Sherlock Holmes 4K

Informatie

RegieGuy Ritchie
Jaartal2009
Releasedatum16-09-2020
Speelduur128 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastRobert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong, Eddie Marsan, Robert Mailet & Kelly Reily

Privédetective Sherlock Holmes en zijn trouwe partner Dr. John Watson weten een dodelijke ritueel van de sinistere Lord Blackwood te voorkomen waarmee een einde komt aan een reeks moorden. Blackwood wordt gevangengenomen waarna de strop volgt en de zaak eindelijk gesloten kan worden. Maar terwijl Watson al denkt aan zijn huiselijke toekomst samen met de bevallige Mary, ver weg van zijn excentrieke vriend Sherlock, blijkt dat Blackwood uit zijn graf is opgestaan en een plan heeft gesmeed om heel Engeland naar zijn hand te zetten. Sherlock zal zich dus opnieuw op de zaak moeten storten om Blackwood wederom te kunnen vinden om zo de toekomst van Engeland veilig te stellen. Dat zijn voormalige vriendin Irene Adler bij de zaak betrokken lijkt, maakt het er voor hem allemaal niet bepaald makkelijk op. Gewapend met zijn meesterbrein volgt Sherlock de aanwijzingen om zo Blackwood voor eens en voor altijd uit te kunnen schakelen voordat zijn duistere plannen in werking gesteld zullen worden.

De fictieve detective met een meesterbrein van schrijver Sir Arthur Conan Doyle blijft een bron van inspiratie. Niet in de laatste plaats voor films en series waarin de speurneus centraal staat. Tegenwoordig is het vooral acteur Benedict Cumberbatch die gelinkt wordt aan de geniale detective dankzij de BBC-serie Sherlock waarmee hij zichzelf wereldwijd op de kaart zette. In 2009 was het echter vooral acteur Robert Downey Jr. die gezien werd als de ultieme Sherlock Holmes door de gelijknamige film van Guy Ritchie (Snatch, The Gentlemen) die wereldwijd een enorm succes werd. Niet in de laatste plaats door de vertolking, of aanwezigheid van Robert Downey Jr., die zich een jaar daarvoor al onsterfelijk had gemaakt als Iron Man. Een succes dat twee jaar later werd voortgezet met het vervolg ‘A Game of Shadows’. Van beiden versies is recentelijke een opgepoetste versie in de winkelschappen te vinden.

Sherlock Holmes werd voor de film van Guy Ritchie vooral gezien als een stijf en aristocraat figuur. Maar voor wie in die tijd een beetje kennis had van het oeuvre van Ritchie kon natuurlijk op zijn klompen aanvoelen dat zijn versie behoorlijk zou afwijken. Niks geen stijf- en stoffigheid, maar een kleurrijk figuur dat tegen een opname in het gekkenhuis aan lijkt te schuren. Ritchie vormde de bekende speurneus om tot een mix van actie en humor en dat werkte! Sherlock Holmes werd een enorm succes waarbij iedereen als een blok viel voor de charismatische vertolking van Robert Downey Jr. Niet in de laatste plaats door de prima chemie met Jude Law die in de huid kroop van zijn beste vriend Dr. John Watson en de portrettering van Sherlock daarmee alleen maar versterkte. Maar niet alleen de hoofdrollen waren goed ingevuld, ook het verhaal bleek boeiend genoeg om de aandacht van de kijker moeiteloos vast te houden. Want zoals het een echt Sherlock Holmes-verhaal betaamt vallen pas op het laatste moment de puzzelstukjes in elkaar.

Toch is het vooral de stijl van regisseur Guy Ritchie die zo lekker aanvoelt in combinatie met een stokoud verhaal dat zich in een eind 19de eeuws Londen afspeelt. Het lijkt een vreemde combinatie op voorhand, maar eigenlijk vloeit het vanaf de eerste minuten al heerlijk samen. Nergens voelt het gebruik van slowmotion of seksueel getinte grappen geforceerd maar draagt het juist bij aan de interpretatie van Ritchie en acteur Robert Downey Jr. voor het fictieve personage van schrijver Sir Arthur Conan Doyle. Nu de film ook in een prachtige 4K-versie in de winkelschappen ligt, zowel als standaard amaray-versie als steelbook, is er eigenlijk geen reden meer om deze moderne klassieker niet in huis te halen.

Extra’s: Mede door de toevoeging van de Blu-ray uitgave aan deze release is er het nodige aan bonusmateriaal op deze release te vinden.
· Maximum Movie Mode: Tijdens de film is het mogelijk om tekst en uitleg te krijgen van regisseur Guy Ritchie. Dit gaat gepaard met beelden die in beeld verschijnen en daarmee meer uitleg geven over een bepaalde scene.
· Focus Points (31:00) De welbekende making of waarin het maken van de film uit de doeken wordt gedaan. We kijken mee achter de schermen, er zijn interviews en er wordt ingezoomd op bijvoorbeeld de talrijke actiescenes.
· Behind the Story: Sherlock Holmes Reinvented (14:00) Een blik op het personage Sherlock Holmes en de moderne twist die er aan gegeven is. Uiteraard ontbreekt het in deze special ook niet aan aandacht voor hoofdrolspeler Robert Downey Jr.

Sherlock Holmes 4K is een meer dan prima uitgave van de zeer vermakelijke actiefilm uit 2009. Met de verbeterde beeld- en geluidskwaliteit komen de details en actiescenes weer net iets meer tot hun recht, maar het allerbelangrijkste is de conclusie dat Sherlock Holmes anno 2020 eigenlijk nog steeds en prima filmpje is! De jas van Holmes zit acteur Robert Downey Jr. als gegoten, de actiescenes hebben die heerlijk herkenbare Guy Ritchie-saus over zich heen en het verhaal is onderhoudend genoeg om de kijker bij de les te houden. Sherlock Holmes is een heerlijke mix van die verschillende ingrediënten die, na A Game of Shadows uit 2011, hopelijk eindelijk eens dat langverwachte tweede vervolg zal krijgen waar al jaren reikhalzend naar wordt uitgekeken.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

7 oktober, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer