Sonic the Hedgehog 2

Informatie

RegieJeff Fowler
Jaartal2022
Releasedatum12-08-2022
Speelduur122 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastBen Schwartz, Jim Carrey, James Marsden, Colleen O'Shaughnessey, Idris Elba, Tika Sumpter, Natasha Rothwell en Adam Pally

Het is acht maanden nadat hij Dr. Robotnik heeft verslagen. Sonic woont ondertussen in Green Hills waar hij het publiek probeert van dienst te zijn als een veredelde burgerwacht, met weinig succes. Als Tom Wachowski samen met zijn vrouw Maddie afreist naar Hawaii voor de bruiloft van haar zus Rachel, is Sonic dan ook van plan om het er flink van te nemen in de tijd dat hij alleen thuis is. Die plannen worden bruut verstoord als wordt aangevallen door Robotnik, die met de hulp van Knuckles is teruggekeerd van de Mushroom Planet. Samen zijn zij op zoek naar de legendarische Master Emerald, een oud relikwie dat de eigenaar in staat stelt de werkelijkheid naar zijn hand te zetten. Sonic wordt gered door Miles ‘Tails’ Prower, een tweestaartige vos die hem verafgoodt, en samen bundelen ze hun krachten om de wereld te redden van Robotnik en zijn duivelse plannen.

Na jaren van uitstel kreeg een live-action film Sonic the Hedgehog in 2018 eindelijk groen licht. En waar gameverfilmingen zelden tot nooit een succes wisten op te leveren, wist de film rond de blauwe egel jong en oud te verrassen. Er waren wat opstartprobleempjes, vooral betreffende het design van Sonic, maar toen deze eenmaal opgelost waren bleek Sonic the Hedgehog een heerlijk vermakelijke familiefilm. Het einde van de film deed al vermoeden dat er meer in het vat zou zitten en zeker toen de film ook financieel nog eens behoorlijk succesvol bleek, was het een kwestie van tijd voordat we een vervolg tegemoet konden zien. Iets meer dan twee jaar later is het al zover, en we kunnen eigenlijk gerust stellen dat dit vervolg weinig onder doet voor de eerste film.

Wat fijn is om te zien, is dat men vast heeft gehouden aan de cast van de eerste film. Ben Schwartzs’ stem past perfect bij Sonic en gelukkig keert hij terug. En ook James Marsden en Tika Sumpter keren terug als ‘adoptieouders’ van Sonic. Zelfs Jim Carrey keert weer terug als Dr. Robotnik! Waar hij zich de laatste jaren weinig tot niet liet zien in films, heeft hij hier opnieuw zichtbaar plezier als Sonics’ aartsvijand. Zijn personage wordt wat karikatuur neergezet en dat past Carrey helemaal. Zoals het een goede sequel betaamt is er ook ruimte voor vers bloed en dat wordt vooral gevonden in de vos en Sonics’ metgezel Tails en Knuckles the Echidna, een krachtige mierenegel en rivaal van Sonic die samen met Robotnik ten strijde trekt. Leuk is dat Knuckles van stem wordt voorzien door Idris Elba, een geluid dat mooi past bij hem als natuurkracht.

Wat ook opvalt aan dit vervolg is dat er meer elementen uit de videogames in de film zitten verwerkt. Toch is het vooral eigenlijk weinig origineel en krijg je zelfs het vermoeden dat de makers net het Avengers tweeluik Infinity War en Endgame hebben afgekeken als Sonic op jacht moet naar een smaragd met ongekende krachten. Een ander minpuntje is de speelduur, die bijna een half uur langer is dan de eerste film en daarom voor de jongste kijkers wellicht wat te lang. Maar goed, wat maakt het allemaal ook uit. Het tempo zit er lekker in en voor jong en oud valt en weer genoeg te beleven. En waar in de eerste film al gehint werd naar een vervolg met de introductie van Tails, trekken de makers hier deze lijn door aan het einde Shadow the Hedgehog te introduceren; een onsterfelijke zwarte egel die werd gemaakt door wijlen Gerald Robotnik. Dat belooft wat voor de onvermijdelijke derde film.

Extra’s: Spijtig genoeg verschijnt dit vervolg niet op 4K UHD, maar de Blu-ray voorziet gelukkig wel in de behoefte met ook nog eens aardig wat bonusmateriaal.
· Audiocommentaar: Een leuke en informatieve commentaartrack voorzien door regisseur Jeff Fowler en stemacteur Ben Schwartz.
· Sonic Drome Home (05:20) Een leuk geanimeerde short waarin Sonic, Tails en Knuckles het opnemen tegen een van Robotniks’ drones in Green Hills.
· Deleted Scenes (17:18) Een zevental verwijderde scènes, sommige die duidelijk al sneuvelden voordat de animatie was afgerond.
· Bloopers
(03:56) De welbekende bloopercompilatie met een hoofdrol voor Jim Carrey.
· Music Video
(03:05) De videoclip bij Stars in the Sky van Kid Cudi.
· Finding Your Team
(06:32) Cast en crew bespreken hun terugkeer voor dit vervolg.
· The Powerful Puncher: Knuckles
(05:44) Idris Elba en diverse collega’s bespreken Knuckles,
· Rapid Fire Responses with Ben Schwartz
(03:21) Een grappige soort Q&A met Ben Schwartz in Sonic-stijl.
· Robotnik Reimagined
(05:37) Jim Carrey bespreken het kwaadaardige personage en hoe Jim hem op heerlijke wijze tot leven brengt.
· A Sibling For Sonic: Tails
 (04:48) Cast en crew bespreken Tails, het nieuwe castlid en metgezel van Sonic.

Sonic the Hedgehog 2 is wat aan de lange kant, maar toch vooral een erg leuk vervolg dat de lijn van de eerste film doortrekt. De belofte die werd gedaan aan het eind van de eerste film wordt volledig ingelost, en met de aanwezigheid van niet alleen Tails maar ook Knuckles krijgen we duidelijk nog wat meer elementen te zien die gerelateerd zijn aan de zo populaire videogames. De keuze om Jim Carrey uit zijn zelfgekozen pensioen te halen was zo’n schot in de roos dat ze dat kunstje voor dit vervolg nog maar eens herhalen. Echt origineel is het misschien allemaal niet en net als de film is het allemaal wat veilig, maar goed voor een familiefilm is dat wellicht zo gek nog niet. Feit is wel dat de film opnieuw zeer vermakelijk is en het erop lijkt dat we in elk geval nog een derde film mogen verwachten. En met de kennis van vooral matig tot zelfs slechte gameverfilmingen kunnen we gewoonweg niet ontkennen dat Sonic supervermaak biedt voor jong en oud!

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

1 september, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer