Sing

Informatie

RegieGarth Jennings
Jaartal2016
Releasedatum03-05-2017
Speelduur108 minuten
DistributeurUniversal Picture Home Entertainment
CastMatthew McConaughey, Reese Witherspoon, Seth MacFarlane, Scarlett Johansson, John C. Reilly, Tori Kelly, Taron Egerton, Jennifer Saunders, Jennifer Hudson en Garth Jennings | Fedja van Huêt, Do, Chris Zegers, Birgit Schuurman, Mark van Eeuwen, Holy Mae Brood, Egbert Jan Weeber, Karin Bloemen, Gordon, Maan en Giel Beelen

In een wereld vol dieren met menselijke eigenschappen, heeft koala Buster Moon een eigen theater. Hiermee bevindt hij zich in een wereld die hem al trekt sinds zijn vader hem als kind meenam naar een voorstelling. Helaas draait het theater slecht. Om wat schulden af te lossen en weer volle zalen te trekken, bedenkt hij het plan om een zangwedstrijd te organiseren. Hij weet met moeite het prijzengeld bij elkaar te schrapen als zijn assistent de kolossale fout maakt om twee nullen toe te voegen aan het bedrag van het prijzengeld op de flyers. Als de flyers vervolgens per ongeluk op straat belanden hebben een muis, een olifant, een varken, een gorilla en een stekelvarken als snel een bestemming bedacht voor het riante prijzengeld.

Illumination Entertainment heeft zijn zaakjes goed voor elkaar. Hun eerste film, Despicable Me, was een schot in de roos en is binnenkort alweer toe aan het derde deel. Nog succesvoller bleken de hilarische gele pilvormige bijrolspelertjes, de minions. Het was dan ook onvermijdelijk dat hun succes verder werd uitgemolken en een film waarin zij centraal stonden bleek dan misschien niet de beste film, maar zorgde wel voor een flinke klapper aan de box-office. Dit zorgt er mede voor dat Illumination Entertainment zeker tot 2023 ieder jaar minimaal een film op de agenda heeft staan.

Waar in het verleden menig animatiefilm uitblonk door het optrekken van een ogenschijnlijk willekeurig blik met bekende sterren om de stemmen in te spreken, is dat bij Sing wat anders. Zoals de titel al doet vermoeden wordt er namelijk vocaal nogal wat gevraagd. Het is dan ook niet zo gek dat we zangeressen als Tori Kelly en Jennifer Hudson in de film terug horen. Dit betekent overigens niet dat er geen grote sterren aanwezig zijn. Zo wordt de stem van koala Buster Moon verzorgd door Matthew McConaughey. Varken Rosita en stekelvarken Ash worden gespeeld door respectievelijk Reese Witherspoon en Scarlett Johansson. Twee dames die ook muzikaal al flink van zich hebben laten horen.

Op de Nederlandse audiotrack horen we onder andere Fedja van Huêt, Do, Chris Zegers, Birgit Schuurman, Mark van Eeuwen, Holy Mae Brood, Egbert Jan Weeber, Karin Bloemen, Gordon, Maan en tot slot Giel Beelen als verslaggever. Ook hier, zeker bij de vrouwelijke stemmen, is er goed nagedacht over de vocale capaciteiten en de Nederlandse audiotrack doet dan ook weinig onder voor de originele. Daarnaast is dit natuurlijk een absolute must voor de jongsten onder ons.

Met de stemmencast zit het dus wel goed en ook de liedjes zijn meer dan aardig, toch mist de film helaas een echte klapper op de soundtrack zoals Happy (Despicable Me 2) en Can’t Stop The Feeling (Trolls) wel waren. Toch moet gezegd worden dat Sing verder een heerlijk kleurrijk avontuur is, dat zeer genietbaar is vooral zowel kinderen als volwassenen. Natuurlijk, het verhaal en de animatie zijn niet vernieuwend en het lijkt wellicht wat gemakkelijk scoren met pratende dieren. Toch kunnen we niets anders concluderen dan dat alles erg goed verzorgd en vooral vermakelijk is. En nee, Illumination Entertainment kan op het gebied van kwaliteit niet de strijd aan met grootmachten als Pixar en Disney, maar biedt genoeg vermaak en heeft genoeg ruimte voor verbetering om ons nog jaren te plezieren met dit soort vermakelijke films.

Extra’s: Zoals vaak bij animatiefilms is ook de uitgave van Sing goed gevuld met bonusmateriaal. Deze wijken overigens wel iets af van het artwork, al stellen ze allerminst teleur.
∙ Minifilms (18:17) Een drietal minifilms, plus een making of hiervan. Gunter past op (3:47), Liefde op het eerste gezicht (4:18), Eddies life coach (4:16) en Making of de minifilms (5:56). Een leuke aanvulling voor wie geen genoeg kan krijgen van de personages uit Sing.
∙ Making of Sing (4:40) Een korte blik op de totstandkoming van de film, waaronder het animatieproces, het stemmenwerk en de basis voor het verhaal.
∙ Het ritme vinden: Het monteren van Sing (2:44) Een erg korte extra over het monteren van een film. Zoals je vaak hoort gaat het hier vooral om wat je uit de film laat en niet zozeer om wat erin komt.
∙ Personageprofielen (12:25) Een leuke kijk op de personages uit de film en de acteurs die hun voorzien hebben van een stem.
∙ “Don’t Worry About A Thing” muziekclip
(3:11)
∙ Een muziekclip maken met Tori Kelly (2:52) Met een interview met de zangeres die de stem van Meena verzorgd.
∙ “Faith” Muziekclip (2:46)
∙ “Faith” Tekstvideo (2:49) Een clip met meezingmogelijkheden, aangezien de tekst in beeld meeloopt.
∙ “Set It All Free” Tekstvideo (3:40) Nog een meezingclip, dit keer van de track die je hoort in het menu.
∙ Zing & Dans – “Faith” (6:31) Leuke dansvideo’s, met instructies van diverse dansers.
∙ Het Sing-netwerk (13:12) Een vijfdelige extra. Hierin zien we niet alleen een verzameling promotiespots, maar ook karakterprofielen van Buster Moon, Gunter, Rosita, Johnny, Meena, Ash en Mike.
∙ Het Beste van Gunter (1:03) Een erg korte maar leuke compilatie met hoogtepunten van het personage Gunter.
∙ Trailers (3:45) Despicable Me: Minion Mayhem, Despicable Me 3 en Mariah Carey’s All I Want for Christmas Is You.

Sing is een vrolijke, zeer vermakelijke en vooral muzikale animatiefilm. Natuurlijk blijft het een leuk concept om dieren mensentaken te laten vervullen, maar vernieuwend is het allerminst. Sing is dan ook zeker geen meesterwerk, maar dit hoeft natuurlijk ook niet. Toch is het jammer dat de liedjes weinig ruimte geven om mee te zingen en hierbij een echt klapstuk ontbreekt. Na The Secret Life of Pets (Huisdiergeheimen) was Sing de tweede succesvolle film van Illumination Entertainment in een jaar en het mag dan ook duidelijk zijn dat zij aan de box-office grootmachten als Disney en Pixar naderen. Op het gebied van kwaliteit hoeven zij nog niets te vrezen, maar we zouden liegen als wij niet heel erg hebben gelachen om en genoten bij deze muzikale kleurbom!

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Picture Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

2 mei, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f957f3126a_selected-products" products="9200000072537108,9200000072537073,9200000073936780,9200000071824639" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer