Skate Kitchen

Informatie

RegieCrystal Moselle
Jaartal2018
Releasedatum28-05-2020
Speelduur107 minuten
DistributeurCinéart Nederland
CastRachelle Vinberg, Jaden Smith, Dede Lovelace, Nina Moran, Kabrina Adams & Elizabeth Rodriguez

Als de 18-jarige Camille woont samen met het conservatief ingestelde, alleenstaande moeder op Long Island, New York. Camille houdt van skaten, maar als ze een blessure krijgt moet ze haar moeder beloven om nooit meer te skaten. Het is een belofte die Camille niet kan waarmaken, puur omdat daar haar passie ligt. Als ze ontdekt dat ‘Skate Kitchen’, een collectief van vrouwelijke skaters die ze volgt op Instagram, een bijeenkomst houdt in New York City, besluit ze er naar toe te gaan. De verlegen Camille wordt al snel opgenomen in de groep en voor ze het weet maakte Camille deel uit van stuntvideo’s en wordt ze blootgesteld aan een losbandig leven dat ze eerder niet kende. De band met de meiden wordt echter op de proef gesteld als Devon in beeld komt, een skater uit een andere groep.

Het idee voor Skate Kitchen kwam van Crystal Moselle, een regisseuse die al eerder een korte film had gemaakt over skater-girls in New York City. Ze maakte deze korte film in samenwerking met de Italiaanse fashion label Miu Miu. Ze kwam een groep skaters tegen in de trein en sprak ze aan of ze interesse hadden om mee te werken aan haar korte film. Na het succes van de korte film besloot regisseur Moselle een lange speelfilm te gaan maken, waarvoor ze opnieuw een beroep deed op de groep. Moselle verdiepte zich met behulp van de groep nog verder in haar onderwerp en observeerde en interviewde veel van de skaters. Leuk is ook de betrokkenheid van de cast. Zo bestaat het instagram-account van Skate Kitchen echt. Actrice Rachelle Vinberg, die Camille speelt, maakte het account aan en dat werd min of meer de basis voor de film. Daarnaast was de cast ook verantwoordelijk voor het idee dat Camille in een supermarkt zou moeten gaan werken in de film.

Skate Kitchen is een sterke coming-of-age film. Een mooi aspect aan deze film is dat de film erg vrouwelijk empowerment is. De vrouwen in deze film hebben geen man nodig die hun handje vasthoudt en ze de weg wijst van – in dit geval – het skaten. Natuurlijk, de vrouwelijke personages kunnen wel verliefd worden op mannelijke personages en hun leven daardoor laten leiden, maar in de basis zijn de mannelijke personages dit keer alleen bijpersonages en in zekere zin “tools” om het verhaal van Camille te vertellen. Omdat we ons anno 2020 nog steeds bevinden in een wereld waar voornamelijk (mannelijke) filmmakers verhalen vertellen over mannelijke personages, krijgen vrouwen veelal maar weinig speciaals te doen. Het zorgt veelal voor onderontwikkelde bijrollen. Dat wordt aan de hand van Moselle een keer omgedraaid en dat zorgt voor een complete frisse wind.

De vrouwelijke personages hebben allemaal hun een passie voor skaten, maar toch zijn ze niet eentonig. De hoofdpersonages zijn dan ook allen diep ontwikkeld op emotioneel en karakteristiek gebied. Het maakt Skate Kitchen niet alleen erg goed, maar ook belangrijk. Het verhaal is erg sterk geschreven en in combinatie met de cast worden de personages echt tot leven gebracht. Toch is het vooral Rachelle Vinberg die opvalt als Camille, een meisje met een naar verleden. Een ander sterk punt is de montage, waarbij steeds de juiste beelden worden gekozen op het juiste moment. Essentieel, want vaak spelen meerdere momenten zich tegelijkertijd af. Toch is het vooral ook het filmmakers-schap dat respect afdwingt. De manier waarop Moselle het skaten heeft geïmplementeerd in de film is geweldig en de combinatie van het unieke verhaal en de originele personages is zelfs nog beter!

Extra’s: Naar aanleiding van de uitbraak van het corona virus (COVID-19) heeft Cinéart Nederland besloten om deze film direct als VOD uit te brengen. Hierdoor ontbreekt helaas enig bonusmateriaal.

Skate Kitchen weet op ijzersterke wijze originele personages te plaatsen in een uniek coming-of-age verhaal. Toch is Skate Kitchen bovenal het resultaat van een speciale samenwerking van een betrokken cast en de regisseuse Crystal Moselle. Moselle heeft zich dan ook flink verdiept in het onderwerp en met behulp van haar cast heeft ze de realiteit gebruikt om een prachtig verhaal neer te zetten rond de skater girls. Het is een verhaal met voornamelijk vrouwelijke hoofdpersonages die zelf hun weg inslaan en strijden voor waar ze in geloven. Het zijn echte skaters!

Met dank aan Cinéart Nederland voor de Video On Demand link.

24 mei, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Sebastiaan Khouw