Snoopy en Charlie Brown: de Peanuts Film

Informatie

RegieSteve Martino
Jaartal2015
Releasedatum26-04-2016
Speelduur88 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastNoah Schnapp, Alexander Garfin, Bill Melendez, Francesca Capaldi & Hadley Belle Miller

Charlie Brown kent weinig geluk in het leven en stuntelt zich door zijn dagen buiten op straat en op school heen. Als op een dag het meisje met het rode haar, de mooie Frieda, ten tonele verschijnt, is Charlie op slag verliefd en veranderd dat zijn leven. Hij doet er alles aan om haar hart te kunnen veroveren, maar weet niet waar te beginnen. Gelukkig is daar zijn trouwe vriend Snoopy die hem met raad en daad bijstaat en hem de fijne kneepjes van het versieren probeert bij te brengen. Maar in de tussentijd heeft de viervoeter het ook druk met zijn eeuwigdurende strijd met de Rode Baron die zijn eigen weg naar de liefde keer op keer weet te dwarsbomen.

Als we de familie van bedenker Charles M. Schulz mogen geloven, dan weet 95% van de wereldbevolking wie Snoopy is. Een behoorlijk aantal, maar toch heeft het jaren geduurd eerdat de kleine hond en zijn menselijke Peanut-vrienden de weg naar het witte doek wisten te vinden. Het zal er aan gelegen hebben dat de nabestaanden van Schulz ontzettend voorzichtig te werk gaan met zijn nalatenschap en pas in de succesvolle animatiestudio Blue Sky de ideale partij zagen om de avonturen van de populaire personages naar de bioscopen te brengen. En met succes, want eind vorig jaar wist de animatiefilm behoorlijk te scoren aan de internationale boxoffice.

De avonturen van Snoopy beperken zich in de regel tot een strip van drie of vier plaatjes en dus zat de grootste uitdaging voor de makers in de juiste vertaling van de korte avonturen tot een avondvullende speelfilm. Door hoofdpersoon Charlie Brown in dit eerste lange avontuur op het liefdespad te laten begeven spelen de makers redelijk op safe, maar is het op zich wel een prima basis op de wereld van Snoopy tot leven te brengen. Daar komt nog eens bij dat het overduidelijk is dat de makers op een jong publiek lijken te mikken waardoor een complex verhaal een stuk lastiger te volgen zal zijn dan de stuntelige Charlie Brown die er alles aan doet om de liefde van zijn jonge leven voor zich te winnen.

Waar de eerste Peanuts-film op verhaaltechnisch gebied misschien wat kansen laat liggen, maakt het dat op het gebied van animatie ruimschoots goed. Het valt de makers te prijzen dat ze de 2D-wereld waarin Snoopy en Charlie Brown zich normaliter begeven op perfecte wijze weten om te zetten naar een 3D-wereld. Ze bereiken dit door de lichamen 3D weer te geven, maar de gezichtuitdrukkingen 2D te behouden. Hiermee behoudt de animatie zijn charme van weleer en maakt het de personages wellicht nog aandoenlijker dan ze al zijn. Het maakt de film bovendien enorm genietbaar voor fans van het eerste uur die al jaren geen genoeg kunnen krijgen van de wereldberoemde creatie van Charles M. Shulz.

Extra’s: Het lijkt haast een must bij het uitbrengen van een animatiefilm voor de home entertainment-markt, want ook op de schijf van de Peanuts-film ontbreekt het niet aan extra’s. Met ruim veertig minuten aan bonusmateriaal komen we meer te weten over de totstandkoming van de film. Zo zijn er veel interviews op de schijf terug te vinden met de makers en de nabestaanden van Shulz, krijgen we uiteraard een uitgebreide blik achter de schermen en staan er een handjevol kleine avonturen van Snoopy en Charlie Brown op de blu-ray. Als extraatje vinden we tevens een kleine vooruitblik op de aankomende Ice Age-film doormiddel van een vijf minutendurende mini-film waarin Scratch de hoofdrol speelt en er weer alles aan doet om zijn geliefde noot ergens achter te kunnen laten.

Snoopy en Charlie Brown: De Peanuts Film weet de wonderlijke creatie van Charles M. Shulz prachtig naar het grote scherm te brengen, maar speelt op verhaaltechnisch gebied iets teveel op safe. Gelukkig maakt de prachtige animatie een hoop goed, maar het kan niet voorkomen dat de film vooral bij het jonge publiek, en de verstokte Snoopy-fans, in de smaak zal vallen. Wellicht zit er in de toekomst nog een tweede avontuur in voor Snoopy, Charlie Brown en de andere Peanuts maar het is te hopen dat de makers dan iets meer lef tonen en de jonge helden een iets avontuurlijker verhaal mee zullen geven.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

28 april, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer