Skyscraper 4K

Informatie

RegieRawson Marshall Thurber
Jaartal2018
Releasedatum14-11-2018
Speelduur102 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastDwayne Johnson, Neve Campbell, Chin Han, Roland Møller, Noah Taylor, Byron Mann, Pablo Schreiber en Hannah Quinlivan

Met 225 verdiepingen en een hoogte van meer dan een kilometer is The Pearl ’s werelds hoogste wolkenkrabber. Hoewel het gebouw voltooid is, is het gebouw nog niet opengesteld voor publiek. Om de veiligheid te garanderen wordt een beroep gedaan op Will Sawyer, een oorlogsveteraan en voormalig leider van een FBI-gijzelaarsreddingsteam die zich na een dramatisch ongeluk is gaan bezighouden met het controleren van de veiligheid wolkenkrabbers. Als terroristen het hebben voorzien op de wolkenkrabber, nemen zij het gebouw over en zetten zij een brand in gang die het begin is van een vuurlinie die de toegang naar boven toe afsnijdt. Will moet hierop niet alleen de strijd aangaan met de terroristen, maar ook zijn eigen gezin zien te redden die zich boven in het brandende gebouw hebben gevestigd.

Waar Skyscraper vooral gezien zal worden als de nieuwe film van Dwayne Johnson, is het tevens de tweede samenwerking van Johnson en regisseur Rawson Marshall Thurber. Eerder werkten zij samen voor Central Intelligence en Thurber doet hier duidelijk een stap buiten zijn comfort-zone aangezien dit zijn eerste niet-komedie betreft. Wat dat betreft gaat hij direct all-in, want de film is nog het beste te omschrijven als een kruising tussen Die Hard en The Towing Inferno. Het moge duidelijk zijn dat soort pretentieloos actievermaak langzaam maar zeker weer in de mode raakt, maar dan wel voorzien van een dikke knipoog en op het gespierde lijf geschreven van Johnson.

Naast Johnson, die al in een vroeg stadium bij de productie werd betrokken, kent de cast een aantal bekende gezichten. Zo markeert de film de terugkeer van Neve Campbell naar het witte doek. Natuurlijk zal zij voor velen vooral bekend blijven als Sidney Prescott uit de Scream-films, maar de laatste jaren had zij een vaste bijrol in de populaire Netflix serie House of Cards. Een andere belangrijke rol is er voor Pablo Schreiber. Schreiber heeft een wat ondankbare rol als Ben, een oud collega en vriend van Will. Hierbij ligt het er wel heel erg dik bovenop dat hij is overgestapt en nu werkt voor Botha. Deze Botha is de leider van de terroristen en wordt gespeeld door de Deense acteur Roland Møller. Het zorgt ervoor dat het qua acteerwerk allemaal wel goed zit met de film.

Ook visueel gezien maakt de film een behoorlijk goede indruk. Anders dan met het eerder genoemde The Towering Inferno, mocht deze film leunen op een budget van ruim 300 miljoen dollar en het zal dan ook niemand verbazen dat de met de computer gegenereerde efffecten van het beeld afspatten. Neem daarbij Johnson als hoofdrolspeler, een man die keer op keer zichtbaar veel plezier heeft in zijn werk, en je hebt eigenlijk precies wat je wilt zien. Natuurlijk; het verhaal is weinig bijzonder en ook voor verrassende wendingen kijk je naar de verkeerde film, maar rete vermakelijk is het allemaal wel! In een tijd waarin alles en iedereen veel te serieus wordt genomen, levert Johnson heerlijk vermaak met een knipoog en dat is precies wat een grote doelgroep zonder mee aan zal spreken.

Extra’s: Mede door de toevoeging van de Blu-ray uitgave aan deze release is er het nodige aan bonusmateriaal op de 4K-release te vinden.
· Deleted Scenes (12:07) Meerdere verwijderde scènes, voorzien van optioneel commentaar door regisseur Rawson Marshall Thurber.
· Extended Scenes (10:17) Meerdere verlengde scènes, voorzien van optioneel commentaar door regisseur Rawson Marshall Thurber.
· Dwayne Johnson: Embodying a Hero (04:04) Een korte making of, met natuurlijk de focus volledig op actieheld Dwayne Johnson.
· Inspiration (04:12) Hierin spreekt Johnson over de uitdagingen die kwamen kijken bij deze rol, waaronder die van het spelen van iemand met een beenprothese.
· Opposing Forces (02:35) Een korte feature waarin Neve Campbell centraal staat. Zij speelt Sarah, de vrouw van Will.
· Friends No More (03:19) Wederom een korte feature, dit keer met de focus op Pablo Schreiber. Hij speelt Ben Gillespie, een voormalig collega van Will.
· Kids in Action (02:40) Als derde korte feature ligt hier de focus op Georgia en Henry, de kinderen van Will.
· Pineapple Pitch (01:38) Een korte maar leuke feature waarin Johnson en Thurber het idee van de film bespreken.

Skyscraper 4K doet de tijden van heerlijk vermaak met een grote knipoog met veel plezier herleven. Belangrijkste spil in dit alles is natuurlijk de oud-worstelaar Dwayne Johnson, die met speels gemak en vooral plezier iedere rol naar zijn hand weet te zeggen. Het levert films op die vast niet aan iedereen zijn besteed, maar als je op zoek bent naar twee uur heerlijk vermaak zit je bij een film van hem bijna altijd aan het goede adres. De serieuze filmliefhebber zal het ongetwijfeld met lede ogen aanzien, maar ook deze kan onmogelijk ontkennen dat Skyscraper gewoon erg goed gemaakt is. Zo zijn de bloedhete effecten zijn zonder meer indrukwekkend. Dit alles maakt het dat we het de makers vergeven dat het verhaal wel erg gemakkelijk in te vullen is. Skyscraper is een film zoals in de jaren 90 wel vaker gemaakt werd, maar dan visueel een stuk indrukwekkender.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

8 november, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bdf08beab75f_selected-products" products="9200000098548143,9200000095703816,9200000099132268,9200000095703814" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer