Soaked in Bleach

Informatie

RegieBenjamin Statler
Jaartal2015
ReleasedatumNog onbekend
Speelduur100 minuten
DistributeurBadass PR
CastKurt Cobain, Kurt Loder en Daniel Roebuck

Wie Kurt Cobain zegt, zegt Courtney Love. Zijn partner en grote liefde, zijn veilige haven. Maar was dat allemaal wel zo veilig? Waar Montage of Heck stopte gaat Soaked in Bleach verder, met een diepgaand onderzoek naar wat aangenomen de zelfmoord is van Cobain. Aangenomen inderdaad want de maker van deze documentaire, Benjamin Statler, gaat aan de hand van privé detective Tom Grant verder in op de mysterieuze zelfmoord van de frontman van Nirvana. Dat hij hierbij op schokkende nieuwe feiten zou stuiten kon niemand vermoeden. En wat is de rol van Love in het geheel?

Eerder recenseerden wij al Cobain: Montage of Heck en Soaked in Bleach geeft ons in plaats van meer van hetzelfde juist een totaal andere kijk op Cobain. Waar Montage of Heck een vrij chronologisch beeld schetste van het verhaal zoals iedereen dat kent, gaat Soaked in Bleach vooral dieper in op de waarschijnlijke zelfmoord van Cobain. Want was het wel een zelfmoord? En wat voor rol had Love hier? Het is tevens het verschil tussen een documentaire waar familie en vrienden mee instemden (het zogenaamde geautoriseerde verhaal) en een controversieel verhaal, dat eerder mensen tegen zich het harnas in jaagt. Het lijkt dan ook bijna geen toeval dat Montage of Heck vlak voor Soaked in Bleach te zien was.

Want waar Montage of Heck eindigde met het overlijden van Cobain en vooral schetste wat algemeen bekend (en geaccepteerd) is, is dit eigenlijk waar Soaked in Bleach pas begint. Het verschil zit hem daarnaast vooral in hoe men Loveneerzet. Want waar zij in Montage of Heck vooral wordt neergezet als een getalenteerd en slim persoon, zien we in Soaked in Bleach ook een andere kant van het verhaal. Hierin voedt Tom Grant de theorieën dat er meer heeft gespeeld rondom de dood van Cobain en er wordt zelfs beweerd dat Love meer weet van de zogenaamde zelfmoord. Dit alles wordt volgens de makers ondersteund met bewijsmateriaal. Voor het totaalbeeld is overigens handig om daarbij te weten dat Grant de privé detective was die door Love werd ingehuurd om Cobain op te sporen toen hij enkele dagen voor zijn dood verdween.

Feitelijk is het dus zelfs zo dat Love met deze docufilm door Benjamin Statler beschuldigd wordt van moord. Gewaagd natuurlijk, maar gezien het bewijsmateriaal dat hij oppert zeker niet zomaar een willekeurige bewering. Wat wel jammer is, is dat Soaked in Bleach als film zijnde behoorlijk tegenvalt. Zo worden er acteurs gebruikt om Cobain en Love te spelen en gebeurt dat op een dusdanige slechte manier dat je bijna de stem van Peter R. de Vries mist bij de reconstructies. Neemt natuurlijk niet weg dat de feiten er zijn en op zo’n manier dat er genoeg op tafel ligt om een heropening van het onderzoek te rechtvaardigen.

Extra’s: Op de dvd staan geen extra’s, maar dat is natuurlijk niet zo gek. Alles wat relevant is zit tenslotte in de hoofdfilm. Op zich geen gemis dus.

Soaked in Bleach gaat verder waar Montage of Heck stopte en uit zelfs directe beschuldigingen aan het adres van Courtney Love. Montage of Heck lijkt na het zien van beide films dan ook vooral een romantische, maar wanhopige, poging om voor een laatste keer een definitief onjuist beeld te schetsen van wie Love is en van wat er met Cobain gebeurd is. Hoe het ook zij, het is zeker aan te raden om zowel Montage of Heck als Soaked in Bleach te bekijken. Of deze film daadwerkelijk zorgt voor een heropening van de zelfmoordzaak is nog maar de vraag, maar het is zeker interessant om zelf een beeld te vormen.

Met dank aan Badass PR voor het recensie-exemplaar.

1 september, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer