Sicario

Informatie

RegieDenis Villeneuve
Jaartal2015
Releasedatum08-02-2016
Speelduur122 minuten
DistributeurBelga Films
CastEmily Blunt, Benicio Del Toro, Josh Brolin, Victor Garber en Daniel Kaluuya

In de muren van een drugspand wordt een lugubere vondst gedaan van tientallen slachtoffers. Na deze vondst wordt de jonge en idealistische FBI-agente Kate Macer gerekruteerd door de CIA en hiermee gescheiden van haar partner. Het is de bedoeling dat Macer gaat helpen bij een speciale taskforcemissie die strijd tegen de escalerende drugshandel in het grensgebied tussen de VS en Mexico. Onder leiding van Matt Graver en de mysterieuze consultant Alejandro gaat zij op zoek naar de tunnel die een grote rol speelt in het drugsprobleem en die hen zal leiden naar Mexico om een grote drugsbaas te elimineren. Macer kan alleen niet vermoeden dat zij maar een pion is in deze verdorven wereld. Uiteindelijk zal zij alles in twijfel moeten trekken waar zij in gelooft.      

In 2010 wist regisseur Denis Villeneuve een verbluffende indruk achter te laten met Incendies, een donkere en zorgvuldig opgebouwde film. Niet voor niets ontving Incendies een Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse Film. Drie jaar later volgden Prisoners en Enemy, beide films met Jack Gyllenhaal in de hoofdrol. Met eerstgenoemde film zette Villeneuve zichzelf definitief op de kaart bij het grote publiek, waar hij zich met Enemy verder in de kijker wist te spelen bij liefhebbers van arthouse. Uit deze films blijkt dat Villeneuve er niet vies van is om zijn kijkers een ingewikkeld plot voor te schotelen en hen te choqueren met heftige scènes. Villeneuve gaat uitdagingen overduidelijk niet uit de weg en dit maakt hem tot de perfecte regisseur voor een film als Sicario.

Met Sicario levert Villeneuve een zenuwslopende film af. De film gaat letterlijk explosief van start als de FBI een inval doet in een drugsvilla. Hierna neemt Villeneuve even de tijd om het personage van Macer uit te diepen. Wat volgt is een spanningsopbouw waar mening filmmaker nog een puntje aan kan zuigen. Zo zien we hoe de speciale taskforce richting de Mexicaanse plaats Júarez trekt. Als kijker heb je al snel door dat hier een behoorlijke dreiging hangt en dat je hier maar beter niet te lang kunt blijven. Ook het einde van Sicario is ijzersterk en hiermee laat de film een verpletterende indruk achter. Het maakt goed duidelijk dat drugs één van de grootste problemen van onze wereld is. Alle scènes bevatten krachtige helikoptershots van cinematograaf Roger Deakins en worden ondersteund door de pulserende muziek van componist Jóhann Jóhannsson.

Voor Sicario mocht Villeneuve rekenen op drie grote acteertalenten, te weten Emily Blunt, Benicio Del Toro en Josh Brolin. In de rol van de jonge en idealistische FBI-agente Macer zien we Blunt. Sinds een paar jaar is de ster van Blunt flink rijzende in Hollywood, zo zagen we haar in films als The Adjusment Bureau, Looper en Edge of Tomorrow. In Sicario zet Blunt een ijzersterke rol neer, waarmee ze nog maar eens duidelijk maakt hoeveel talent ze heeft. Del Toro vertolkt de rol van de mysterieuze consultant Alejandro. In deze rol is de acteur werkelijk in topvorm en hiermee is hij eindelijk weer eens gecast in een film die eer doet aan zijn kwaliteiten. Ook Brolin levert een puike prestatie af in zijn rol als teamleider Graver. Kortom, de casting had gewoonweg niet beter gekund.

Extra’s: De Blu-ray uitgave heeft wat extra’s betreft gekregen wat een film als Sicario verdiend. Naast vier trailers bevat de disc namelijk 50 minuten aan bonusmateriaal uitgesmeerd over vier extra’s. Al deze extra’s zijn bijzonder interessant en voegen echt iets toe aan de film. Zo blijkt uit ‘Stepping Into Darkness: the Visual Design of Sicario’ dat alles wat we als kijker zien authentiek moest lijken. We zien hoe gebruik werd gemaakt van bijvoorbeeld kleur en hoe zo de sfeer van de film ontstond. Ook zien we dat gebruik werd gemaakt van een infraroodcamera om te filmen in totale donker om zo de spanning op te wekken en voelbaar te maken. In ‘Blunt, Brolin & Benicio: Portraying the Characters of Sicario’ wordt een toelichting gegeven op de personages en de casting, in ‘Battle Zone: the Origins of Sicario’ zien we hoe het verhaal tot stand kwam en krijgen we achtergrondinformatie over Júarez en in ‘A Pulse From the Desert: the Score of Sicario’ wordt een toelichting gegeven op de muziek, of eigenlijk pulse zoals componist Jóhann Jóhannsson het noemt.

Sicario is één van de beste films van vorig jaar, die qua inhoud de release heeft gekregen die het verdient. Een Oscarnominatie voor Beste Film was zeker op zijn plaats geweest, maar helaas dacht The Academy daar anders over. Het plot van de film lijkt in eerste instantie misschien wat simpel, maar de uitwerking is werkelijk fenomenaal. De film bevat een zorgvuldig opgebouwde spanning, krachtige helikoptershots van cinematograaf Deakins, sterke muziek van componist Jóhannsson en een cast die in topvorm is. Met Sicario vestigt Villeneuve dan ook definitief zijn naam als regisseur van complexe films en legt hij de lat voor zijn volgende project hoog.    

Met dank aan Belga Films voor het recensie-exemplaar.

30 maart, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer