Solo: A Star Wars Story

Informatie

RegieRon Howard
Jaartal2018
Releasedatum28-09-2018
Speelduur134 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastAlden Ehrenreich, Joonas Suotamo, Donald Glover, Woody Harrelson, Emilia Clarke, Erin Kellyman, Thandie Newton, Phoebe Waller-Bridge, Paul Bettany, Jon Favreau, Warwick Davis en Anthony Daniels

Op de planeet Corellia weten geliefdes Han en Qi’ra te ontsnappen aan de greep van een lokale bende. Ze kopen een officier om met een gestolen en zeer krachtige hyperspace brandstof in ruil voor doorgang op een uitgaand transport en Han weet te ontkomen. Echter, Qi’ra wordt nog voor ze kan instappen opgepakt. Han zweert om voor haar terug te keren en wordt lid van de Imperial Navy, waar hij zich aanmeldt als piloot. Drie jaar later wordt Han verbannen uit de Imperial Flight Academy voor insubordinatie en ontmoet hij een groep criminelen onder leiding van Tobias Beckett. Han probeert hen te chanteren, maar Beckett laat hem arresteren en Han wordt in een kuil gegooid om aan een beest te worden gevoerd. Het is een kennismaking die leidt tot een samenwerking die hun beider leven zal veranderen.

Na het zeer succesvolle Rogue One, is Solo de tweede anthology-film in de Star Wars-franchise. Toch stammen de eerste plannen voor de film als van voordat LucasFilm aan Disney werd verkocht in 2012. Zo was George Lucas reeds samen Lawrence Kasdan, de co-schrijver van de originele trilogie, begonnen aan de ontwikkeling van een losstaande film over een jonge Han Solo. Lawrence droeg het project vervolgens tijdelijk over aan zijn zoon Jonathan om te werken aan The Force Awakens, waarop zij nu zij aan zij de schrijverscredits voor hun rekening nemen. De regie zou voor rekening van Phil Lord en Christopher Miller komen, maar nog binnen een half jaar nadat de opnames van start gingen werden zij ontslagen vanwege de welbekende creatieve meningsverschillen. Ron Howard werd ingehuurd om het stokje over te nemen.

Met een budget van 275 miljoen Dollar is Solo een van de duurste films ooit gemaakt. Niet zo vreemd dat de verwachtingen behoorlijk hoog lagen. Essentieel voor het slagen van de film zou de invulling van de rol van de jonge Han Solo zijn. Uiteindelijk kwamen de makers tot een shortlist bestaande uit Jack Reynor, Taron Egerton en Alden Ehrenreich, waarvan de laatste de felbegeerde rol wist te bemachtigen. Direct barstte er een storm van kritiek los, maar niet alleen kreeg hij de zege van Harrison Ford, ook bleek hij geknipt voor de rol. En ook Donald Glover bleek bijna in staat om ons Lando Calrissian te doen vergeten. Toch werd de film vrij lauw ontvangen door de critici en liefhebbers van de reeks. Is Disney dan toch belandt op het punt waar voorafgaand aan de uitbreidingsplannen zo voor werd gevreesd?

Het is moeilijk om die conclusie na pas één wat mindere film in de Star Wars-franchise te trekken, maar het feit is wel dat de film mist wat Rogue One wel had. Zo kent de film een vroeg hoogtepunt waar de film niet meer overheen komt en zelfs wat stilvalt. Ook is de film een beetje als meekijken bij de gebeurtenissen waarover die jofele oom steeds vertelt op verjaardagen. Misschien waren de gebeurtenissen in werkelijkheid wel niet zo indrukwekkend, maar het levert het wat aangedikt een goed verhaal. En dat is nou precies waar een beetje de schoen wringt bij Solo. Door alles te tonen wat bekend is haal je niet alleen een deel van de verbeelding weg van de kijkers, ook is er weinig ruimte voor verrassing. Toch is de film anderzijds een feest der herkenning voor de liefhebbers en zit de film zeer degelijk in elkaar. Dat de deur aan het eind wijd open wordt gezet voor een vervolg maakt in elk geval nieuwsgierig.

Extra’s: Zoals je het van een dergelijke grote blockbuster is de Blu-ray release goed gevuld met extra´s, welke allen te vinden zijn op de bonus-disc.
· Solo: The Director & Cast Roundtable (21:44) Ron Howard leidt een boeiende discussie waarin vrijwel alle hoofdrolspelers aan het woord komen; Alden Ehrenreich, Donald Glover, Joonas Suotamo, Emilia Clarke, Phoebe Waller-Bridge, Thandie Newton, Woody Harrelson en Paul Bettany. Zij bespreken onder andere hun rollen, maar ook de audities en de totstandkoming van diverse scènes aan de hand van leuke anekdotes.
· Kasdan on Kasdan (07:50) Lawrence Kasdan en zijn zoon Jonathan bespreken hun samenwerking voor de film en hun de liefde van Lawrence voor het personage Han Solo.
· Remaking the Millennium Falcon (05:36) Hier draait het niet alleen om de betekenis van het schip in het universum van Star Wars, maar ook hoe het schip er weer als splinternieuw uit moest zijn. Hierbij voorzien van de invloeden van Lando in de vormgeving.
· Escape from Corellia (09:59) Een discussie over de tijdlijn van de Star Wars films en welke film Solo hierin plaatsneemt. Deze special neemt ruimt aandacht voor de achtervolging uit het begin van de film met alles wat hierbij kwam kijken.
· The Train Heist (14:30) Een gedetailleerde soort van ‘breakdown’ van de grootste actiescène van de film.
· Team Chewie (06:41) Een blik op de introductie van Chewbacca en hoe zijn relatie met Solo zich ontwikkelt.
· Becoming a Droid: L3-37 (05:06) Een blik op L3-37, met een focus op de performance van Phoebe Waller-Bridge, maar ook op de praktische en digitale effecten die hier verder bij kwamen kijken.
· Scoundrels, Droids, Creatures and Cards: Welcome to Fort Ypso (08:02) Een mooi blik achter de schermen bij het tot leven wekken van Fort Ypso. Niet alleen zien we belangrijke setstukken, maar ook verdiept de extra zich in het verhaal dat zich hier afspeelt.
· Into the Maelstrom: The Kessel Run (08:28) Een fascinerende blik op de hoge kwaliteit on-set visuals, met daarnaast ook aandacht voor de digitale- en geluidseffecten.
· Deleted Scenes (15:13) Een achttal verwijderde en/of extended scènes: Proxima’s Den, Corellian Foot Chase, Han Solo: Imperial Cadet, The Battle of Mimban (extended), Han Versus Chewie (extended), Snowball Fight!, Meet Dryden (extended) en Coaxium Double-Cross.

Solo: A Star Wars Story is een wat voorspelbare tweede film in de Star Wars anthology-reeks. Doordat veel wat we hier te zien krijgen al bekend is uit de originele Star Wars-trilogie, is de film eigenlijk weinig meer dan een invuloefening met beperkte creatieve vrijheid. Het maakt de film weinig opwindend, waarmee je een personage als Han Solo eigenlijk veel tekort doet. Ook is het tempo soms ver te zoeken, zeker na het wervelende begin. Hier kan zelfs een prima invulling van Alden Ehrenrech niets aan veranderen. Dit betekent overigens niet dat de film slecht is. Zo worden veel liefhebbers van het personage op hun wenken bediend met bijvoorbeeld de kennismaking met Wookie Chewbacca en Lando Calrissian. Toch gaat Solo de boeken in als een flop en een van de mindere Star Wars-films, waarop Disney helaas heeft besloten om gas terug te nemen en verdere anthology-films voorlopig in de ijskast te zetten.

Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.

22 oktober, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bcb16b59e815_selected-products" products="9200000094327261,9200000094327259,9200000094327263,9200000096455289,9200000090192864" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer