Smallfoot

Informatie

RegieKarey Kirkpatrick
Jaartal2018
Releasedatum20-02-2019
Speelduur97 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastChanning Tatum, James Corden, Zendaya, Common, LeBron James & Danny DeVito

Hoog op een berg wonen de yeti’s in een hechte gemeenschap. Volgens hun eigen legende wordt de berg gedragen door vier gigantische mammoeten en is er van andere soorten levende wezens geen sprake. Als de jonge yeti Migo echter op een dag zegt een zogenoemde smallfoot te hebben gezien, wankelt de legende op zijn grondvesten met als resultaat dat Migo wordt verbannen uit de gemeenschap. Hij laat het er echter niet bij zitten en wil er alles aan doen om te bewijzen dat er wel degelijk smallfoots bestaan. Daarvoor waagt hij zich aan de tocht naar de voet van de berg om daar een smallfoot te vinden die hij kan meenemen naar zijn gemeenschap. Hij komt in contact met Percy, een jonge televisiemaker die op zijn beurt weer op zoek is naar nieuw succes en met de komst van Migo zijn kans schoon ziet. Toch heeft de nieuwsgierigheid van beiden grote gevolgen voor zowel de yeti’s als de mensen en is hun ontmoeting de start van een doldwaas avontuur die alles op de kop zal zetten.

Animatiefilms schieten al jaren als paddenstoelen uit de grond en dus moet je als filmstudio wel met een creatief en origineel idee komen om er met kop en schouders boven uit te kunnen steken. Studio Warner Brothers, die de laatste jaren vooral succes weet te boeken met de LEGO-films, tracht dat te doen met een verhaal over de verschrikkelijke sneeuwman, maar draait de zaken daarbij een keertje om. Ditmaal is dus de yeti niet het monster in het verhaal, maar de mensen die aan de voet van de berg leven. Een leuk gegeven dat zeker garant staat voor een fijne animatiefilm, maar toch weet de film met zijn originele insteek maar moeilijk boven het maaiveld uit te steken.

Smallfoot is een solide animatiefilm geworden waar bijzonder weinig op aan te merken valt. En daar zit nou juist de kink in de kabel voor de film van regisseur Karey Kikpatrick (Over the Hedge), want nergens springt de film op originele wijze uit de ban. Alle vaste ingrediënten die je in dit soort films mag verwachten zijn aanwezig waarmee de film lekker weet weg te kijken, maar totaal niet weet te beklijven. Wijze levenslessen, grappige bijpersonages, oliedomme dieren, vooroordelen; het zit er allemaal in. Maar nergens heeft de film een fijne twist meegegeven die van Smallfoot een veel interessantere animatiefilm had kunnen maken die we ons over een paar jaar nog zullen herinneren.

Wat ook vaak helpt op weg naar succes is een fijne collectie aan meezingers die aan de film worden toegevoegd, maar ook daar laat de film een paar steken vallen. Smallfoot speelt er namelijk wel degelijk mee, maar echt lekker meezingen zit er niet in. De vrolijke deuntjes blijven niet genoeg hangen om nog dagen in je hoofd rond te dwalen. Toch een vereiste voor succes, hoe irritant de liedjes soms voor de meekijkende ouder mogen zijn. Smallfoot is daarmee een leuk tussendoortje die zeker zijn momenten heeft, maar helaas niet sterk genoeg om met enige regelmaat de weg naar de blu-ray speler te vinden.

Extra’s: Het lijkt haast verplichte kost bij een animatiefilm en dus ontkomt ook Smallfoot er niet aan: een flinke wagonlading aan extra’s op de blu-ray schijf.
• Yeti Go Sing-Along (96:20) ie zin heeft om mee te zingen kan zijn hart ophalen met de sing-along feature op de disc die het mogelijk maakt om de teksten in beeld voorbij te laten komen. Helaas wel alleen beschikbaar voor de Engelstalige versie van de film.
• Super Soozie Mini Movie (02:22) een kor filmpje waarin het karakter Soozie centraal staat en graag superheld wil worden.
• Migo in the Secrets of the Yeti Stones (03:43) Wederom een losstaand filmpje, maar ditmaal alleen in storyboard-tekeningen te zien.
• Yeti or Not, Here They Come! Imagining “Smallfoot”> (05:58) Een helaas veel te korte special over het maken van de film.
• Muziekvideo Finally Free (03:26) Uitgevoerd door Niall Horan.
• Muziekvideo Moment of Truth (03:58) Uitgevoerd door Cyn.
• Muziekvideo Wonderful Life (03:11) In 28 talen wordt het nummer ten gehore gebracht.
• Turn off Your Cell Phone (00:36) korte promo die draaide voor de film om de kijker er op te attenderen de telefoon uit te zetten.
• Promovideo’s (01:25) Een drietal promovideo’s voor de film met de titels “The Scroll of Wisdom”, “The Smallfoot Cocoon” en “ The Singing Stone”.

Smallfoot is een vermakelijke animatiefilm, maar echt bijzonder wil het helaas nergens worden. De film kent een leuk uitgangspunt waarbij de rol van ‘monster’ een keer is weggelegd voor de mens, maar verzandt al snel in clichés die het al overvolle genre rijk is. En dat is best zonde, want met iets meer uitdieping van de leuke twist had van Smallfoot zeker een frisse en originele animatiefilm kunnen maken. Wat nu overblijft is een prima titel die zeker zijn momenten heeft, maar het is niet genoeg om de film boven het maaiveld uit te laten steken.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

4 maart, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c7845b406b76_selected-products" products="9200000100411596,9200000100411598,9200000106031606,9200000096224462,9200000096223459,9200000101573952,9200000096223467" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer