Sherlock – The Abominable Bride

Informatie

RegieDouglas Mackinnon
Jaartal2016
Releasedatum24-03-2017
Speelduur89 minuten
DistributeurDutch Filmworks
CastBenedict Cumberbatch, Martin Freeman, Una Stubbs, Rupert Graves, Mark Fatiss, Andrew Scott en Louise Brealey

Ergens aan het eind van de 19e eeuw wordt Dr. John Watson vanuit medisch oogpunt ontslagen uit het leger en reist af naar Londen. Watson wordt geïntroduceerd aan detective Sherlock Holmes en raakt bekend met zijn eigenzinnige en bizarre manier van onderzoeken. In 1895 arriveert inspecteur Lestrade bij hun flat in Baker Street en presenteert hen een nieuwe raadselachtige zaak. Emelia Ricoletti, een weerzinwekkende bruid, schoot vanaf een balkon willekeurig op voorbijgangers waarna ze vervolgens publiekelijk zelfmoord pleegde. Enkele uren later verscheen ze als een wraakzuchtige geest en vermoorde haar man Thomas. Geïntrigeerd door de schijnbare overleving van Emelia, nemen Holmes en Watson de klus aan. In het lijkenhuis wordt bevestigd dat zowel de vrouw die zelfmoord pleegde als de vrouw die Thomas Ricoletti vermoorde, geïdentificeerd zijn als dezelfde persoon. Onopgelost verliest Sherlock interesse in de zaak, totdat zijn broer Mycroft hem maanden later verwijst naar een incident bij de familie Carmichael. Ter plaatse zien Sherlock en Watson met beide ogen een geestverschijning van Emelia en gaan verder met hun onderzoek.

Na een afwezigheid van twee jaar zijn is het detective duo Sherlock Holmes en John Watson terug. Waar iedereen met smart wachtte op het vierde seizoen, besloot de BBC met een speciale (en voor de Britten traditionele) vakantie special te komen. Deze op zichzelf staande aflevering werd uitgezonden door de BBC op nieuwjaarsdag 2016. Britse ‘holiday specials’ van een bepaalde serie zijn vaak typisch afleveringen die de fans zoet moeten houden ten tijde van de productie van een nieuw seizoen. Voor The Abominable Bride werd enkele maanden voor de uitzending al bekend dat het er eentje zou worden zoals we die niet kennen uit de rest van Sherlock. Zo verschenen er diverse productiefoto’s van Benedict Cumberbatch en Martin Freeman in een Victoriaanse setting met bijhorende kledij. Dit riep gelijk een reeks vragen op waaronder de belangrijkste; hoe zouden de bedenkers van de show Steven Moffat en Mark Gatiss erin slagen om Sherlock en Watson terug in de tijd te krijgen?!

Zonder al teveel van de plot te verklappen, voor diegene die de aflevering nog niet heeft gezien, werd het tijdreis aspect toch een lichte deceptie. De wijze waarop Sherlock en Watson werden getransformeerd naar de 19e eeuw bleek zowel uit te blinken in eenvoud als dat het toch ook wel op vertrouwde wijze was. Waar makers Moffat en Gatiss zeker in geslaagd zijn is de souplesse en het gemak waarmee Sherlock en Watson opnieuw aan elkaar voorgesteld worden. Net als in de allereerste aflevering van de serie worden ze aan elkaar geïntroduceerd door een oude schoolvriend van Watson, die nu ook het partnerschap in The Abominable Bride in gang zet. Ook de acteurs Cumberbatch en Freeman lijken zich erg prettig te voelen bij de Victoriaanse setting, want het plezier en de passie spat er vanaf. Op ieder vlak is dit wel de aflevering die het meest loyaal blijft aan de originele klassieke verhalen van Arthur Conan Doyle.

The Abominable Bride drijft Sherlock tot mentale en fysieke uitersten. Dit komt echter wat traag op gang, want in het eerste half uur is er nog vrij weinig van het uiteindelijke mysterie te bekennen. Het wordt pas interessant als Holmes en Watson op onderzoek uit gaan naar de moordende geest van Emelia Ricoletti. Jammer genoeg wordt de ware toedracht en clou al vrij snel geopenbaard waardoor er in het restant van de aflevering weinig mysterie overblijft. Gelukkig maakt de altijd geniale James Moriarty ook in deze ‘special’ zijn opwachting en leidt dit weer tot enkele heerlijke confrontaties met Sherlock. Zijn intrede zorgt er wel voor dat het oplossen van de ‘bruid’ zaak, waar deze aflevering in feite om draait, een beetje ondersneeuwt en irrelevant wordt, wat het eindresultaat wel tot een anticlimax maakt.

Extra’s:
Mark Gatiss: A Study in Sherlock (29:54) Begeleid en verteld door bedenker van de show Mark Gatiss, die tevens Mycroft Holmes speelt, blikken we terug op de eerste drie seizoenen van Sherlock, met interviews van belangrijke castleden.
Mark Gatiss: Production Diary (05:06) Gatiss bezoekt de set tijdens één van de afleverings’ meest prominente scene.
Creating the Look: (30:34) Acht locaties/sets van achter-de-schermen, hoe de verschillende scenes zijn gecreëerd voor deze Sherlock special.
Writers interview: (03:50) Bedenkers Gatiss en Moffat bespreken de aantrekkingskracht van de serie Sherlock.
Sherlocks Q & A: (20:23) Enkele castleden beantwoorden een reeks met vragen over Sherlock.

The Abominable Bride is een zeer vermakelijk tussendoortje die de fans van de serie warm moest houden tot de uitzending van het langverwachte vierde seizoen. Voor de setting van deze ‘holiday special’ werd uitgeweken naar Victoriaans Londen aan het eind van de 19e eeuw. Voor iedereen die zich afvroeg hoe de makers van de show onze helden Sherlock en Watson konden transformeren naar dit tijdperk, was de oplossing zowel logisch en in lijn met de serie als enigszins teleurstellend. Benedict Cumberbatch en Martin Freeman hebben zichtbaar plezier in hun rol als het beroemde detective duo in Victoriaanse kledij, en ook de sets en decors zien er fantastisch uit. Als de aflevering halverwege een ‘twist’ krijgt waardoor we van het oude naar het huidige tijdperk heen en weer schakelen, wordt het geheel wat onsamenhangend en voelt het ook daadwerkelijk als een amusant tussendoortje. Gelukkig eindigt The Abominable Bride bevredigend en is zowel Sherlock als de kijker klaar voor seizoen 4.

Met dank aan Dutch Filmworks voor het recensie-exemplaar.

31 maart, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f97e436e16_selected-products" products="9200000074149463,9200000074149461" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer