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer