Sorry We Missed You

Informatie

RegieKen Loach
Jaartal2019
Releasedatum28-02-2020
Speelduur97 minuten
DistributeurCinéart
CastKris Hitchen, Debbie Honeywood, Katie Proctor & Rhys Stone

Ricky en Abby hebben het niet bepaald makkelijk. Abby maakt lange dagen in de thuiszorg en Ricky wisselt al jaren van baantjes sinds zijn vaste baan in de bouw is verloren tijdens de financiële crisis. Daarnaast hebben ze het erg te stellen met hun zoon Seb die steeds meer spijbelt en zich niet lijk te bekommeren om een goede toekomst. Om hun huidige situatie een nieuwe en positieve impuls te geven, besluit Ricky om als franchisenemer te gaan werken voor een groot postorderbedrijf. Maar wat voor meer stabiliteit had moeten zorgen, zorgt juist voor nog veel meer ellende. Ricky werkt lange dagen, krijgt te maken met heel veel nieuwe regeltjes en protocollen en verliest daarmee zijn gezin steeds verder uit het oog. Ricky en Abby vechten om te overleven in een maatschappij die hun duidelijk niet gunstig gezind is. De vraag is hoe lang de twee nog overeind zullen blijven in de uitzichtloze situatie waarin ze zich bevinden.

Voor wie een vaste baan heeft, een koophuis en verder weinig echte zorgen is het vaak moeilijk voor te stellen hoe een leven is zonder die zekerheden. Cineast Ken Loach dient al jaren deze onderklasse in de maatschappij en kwam vorig jaar met het prachtige I, Daniel Blake om te laten zien hoe zwaar een gevecht kan zijn met een uitkeringsinstantie. En hoe deze mensen soms tot wanhoop kan drijven. Sorry We Missed you sluit daar wat dat betreft goed op aan, al is het gevecht ditmaal tegen de miljoenen regeltjes die het flexwerken met zich meebrengt. Eigen baas zijn klinkt leuk, maar er zijn altijd mensen die daar van profiteren. Centraal in Sorry We Missed You staat het gezin van Ricky en Abby die beiden met de bureaucratie te maken krijgen en hun harde werken maar mondjesmaat beloond zien worden. Ook al draaien ze meer dan twaalf uur op een dag, het is blijkbaar nooit genoeg.

Het stramien van de film lijkt op voorhand duidelijk. Schets de uitzichtloze situatie van een gezin, voeg er een sprankeltje hoop aan toe om deze vervolgens om te zetten naar nog veel meer ellende. Wat dat betreft krijgen Ricky en Abby aardig wat voor hun kiezen dat het haast een wonder mag heten dat de twee, samen met hun zoon en dochter, nog zolang overeind blijven. Toch weet Loach de zaken, ondanks dat ze uiteraard vergroot worden, niet teveel te overdrijven dat het niet meer realistisch aanvoelt. Doordat de focus blijft bij het vierkoppige gezin, houdt hij de zaken bijzonder klein en overzichtelijk. Dat je als kijker niet alle regeltjes zult begrijpen waar ze mee te maken krijgen is logisch. Voor Ricky en Abby is het namelijk net zo’n wirwar die prima op de kijker wordt overgebracht. Je voelt de ellende waarmee het jonge gezin te maken krijgt en voelt de machteloosheid die er mee wordt veroorzaakt. Want wat de oplossing is om hun problemen op te lossen lijkt een groot vraagteken te blijven.

Wat Sorry We Missed You vooral zo indrukwekkend maakt is het gevoel van realisme dat Ken Loach in zijn verhaal weet te leggen. Nergens voelt het, ondanks dat de problemen zich zonder pauze lijken op te stapelen, onecht of niet oprecht aan. Dit is vooral te danken door de relatief onbekende cast die Loach wist te verzamelen. Iets waar de inmiddels tachtigjarige filmmaker patent op lijkt te hebben. Het is ongelofelijk om te zien dat actrice Debbie Honeywood, die met deze film haar debuut maakt als moeder van het gezin, haar rol met zoveel inleving weet te spelen. Sorry We Missed You zet aan tot denken voor die mensen die weinig te klagen hebben in het leven. Kijk eens wat vaker om je heen. Wellicht is er iemand die je hulp harder nodig kan hebben dan je zult denken.

Extra’s: De dvd release van Sorry We Missed You gaat verrassend genoeg gepaard met een drietal zeer fraaie extra’s.
· Making of (15:00) Een blik op het maken van de film en een kijkje achter de schermen.
· Interview met Ken Loach (18:00) Een interview met de regisseur over waarom hij deze film wilde maken.
· Interview met Paul Laverty (22:00) De scenarioschrijver aan het woord over het maken van de film.

Sorry We Missed You is weer een prachtige en zeer menselijke film uit de koker van filmmaker Ken Loach. Wederom staat er een sociaal probleem centraal waar vooral de onderste klasse van de maatschappij op een negatieve manier mee te maken krijgt en tegen een muur van regeltjes aanlopen waar niet aan te ontkomen lijkt. Ditmaal zijn het de zogenaamde voordelen van het flexwerken die uitermate negatief uitpakken voor een jonge gezin die steeds verder in financiële problemen lijken te raken. Daarnaast dreigen ze ook vooral ook elkaar steeds verder te verliezen in een maatschappij die hen slecht gezind lijkt te zijn. Door de relatief onbekende cast wordt de uitzichtloosheid van het gezin tot diep in het hart van de kijker gebracht die ongetwijfeld hoopt op een positieve omkeer. Iets waar ook het gezin vurig op hoopt, maar zich steeds verder de afgrond in ziet glijden. Sorry We Missed You is wederom een film die tot nadenken zal aanzetten en pijnlijk zichtbaar maakt in wat voor een vreemde tijd we inmiddels zijn beland.

Met dank aan Cinéart Nederland voor het recensie-exemplaar.

4 maart, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e5d627df138d_selected-products" products="9200000125005848,9200000082277925,9200000073436511,1002004004884484" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer