Sonic the Hedgehog 4K

Informatie

RegieJeff Fowler
Jaartal2020
Releasedatum01-07-2020
Speelduur99 minuten
DistributeurParamount Pictures
CastBen Schwartz, Jim Carrey, James Marsden, Tika Sumpter, Lee Majdoub en Neal McDonough

Sonic, een antropomorfe egel met felblauwe stekels en rode hardloopschoenen, komt in de problemen als een stam het op zijn stekels heeft voorzien. Met de hulp van een zak met ringen die portalen naar andere planeten kunnen creeëren weet hij te ontsnappen richting aarde. Tien jaar later geniet Sonic van zijn bestaan in de stad Green Hills in Montana, al verlangt hij er wel naar om vrienden te maken. Op een nacht raakt Sonic zo van streek door zijn eenzaamheid als hij honkbal speelt, dat hij niet alleen supersonisch rent, maar daardoor ook onbedoeld zorgt voor een stroomuitval. Wetenschappelijk genie Doctor Robotnik wordt door het Amerikaanse ministerie van Defensie ingeschakeld om de oorzaak van de storing te achterhalen.

Na jaren van uitstel kreeg een live-action film Sonic the Hedgehog in 2018 eindelijk groen licht. Beetje bij beetje druppelde updates binnen, waarvan een van de eerste was dat Tom Holkenborg (wellicht beter bekend als Junkie XL) de muziek voor zijn rekening zou gaan nemen. Niet veel later kwam het bericht dat Jim Carrey eindelijk uit zijn depressie was gehaald en zo leek men zich op te kunnen maken voor iets leuks. Toch zijn gameverfilmingen zelden tot nooit een succes. Dat mensen sceptisch waren werd nog maar eens onderstreept toen de eerste posters verschenen, niet veel later gevolgd door de eerste trailer. Internet liep bijna over van de kritiek, vooral gericht op het uiterlijk de blauwe egel. Een response van de makers liet niet lang op zich wachten en er werd besloten om Sonic volledig opnieuw te ontwerpen. Achteraf gezien een wijze keus.

Natuurlijk, het zal vast weer de nodige duiten gekost hebben, maar het resultaat is er wel naar. De fans waren dit keer wel tevreden. Toch maakt dat natuurlijk nog geen goede film. Maar opvallend genoeg kunnen we eigenlijk niets anders dan toegeven dat dit eerste avontuur rond de blauwe egel erg vermakelijk is geworden. Echt de diepte in gaat het allemaal niet, maar voor een familiefilm doet Sonic the Hedgehog precies waarvoor hij bedoeld is; vermaken. De film ontkomt hierbij niet aan de nodige cliché’s en wijze levenslessen, maar wie de film een kans geeft zal moeten toegeven dat deze beter is dan verwacht. En ook visueel ziet het er allemaal meer dan prima uit, zeker de actiescènes spatten met regelmaat lekker van het scherm. Het is iets wat waarschijnlijk mede te danken is aan de achtergrond in visual effects van regisseur Jeff Wadlow.

Toch kan het met een geliefd personage nog alle kanten op, zelfs als de animatie goed is. Maar gelukkig past de stem van Ben Schwartz perfect bij het personage, iets wat dan overigens weer niet geldt voor Najib in de Nederlands nagesynchroniseerde versie. Maar goed, die versie is er vooral voor de kleinsten en die zullen daar minder om geven. Wel fijn is de terugkeer naar de bioscoop van Jim Carrey. We hadden de hoop bijna opgegeven, maar hier gaat hij met zichtbaar plezier weer helemaal los als Sonics’ aartsvijand dr. Robotnik. Het zorgt ervoor dat dit eerste avontuur van Sonic verrassenderwijs zonder meer geslaagd is te noemen. En we noemen het bewust het eerste avontuur, want in de credits zijn al wat voorproefjes opgenomen die duidelijk wijzen op dat er meer in het vat zit. Stiekem kijken we daar best naar uit.

Extra’s:
Op de 4K is geen bonusmateriaal te vinden, maar door de toevoeging van de Blu-ray uitgave aan deze release is er toch het nodige aan bonusmateriaal aanwezig.
· Audio Commentary: Regisseur Jeff Wadlow en Ben Schwartz zetten breed in met hun commentaartrack. Voorbij komen onder andere het verwerken van spelelementen, verhaaldetails, anekdotes over het maken van films en natuurlijk het stemmenwerk. Al met al een goed afgerond geheel waar fans van zullen genieten.
· Around the World in 80 Seconds (01:48) Door middel van eenvoudige geanimeerde tekeningen deelt Sonic enkele verhalen over zijn reizen over de hele wereld.
· Deleted Scenes (13:23) Na een introductie door regisseur Jeff Fowler zien we een vijftal verwijderde scènes; Original Opening, Super Observant Carl, Baby Sonic, Tom and Sonic Have a Chat en Rachel and Wade Plan a Date.
· Bloopers (02:13) Enkele hilarische momenten vanaf de set.
· Music Video (03:43) De videoclip bij het nummer Speed Me Up van Wiz Khalifa, Ty Dolla $ign, Lil Yachty en Sueco the Child.
· For the Love of Sonic (04:00) Cast en crew halen herinneringen op aan het spelen van het spel en hoe zij eer hebben willen bewijzen aan de game.
· Building Robotnik with Jim Carrey (04:02) Een feature waarin de loftrompet wordt gestoken over Jim Carrey en zijn optreden in de film.
· The Blue Blur: Origins of Sonic (06:21) Cast en crew kijken terug op de ontwikkeling van Sonic door de jaren heen.
· Sonic on Set (03:27) Ben Schwartz en James Marsden hebben het duidelijk naar hun zin gehad tijdens hun make-up sessies en het daaropvolgende motion capture werk.

Sonic the Hedgehog 4K is niet alleen een fijne familiefilm, maar ook gewoonweg vele malen beter dan verwacht. Want die verwachting lag vrij laag. Een gameverfilming is eigenlijk al genoeg om de lat laag te leggen, maar als er bij de eerste trailer veel mis blijkt vrees je het ergste. Wonderlijk genoeg werd alles prima opgelost en biedt de film flink wat vermaak voor de jongere doelgroep, maar zeker ook voor de meekijkende ouders die medio jaren 90 kennis maakten met het personage. Vooral Jim Carrey is goed om weer terug te zien en hier doet hij eigenlijk exact waar hij zo geliefd om werd; het spelen van een excentriek wat cartoonsk personage. Enige kritiek die we kunnen hebben is dat de film wat veilig is, maar dat is zo erg nog niet voor een eerste film. Nu de basis er echter ligt, hopen we wel dat men voor het reeds aangekondigde vervolg zich ook richt op wat originaliteit om zo de liefhebbers echt te verrassen. Voor nu is Sonic the Hedgehog een van de leukste gameverfilmingen die we hebben gezien!

Met dank aan Day One MPM en Paramount Pictures voor het recensie-exemplaar.

4 juli, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer