Sinterklaas & Het Gouden Hoefijzer

Informatie

RegieAram van de Rest
Jaartal2017
Releasedatum26-10-2018
Speelduur67 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastWilbert Gieske, Anna-Sophie Kummer, Vincent Visser, Meldoy Klaver, Joke Bruijs, Mike Weerts, Beryl van Praag, Anouk de Pater, Job Bovelander, Gerard Cox, Wendy Brouwer, Jaak van Assche, Walter De Donder & Andy Peelman

Sinterklaas is weer in het land en druk bezig om zich voor te bereiden op pakjesavond. De tienjarige Bloem stuurt hem bijna iedere dag brieven en bezoekt het kasteel waar hij logeert. Ze is namelijk helemaal gek van Amerigo, het paard van Sinterklaas, en zou dolgraag een keertje een ritje op het paard willen maken. Als Sinterklaas niet langer kan weigeren en Bloem eindelijk een stukje mag rijden met Amerigo, gaat het mis. Het paard van Sinterklaas verliest namelijk zijn gouden hoefijzer! Dit speciale hoefijzer heeft hij nodig om over de daken te kunnen lopen en dus komt pakjesavond in gevaar! Om de Pieten niet ongerust te maken, besluit Sinterklaas om samen met Bloem op zoek te gaan naar het gouden hoefijzer en doet zich voor als een normale oude man. Maar dat blijkt toch niet zo makkelijk als gedacht! Lukt het Bloem en Sinterklaas om het gouden hoefijzer weer op tijd terug te vinden?

Het zit Sinterklaas ook nooit een keertje mee met pakjesavond. De ene keer zijn er problemen met de stoomboot, de andere keer doen de Pieten niet de meest slimme dingen, maar gelukkig slaagt de goedheiligman er gelukkig wel altijd weer in om al die duizenden kindertjes niet teleur te stellen. Wat dat betreft is er een parallel te trekken tussen alle verhalen die er zijn rondom Nederlands grootste kindervriend en is originaliteit dus zeker niet de grootste troef van films, series en boeken over Sinterklaas. Ook de laatste toevoeging in de rij van vele films rondom de goedheiligman volgt dus hetzelfde stramien waarin pakjesavond in de soep dreigt te lopen, maar Sinterklaas zou Sinterklaas niet zijn om er alles aan te doen om de boel te redden!

Sinterklaas & het Gouden Hoefijzer is geen productie waar de NTR bij betrokken is. Geen Stefan de Walle dus als Sinterklaas, maar acteur Wilbert Gieske die vooral, of eigenlijk alleen, bekend is van zijn rol van Robert Alberts in Goeden Tijden, Slechte Tijden. Dat is in eerste instantie misschien even slikken, maar al gauw blijkt dat de mantel van Sinterklaas hem als gegoten zit. Zijn stem klinkt misschien nog wat jong voor de goedheiligman, maar zijn gevoel voor timing werkt bijzonder goed waarbij dit keer Sinterklaas zelf een beetje aan het stuntelen is in plaats van zijn Pieten. De Pieten zijn overigens flink naar de achtergrond geschoven en staat Sinterklaas, samen met het meisje Bloem, dus centraal in dit vrolijke avontuur waar ook voor de meekijkende ouder zeker wat te lachen valt.

Het wordt vooral een vrolijke boel als Sinterklaas incognito op zoek gaat naar het gouden hoefijzer wat zijn trouw ros is kwijtgeraakt. Ondanks dat hij flink in uiterlijk is veranderd, blijft hij in zijn doen en laten de Sinterklaas die we kennen. Het is op dat moment dat de film in een hogere versnelling gaat en het avontuur echt loskomt. Het is goed dat de makers de film alleen geconcentreerd hebben rondom Sinterklaas zelf en is er geen ruimte is voor kleine verhaaltjes rondom de Pieten. Daardoor is er niks dat zou af kunnen leiden bij het volgen van het verhaal dat hierdoor lekker compact en simpel is. En dat werkt eigenlijk het beste voor het jonge publiek waar de film uiteindelijk voor bedoeld is.

Extra’s: Een making of is uiteraard niet de juiste toevoeging op de schijf, maar gelukkig is het voor de jonge kijkertjes niet alleen bij de film gebleven. Om het feest na het zien van de film nog even door te zetten staan er twee videoclips op die uit volle borst mee gezongen kunnen worden en waarvan de voetjes van de vloer kunnen. Het gaat hierbij om de nummers “Magie van de Sint” van Coole Piet & Danspiet en “Amerigogogo” van Joey.

Sinterklaas & Het Gouden Hoefijzer is een zeer vermakelijke kinderfilm rondom de Goedheiligman met een glansrol voor acteur Wilbert Gieske als Sinterklaas. Zijn gevoel voor timing past meer dan prima bij de stuntelige Sinterklaas die zelf op avontuur gaat in plaats van zijn Pieten op pad te sturen. De film maakt de boel er niet bepaald ingewikkeld op en concentreert zich alleen maar op de zoektocht van Sinterklaas naar het Gouden Hoefijzer, maar daardoor is de film heerlijk begrijpelijk voor zijn jonge doelgroep. Het Gouden Hoefijzer is één van de leukste Sinterklaas-films die er is en zeker een goede tip voor vijf december!

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

17 november, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bdf40eb3f250_selected-products" products="9200000086946686,9200000099703541,9200000073280375,9200000063622595,9200000030911678,1002004004440377" name="bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer