Slow West

Informatie

Regie John Maclean
Jaartal2015
Releasedatum17-09-2015
Speelduur84 minuten
DistributeurRemain in Light
CastKodi Smit-McPhee, Michael Fassbender, Ben Mendelsohn, Caren Pistorius en Roy McCann

Het is 1870. De 16-jarige Jay Cavendish is vanuit het koude Schotland begonnen aan een lange reis te paard. Hij is zijn hart gevolgd op weg naar Colorado, waar hij hoopt zijn grote liefde Rose te treffen, die samen met haar vader vertrokken is. Tijdens zijn reis wordt hij geconfronteerd met de gevaren van het Wilde Westen wanneer hij zich als een haas in het wolvennest over de weidse landschappen manoeuvreert. Gelukkig schiet de lompe premiejager Silas hem te hulp als hij oog in oog komt met een drietal indianendoders, waarna Silas besluit om Jay tegen een vergoeding te begeleiden. Al snel blijkt echter dat Silas hele andere bedoelingen heeft met zijn hulp en daarin alles behalve alleen staat. Dan is het nog maar de vraag of Jay zijn droom ooit uit zal zien komen om ooit met Rose herenigd te worden.

Met Slow West maakt de Schotse John Maclean zijn eerste avondvullende film. Dit mag overigens niet te breed genomen worden, want Slow West heeft een vrij beperkte speelduur van 84 minuten. Voor de film wist de regisseur Michael Fassbender te strikken voor de rol van Silas, waarbij gezegd moet worden dat de twee geen onbekenden van elkaar zijn. Zo werkten zij eerder samen voor de korte film Pitch Black Heist, waarvoor zelfs een BAFTA werd gewonnen. De film zou in eerste instantie op 35mm film worden opgenomen, maar uiteindelijk werd de film toch digitaal geschoten. Het is iets dat duidelijk terug is te zien in de film want de beelden van de weidse landschappen en lichtinvallen in het bos zijn prachtig vastgelegd.

Naast Fassbender zien we de jonge Kodi Smit-McPhee als Jay. Ondanks zijn jonge leeftijd was hij al in een aantal zeer sterke rollen te zien. Denk hierbij aan The Road en Let Me In, en dus mag hij dan ook zeker tot de jonge talenten van deze tijd gerekend worden. Andere rollen zijn er voor Rory McCann als de vader van Rose, Ben Mendelsohn als premiejager Payne en de onbekende Caren Pistorius als Rose. Een behoorlijk gezelschap en dat is dan ook precies wat de film zo eigen maakt, maar tegelijkertijd ook een beetje tegen de film werkt. Soms wordt er namelijk teveel afstand genomen van de groeiende band tussen Jay en Silas om te vervallen in een zijplotje met een passant. Zo wordt de band tussen Jay en Silas amper verder uitgediept en blijft deze vrij oppervlakkig. Iets wat nog maar eens naar voren komt als Silas soms even in de vaderrol kruipt. Toch is hij bovenal vrij lomp, bruut en afstandelijk.

Maar ondanks dat is de film zeer zeker de moeite waard. Behalve de cast en de prettige speelduur heeft de film een interessant verhaal. Als kijker wordt je hierdoor lichtelijk op het verkeerde been gezet en wordt je meegenomen op de reis van Jay. Waarbij het knap is dat we een tiener volgen zonder dat de film vervalt in flauwe kinderachtige taferelen. Het einde van de film toont ons wellicht iets teveel mooi filmerij als netjes opgestelde objecten zorgvuldige kapotschoten uiteen spatten. Toch toont Maclean ook dat er in zijn visie van een western geen ruimte is voor onschuld en romantiek. De film neigt met zijn verhaalverloop zelfs meer richting een drama. Het einde strooit dan ook helaas letterlijk en figuurlijk flink zout in de open wond.

Slow West is een titel die je zeker niet mag misleiden. De film opent wellicht wat traag, maar dendert uiteindelijk af op een heftig slotakkoord vol symbolisme. De film bevat daarnaast sterk acteerwerk, waarbij Fassbender zich als gewoonlijk van zijn sterkste kant laat zien. Het zijn uiteindelijk de prachtige beelden, met de diepblauwe luchten en groene natuur, die helpen aan het onschuldige uiterlijk van dit Wilde Westen. Schijnt bedriegt want hoe verder de film vordert, hoe meer het duidelijk wordt dat er voor onschuld en hoop geen plaats is in Slow West.

16 september, 2015

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer