Sherlock Holmes: A Game of Shadows 4K

Informatie

RegieGuy Ritchie
Jaartal2011
Releasedatum16-09-2020
Speelduur129 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastRobert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Jared Harris, Stephen Fry & Kelly Reily

Sherlock Holmes kan op het laatste moment een bomaanslag voorkomen op het leven van Dr. Hoffmanstahl door het pakketje te onderscheppen dat door zijn ex-geliefde Irene Adler bij hem wordt afgeleverd. Helaas wordt Dr. Hoffmanstahl alsnog vermoord en kan er volgens Holmes maar één persoon achter de aanslag zitten: Professor Moriarty. Holmes verliest zichzelf in onopgelost moorden, complottheorieën en duistere zaakjes waarvan hij hoopt dat ze hem naar Moriarty zullen brengen. Zijn wens wordt gehoord als het huwelijk tussen Watson en Mary plaatsvindt en hij daar voor het eerst oog in oog komt te staan met Moriarty. Moriarty is echter niet gediend van het speurwerk van Holmes en dreigt zijn beste vriend en diens vrouw wat aan te doen als hij zich nog langer met zijn zaken bemoeid. Holmes wuift de dreigementen in eerste instantie weg, maar komt er al snel achter dat Moriarty wel degelijk een man van zijn woord is. Als hij het leven van Watson nog net weet te redden, is dat de start van een nieuw avontuur waarin hij er alles aan zal moeten doen om Moriarty te stoppen. Helemaal als blijkt dat er een grote Wereldoorlog op handen is die Moriarty beetje bij beetje probeert te ontketenen.

De eerste Sherlock Holmes was zo’n enorm succes dat een vervolg niet lang op zich liet wachten. Toch leek het daar wel op af te stevenen aangezien Ritchie zich zou storten op de verfilming van de DC comic Lobo voor Warner Brothers en acteur Robert Downey Jr. vastzat aan verplichtingen voor de film Cowboys & Aliens (die hem zou herenigen met Iron Man-regisseur John Favreau). Toch gingen beiden plannen uiteindelijk niet door (Daniel Craig pakte de hoofdrol over van Downey Jr.) en dus ontstond er ineens een gat in de agenda van beiden heren. Een gelukje voor de fans dus die zich na twee jaar alweer op konden maken voor een nieuwe film rondom de speurneus uit Londen. Helemaal toen bleek, ook na de teaser op het einde van de eerste film, dat de grootste aartsvijand van Sherlock Holmes zijn opwachting zou maken: Professor Moriarty.

Sherlock Holmes: A Game of Shadows pakt de draad een paar maanden na de eerste film weer op. Watson, wederom door Jude Law gespeeld, staat eindelijk op het punt om te trouwen met zijn geliefde Mary terwijl Holmes zich nog steeds bezig houdt met allerhande speurwerk. Helemaal na de ontdekking van professor Moriarty die wel eens zijn gelijke zou kunnen zijn. De film bouwt gestaag op naar de ultieme confrontatie tussen beiden slimme koppen die uiteraard voor het nodige vuurwerk zal gaan zorgen. Daarvoor is echter wel een onderhoudend verhaal nodig en gelukkig is dat bij A Game of Shadows zeker het geval. Schrijvers Kieran en Michele Mulroney hebben een meer dan prima verhaal uit hun vingers gekregen dat prima in lijn ligt met zijn voorganger en eigenlijk net zoveel vermaak weet te bieden. Wat dat betreft is het lastig aanw te wijzen welke van de twee Sherlock Holmes-films nou precies de beste is.

Toch valt niet te ontkennen dat deze tweede Sherlock-films een paar onnodige scenes in zich heeft die gemakkelijk achterwege gelaten hadden kunnen worden. Ze zijn er voor wat komische luchtigheid, maar heel relevant is het allemaal niet. Wat dat betreft had de schaar er op sommige momenten best even doorheen gemogen. Daarentegen staat dan weer dat Rachel McAdams dit keer als Irene Adler bijzonder weinig tot niets te doen heeft. Ja, ze is de grote reden dat Holmes ten strijde trekt, maar een echt hart heeft het allemaal niet. Het blijft allemaal op dat gebied wat oppervlakkig wat toch vreemd is voor iemand die de grootste liefde uit het leven van Sherlock Holmes is. Het is een beetje muggenziften, want als totaalplaatje is het weinig reden tot klagen voor deze tweede Sherlock-film. Het enige waar echt over te klagen valt is dat het zo ontzettend lang duurt eerdat de derde film eindelijk een keer het levenslicht ziet. Als alles meezit, maar we zijn er met het coronavirus een beetje bang voor, dan zou dat eind 2021 het geval moeten zijn. Tot die tijd moeten we het doen met deze prachtige uitgaves in haarscherp 4K Ultra HD.

Extra’s: Mede door de toevoeging van de Blu-ray uitgave aan deze release is er het nodige aan bonusmateriaal op deze release te vinden.
· Maximum Movie Mode: Tijdens de film is het mogelijk om tekst en uitleg te krijgen van regisseur Guy Ritchie. Dit gaat gepaard met beelden die in beeld verschijnen en daarmee meer uitleg geven over een bepaalde scene.
· A Game of Shadows Movie App: Er is een mogelijkheid om een app te downloaden die he synchroon met de film kun laten lopen om nog veel meer informatie te vergaren over het maken van de film. Het is ons helaas niet gelukt om de app nu nog te downloaden.
· Focus Points (35:00) De “Focus Point” specials uit de Maximum Movie Mode zijn ook apart te bekijken in het menu. Het gaat hierbij om: “Holmesavision on Steroids,” “Moriarty’s Master Plan Unleashed,” “Sherlock Holmes and Dr. Watson: A Perfect Chemistry,” “Meet Mycroft Holmes,” “Sherlock Holmes: Under the Gypsy Spell,” “Guy Ritchie’s Well-Oiled Machine,” en “Holmes Without Borders.”

Sherlock Holmes: A Game of Shadows is een meer dan geslaagd vervolg op de eerste film. Er is ruimte voor weinig nieuws onder de zon, maar heel erg is dat in het geval van A Game of Shadows eigenlijk niet. De focus ligt namelijk vooral op de confrontatie met Holmes’ aartsvijand Moriarty waar gestaag naar wordt toegewerkt. De weg daar naartoe is dus weer bezaaid met humor, actiescenes en de visuele flair van filmmaker Guy Ritchie en daar valt ook ditmaal weer bijzonder weinig over te klagen. Op naar het derde avontuur!

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

7 oktober, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer