Sherlock Gnomes

Informatie

RegieSteve Pink
Jaartal2017
Releasedatum22-08-2018
Speelduur86 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastRicardo Blei, Peggy Vrijens, Sander de Heer, Pepijn Gunneweg & Owen Schumacher

Gnomeo en Juliet verhuizen met hun familie en bevriende tuinkabouters naar Londen. Daar staat een tuin op hen te wachten om aan te pakken, maar er is al sneller een groter probleem waar ze zich op moeten richten. Iemand heeft het in de Engelse hoofdstad voorzien op tuinkabouters en steelt ze uit allerlei tuinen. Als ook de familie en vrienden van Gnomeo en Juliet op mysterieuze wijze verdwijnen, komen ze in contact met de grootste speurneus van Londen: Sherlock Gnomes. Samen met de beroemde detective en zijn trouwe metgezel Watson gaan ze op onderzoek uit en raken ze betrokken bij een groot avontuur waarbij het leven van alle tuinkabouters op het spel staat. Zullen ze op tijd het mysterie kunnen oplossen door de aanwijzingen die de ontvoerder voor hen achterlaat?

Met een meer dan prima opbrengst van bijna 200 miljoen Dollar wereldwijd voor Gnomeo & Juliet lag de weg vrij voor nog meer grappen en grollen met tuinkabouters voor de relatief kleine animatiestudio van Paramount. Sherlock Gnomes (één van de vele woordgrappen die de serie rijk is) is daarvan het resultaat, maar het succes van de eerste film bleef dit keer helaas uit. Is het gebrek aan succes te verklaren door een slechte vervolgfilm die meer van hetzelfde brengt of is er wat anders aan de hand rondom de tuinversie van de wereldberoemde Britse detective? Een slecht moment om in première te gaan wellicht?

Grappig genoeg was er weinig concurrentie op animatiegebied te vinden toen de film in maart van dit jaar in première ging, dus wellicht is de marketing te mager geweest om het publiek over te halen voor het tweede avontuur van Gnomeo en Juliet. Er is namelijk niet heel veel mis met Sherlock Gnomes, wat gewoon een meer dan prima animatiefilm is die zowel het jonge als het volwassen publiek weet te vermaken. Maar wellicht is dat het grootste probleem wat de film in de weg zit: Het brengt weinig nieuws onder de zon en de personages uit de eerste film waren bij hun introductie niet meteen onmisbaar op filmgebied zoals een Shrek, Nemo of Woody om maar een paar voorbeelden te nemen. En een soort van fanbase is uiteraard meer dan handig om van een vervolg net zo’n succes te kunnen maken als het origineel.

Zoals gezegd draait het in Sherlock Gnomes allemaal om de tuinversie van de Britse speurneus die dan ook de eigenlijke hoofdrolspeler is van de gelijknamige film. Gnomeo en Juliet zijn er uiteraard wel, hebben ook zeker genoeg te doen tijdens dit avontuur, maar zijn toch een beetje in een bijrol gedrukt. Erg is dat niet, want daardoor voelt de film toch fris aan in vergelijking met zijn voorganger. Bovendien is de weg daarmee vrij voor weer een hoop nieuw ongein met tuinkabouters, woordgrappen (Game of Gnomes, Spider-man: Gnome Coming om er even twee te noemen) en wat er nog meer valt te verzinnen voor de keramieke tuindecoratie. Daarnaast is er ook een fijne taak weggelegd voor de Britse hoofdstad als decor voor het speurneusavontuur dat wordt afgemaakt door een heerlijke soundtrack die wederom door legende Sir Elton Jonh is verzorgd.

Extra’s: Sherlock Gnomes heeft een goed gevulde Blu-ray release gekregen, die een meer dan prima kijkje weet te werpen op het maken van de film.
• Gnome West, Thuis Best (07:00)Een special omtrent de verschillende personages in de film en de acteurs en actrices die ze voorzien hebben van een stem.
• Alle wegen leiden naar Gnome: locaties in Londen in Sherlock Gnomes (03:10) Een blik op de bekende trekpleisters uit de Britse hoofdstad die een aandeel hadden in de film.
• Gnome is niet op een dag gebouwd: Het design en artwork van Sherlock Gnomes (05:59) Het ontwerpen van bepaalde personages en belangrijke scenes in de film.
• Mevrouw Gnome: Mary J. Blidge en de muziek van Sherlock Gnomes (04:09) Een special rondom de muziek, met medewerking van Mary J. Blidge, mocht niet ontbreken natuurlijk.
• Stronger then I ever was (04:05) De titelsong van de film en hoe deze tot stand is gekomen.
• Hoe teken ik… (18:40) Gary Dunn, de man die alle personages heeft bedacht, laat in vier video’s zien hoe je verschillende personages moet tekenen.
• Het animeren van Sherlock Gnomes (01:36) Een snelle blik op het animeren van de film.

Sherlock Gnomes is een fijne animatiefilm voor jong en oud. De film doet misschien weinig dat we nog niet eerder hebben gezien, maar is desondanks een vermakelijke film vol leuke personages, spannende scenes en vrolijke humor. Uiteraard doorspekt met grappen die alleen een ouder publiek zullen opvallen. Het geringe succes zal er waarschijnlijk voor hebben gezorgd dat een derde film er niet gaat komen, maar wie weet doet Paramount Animation nog eens een gooi naar succes met de vrolijke tuoinkabouters. Er zijn tenslotte vast nog wel een paar woordgrappen te bedenken.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

11 september, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b8f756850be2_selected-products" products="9200000091956525,9200000091956523,9200000093497681,9200000093690868,9200000093690876,1002004011242280,1002004011242279" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer