Shaun het Schaap: Het Ruimteschaap

Informatie

RegieRichard Phelan & Will Becher
Jaartal2019
Releasedatum04-03-2020
Speelduur87 minuten
DistributeurWW Entertainment
CastJustin Fletcher, John Sparks, Chris Morrell, Andy Nyam, David Holt & Kate Harbour

Er is weinig veranderd op de Mossy Bottoms boerderij. De kudde schapen, onder leiding van de eigenwijze Shaun, proberen de hele dag van alles om zich te vermaken, maar hond Blitzer plant het ene verbodsbord na de andere om de kudde onder controle te kunnen houden. Er doet zich echter een verrassende verandering voor waarmee de dagelijkse sleur al snel onderbroken wordt voor een heel bijzonder avontuur. Shaun ontdekt namelijk dat zich in de schuur op de boerderij een buitenaards wezen schuilhoudt! De lieve Lu-La is per ongeluk op de aarde belandt en weet nu niet meer hoe ze thuis kan komen. Samen met Shaun gaat ze op zoek naar haar ruimteschip, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan! De vermoedelijke plek van het ruimteschip is namelijk helemaal aan de andere kant van het dorp en dus met Shaun er alles aan doen om zijn nieuwe buitenaardse vriendje stiekem door de straten te loodsen. Daarbij zit niet alleen de ijverige Blitzer ze op de hielen, maar ook een geheime organisatie die er op uit is om Lu-La gevangen te nemen.

Ondanks dat computeranimatie inmiddels al jaren de standaard is als het aankomt op animatiefilms, toch blijft het Britse Aardman Studio’s trouw in de weer met heel veel klei. Her resultaat is nog steeds verbluffend om te zien door de enorme details die de studio aan haar personages weet mee te geven. Zo ook in het nieuwste avontuur van het bijzondere schaapje Shaun die al vaker heeft mogen opdraven in een film of serie van de studio. Ditmaal maakt Shaun kennis met leven buiten de oude en vertrouwde grenzen van de boerderij. Een leven heel erg ver buiten de boerderij, want ditmaal komt het avontuur vanuit het helaal als een schaapachtig buitenaards wezentje per ongeluk op de boerderij belandt. het is niet alleen de start van een nieuw avontuur, maar ook een goede reden om het genre science-fiction eens goed op de hak te nemen. Ook zo’n pluspunt waar Aardman Studio’s in uitblinkt.

Shaun het Schaap: Het Ruimteschaap, die in Engeland de veel grappigere titel Farmageddon mee kreeg, is overduidelijk gemaakt voor een jong publiek. Gesproken wordt er door niemand, alleen gebrabbeld in een onverstaanbare taal (wat overigens ook weer op grappige wijze op de hak wordt genomen), maar dat mag de pret niet drukken voor het jonge publiek. De personages spreken heerlijk tot de verbeelding dat het geen enkel moment stoort dat er eigenlijk geen zinnig woord wordt gesproken. Zelfs niet door de boer die weer heerlijk naïef te werk gaat zoals we van hem gewend zijn. Het Ruimteschaap is dus weer een heerlijke aaneenschakeling van humor, slapstick en veel, heel veel verwijzing naar aardig wat filmklassiekers. En dat laatste maakt de film ook voor de meekijken ouder een meer dan aangename zit. Geen enkele grote klassieker lijkt te worden overgeslagen en dus zijn er veel referenties te vinden naar film zoals E.T, Alien (de geboortescene van de alien uit de klassieker uit 1979 was nog nooit zo schattig), Close Encounters of the Third Kind en uiteraard komt ook het eveneens Britse Dr. Who nog even voorbij.

Kwalitatief gezien valt er weer bijzonder weinig op de nieuwste productie van Aardman Studio’s aan te merken. Toch schort het de film dit keer aan wat originaliteit. Zeker, de personages zijn weer prachtig tot leven gebracht en komen stuk voor stuk weer heerlijk uit de verf, maar het overkoepelende verhaal over een buitenaards wezen wat weer terug naar huis wil… Nee, van Aardman Studio’s had er ongetwijfeld iets originelers uit de vingers kunnen komen. Voor de jonge kijkertjes natuurlijk meer dan genoeg om te kunnen volgen, maar de meekijkende ouder is beter gewend van de klei-animatoren. Echt storen doet het uiteraard niet, daarvoor ligt de grapdichtheid veel te hoog, maar echt bijzonder wil het grote avontuur van Shaun het Schaap dit keer daardoor ook niet echt worden.

Extra’s: Helaas moet het nieuwste avontuur van Shaun het doen zonder zonder extra’s op de blu-ray schijf.

Shaun het Schaap: Het Ruimteschaap (beter bekend als Farmageddon) is weer een tot de nok toe gevuld klei-animatieavontuur van het Britse Aardman Studios. Ditmaal staat het genre science-fiction centraal als een ruimteschaap op de boerderij van Shaun belandt en daardoor een beetje verdwaald is. Een simpel verhaaltje wellicht, maar reden genoeg voor de studio om helemaal los te gaan en de film tot de nok toe te vullen met grappige verwijzingen naar grote science-fiction klassiekers zoals E.T, Alien of Dr. Who. Het levert weer een fijne film op van de studio, al is het allemaal niet bijzonder erg origineel te noemen. Van de studio achter films als Chicken Run en Early Man hadden we toch stiekem meer verwacht.

Met dank aan WW Entertainment voor het recensie-exemplaar.

11 maart, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e5d627df138d_selected-products" products="9200000128128321,9200000128128319,9200000040885095,9200000103811332,9200000114743801,9200000080286719" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer