She’s Funny That Way

Informatie

RegiePeter Bogdanovich
Jaartal2014
Releasedatum27-11-2015
Speelduur90 minuten
DistributeurDutch Filmworks
CastOwen Wilson, Imogen Poots, Jennifer Aniston, Rhys Ifans, Kathryn Hahn, Will Forte

Broadway-regisseur Arnold is getrouwd, maar nog altijd een geslepen rokkenjager. Op een avond laat hij een prostituee naar zijn hotelkamer komen, de jonge vrouw Izzy. Zij wil niets liever dan actrice worden. Arnold wil haar graag helpen bij haar carrière en schenkt haar een groot geldbedrag. Dit gulle gebaar vormt echter het beginpunt van een aaneenschakeling van bespottelijke situaties waar meerdere personen bij betrokken raken – natúúrlijk is daar Arnolds vrouw Delta, maar onder anderen ook Izzy’s gekrenkte therapeute Jane, de gladde toneelacteur Seth en een geobsedeerde klant van Izzy geven acte de présence. En dat allemaal omdat er ook bij de liefde soms een addertje onder het gras schuilt.

She’s Funny that Way refereert onmiskenbaar aan het werk van Woody Allen. Van de filmmontage tot aan de mediterraanse jazzsoundtrack. Echter, waar Allen met grote regelmaat existentiële vraagstukken in zijn films behandelt, laat She’s Funny that Way zich vooral als een luchtige komedie bekijken. Regisseur Peter Bogdanovich wordt door Wes Anderson als producer bijgestaan. En dat is te zien. De gestileerde, kleurrijke scènes doen denken aan Andersons The Grand Budapest Hotel.

Dat de toneelmensen in een heus real life-toneelstukje vol jaloezie en wantrouwen belanden is slim bedacht. Het geheel doet zich dan ook voor als een klucht. Iedereen vraagt zich af wie het nou eigenlijk met wie doet. Als kijker weet je het op een gegeven moment zelf ook niet meer, maar door het vlotte tempo is het in elk geval een onderhoudend geheel. Leidend voorwerp in de film is regisseur Arnold; een fervent vreemdganger, maar allesbehalve een gewetenloze rotzak. Zo betaalt hij Izzy maar liefst 30.000 dollar voor hun amoureuze nacht, en gedraagt hij zich als een echte heer. Dat benadrukt Izzy nog eens bij het interview dat ze door de film heen geeft aan de journaliste Judy. Ook claimt ze tegenover Judy dat ze zichzelf meer als muze dan als prostituee beschouwt.

De chaos in de levens van de hoofdpersonen begint pas wanneer Izzy auditeert bij het nieuwe toneelstuk van Arnold, waar ook zijn vrouw Delta deel van uitmaakt. Hij is onaangenaam verrast en ziet de bui al hangen. Tot overmaat van ramp is werkelijk iedereen enthousiast over haar acteerprestaties; Delta, collega-acteur Seth en ook toneelschrijver Joshua kan zijn opwinding niet onder stoelen of banken steken. Die laatste is zelfs zó enthousiast, dat hij besluit haar mee uit eten te vragen. Dit tot ergernis van Arnold. Seth flirt intussen openlijk met Delta, en de geobsedeerde klant van Izzy heeft een privédetective ingeschakeld om haar te schaduwen. Dan krijgt ook Jane er lucht van dat haar man, toevallig scenarist Joshua, zijn zinnen heeft gezet op de begeerlijke Izzy.

She’s Funny that Way is doorspekt met dialogen, waarbij de volledige cast grote invloed heeft op het geheel. Die cast is interessant, met Owen Wilson en Imogen Poots als hoofdrolspelers. Wilson speelt als regisseur Arnold een rol zoals hij die vaker speelt, de ietwat onzekere maar gehaaide goedzak. De bijrollen worden ingevuld door Rhys Ifans, Jennifer Aniston, Will Forte en Kathryn Hahn. Rhys Ifans is duidelijk getypecast, hij zet weer die droogkloot met Brits accent neer. Jennifer Aniston heeft een leuke rol als de therapeute Jane die alles en iedereen wantrouwt. Daarnaast is er nog een piepkleine cameo weggelegd voor niemand minder dan Quentin Tarantino.

Extra’s: naast de hoofdfilm bevat de dvd-release de trailers van 5 to 7, Two Night Stand en Ruth & Alex.

She’s Funny that Way zal vooral de liefhebber van volwassen, luchtige romantische komedies bekoren. De gelijkenis met het werk van Woody Allen is overduidelijk. Ben je beslist geen fan van zijn chaotische hersenspinsels, niets aan de hand! Ook dán is deze film uitermate geschikt voor een gezellig filmavondje met je geliefde. Dit omdat de overeenkomsten met Allens werk met name op de vorm van de film betrekking hebben. Deze creatie van Peter Bogdanovich doet echter niet moeilijk, maar toont zich vooral een frivole komedie die heerlijk wegkijkt.

Met dank aan Dutch Filmworks voor het recensie-exemplaar.

27 november, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Ferdi van Zon