Space Jam: A New Legacy

Informatie

RegieMalcom D. Lee
Jaartal2021
Releasedatum30-08-2021
Speelduur116 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastLeBron James, Don Cheadle, Bugs Bunny, Lola Bunny, Daffy Duck, Khris Davis, Sonequa Martin-Green, Cedric Joe & Eric Bauza

LeBron James is de meest succesvolle basketbalspeler van dit moment, maar ondanks dat zijn carrière behoorlijk in de lift zit, geldt dat niet voor de relatie met zijn jongste zoon Dom. Dom wordt door zijn vader getraind om later ook een succesvol basketballer te worden, maar heeft veel meer oren naar een toekomst als game-designer. Om de moeizame relatie met zijn zoon wat positieve invulling te geven besluit LeBron om hem mee te nemen naar een afspraak die hij heeft bij Warner Brothers Studios. Het algoritme van een supercomputer, de Warner 3000, heeft namelijk berekend dat het een zeer goede zet zou zijn als LeBron samen zou werken met de filmstudio. Wat beiden echter niet weten, is dat het algoritme een eigen leven is gaan leiden en poogt om het succes van LeBron te misbruiken voor eigen gewin. Voor LeBron het weet worden hij en zijn zoon het Serververse van Warner Brothers ingezogen. De enige manier om weer een weg terug naar huis te vinden is om akkoord te gaan met het algoritme om een basketbalwedstrijd te spelen waarbij heel veel op het spel staat. LeBron gaat akkoord, maar zijn team is echt een stuk minder veelbelovend dan hij van tevoren had gedacht. Hij wordt gedegradeerd naar Tune World, maar door alle nieuwe technieken is die tekenfilmwereld behoorlijk achterhaalt. Alleen Bugs Bunny is nog over, maar kan hij het wereldberoemde konijn overhalen om met hem samen te werken en zo een team samen stellen om de wedstrijd van zijn leven te kunnen winnen?

Het was wat in 1996: megaster Michael Jordan bundelde zijn krachten met een hele collectie aan tekenfilmfiguren om samen een basketbalwedstrijd te spelen tegen een andere groep tekenfilmfiguren uit de ruimte. Doel van het spelletje was uiteraard om te winnen zodat Bugs Bunny en consorten niet als circusfiguren hoefden te fungeren op een verre planeet. Een mager verhaal, maar het was voldoende om uit te groeien tot een monsterhit die de filmstudio bepaald geen windeieren heeft gelegd. Het vervolg kwam echter maar niet van de grond, ondanks dat er jarenlang over werd gesproken en verschillende pogingen met verschillende filmmakers werden ondernomen. Misschien was het een goed idee geweest als Warner Brothers daar zijn conclusies uit had getrokken, maar het (financiële) bloed kroop kennelijk waar het niet gaan kan en dus is er na vijfentwintig jaar dan eindelijk een vervolg. Maar of iemand daar nou echt nog op zat te wachten…

Het is flauw om naar de financiële cijfers te kijken van Space Jam: A New Legacy, aangezien de film in corona-tijd in premiere is gegaan. Toch rijst de vraag al snel of de film het zonder pandemie echt een stuk beter gedaan zou hebben. Het schort de film namelijk helaas nogal aan wat zaken waarvan de belangrijkste vraag is: hoe relevant is anno 2021 nog een Space Jam-film? Is er echt nog een publiek dat zit te wachten op een potje basketbal van een stel tekenfilmfiguren die toch een flink aantal jaren uit de picture zijn geweest? Weet de jongere generatie überhaupt wel wie Bugs Bunny, Wile E. Coyote of Elmer Fudd zijn? Het zijn vragen die de makers zichzelf zichtbaar ook hebben afgevraagd, getuige de creatieve kronkels die het verhaal van Space Jam: A New Legacy maakt. Het resultaat is echter een warrige bedoeling die alle kanten opschiet en daarmee van losse flodders aan elkaar hangt.

Het maken van een vervolg blijkt toch wat lastiger dan de simpele gedachten om een nieuwe populaire basketbalspeler te nemen en deze samen te laten spelen met een groep tekenfilmfiguren. Wat dat betreft vertoont Space Jam: A New Legacy iets teveel gelijkenissen met zijn voorganger dan goed voor hem is. Wederom staat alles op het spel, gaat het er vooral om dat je moet kunnen zijn wie je wil zijn en is familie het allerbelangrijkste. Om de film toch zijn eigen smoel te geven, mikken de makers op het zelf bedachte Serververse waarin de film zich afspeelt. Het is echter niet meer dan een mogelijkheid, of excuus, voor de makers om alle licenties die filmstudio Warner Brothers heeft er bij te kunnen halen en zo de film vol te proppen met de ene referentie na de ander. Klinkt op zich leuk, maar het lijkt de belangrijkste pijler van de film te zijn geworden om er maar zoveel cameo’s als mogelijk in te proppen. Cameo’s van licentie zoals klassieker Casablanca, Game of Thrones of King Kong die de doelgroep waarschijnlijk totaal of vrijwel niks zal zeggen. Bovendien raakt daarmee het al niet bijster interessante plotje, waar de film uiteindelijk toch om draait, behoorlijk ondergesneeuwd.

En dan is er nog superster LeBron James die, net zoals voorganger Michael Jordan, het voor elkaar moet zien te boksen om de hele film op zijn schouders te kunnen dragen. Het lukt de 36-jarige sterspeler van de Los Angeles Lakers op zich nog aardig om zichzelf te spelen, maar op veel momenten schiet de basketballer toch flink te kort. Vooral de momenten waarop hij enkel zijn stem hoeft te verlenen aan de getekende versie van zichzelf worden emotieloos opgedreund. Het laat maar weer eens zien dat het inspreken van animatiefiguren meer is dan simpel je tekst op te dreunen voor een microfoon. Space Jam: A New Legacy had een leuk weerzien kunnen worden met de helden van toen, maar het resultaat is helaas niet meer dan een warrige en inspiratieloze poging geworden om verder te teren op successen uit het verleden. Space Jam: A New Legacy laat zien dat het soms goed is om bepaalde zaken enkel tot het verleden te laten behoren.

Space Jam: A New Legacy is helaas niet meer geworden dan een warrig en inspiratieloos vervolg op de culthit uit 1996. Wederom draait het om een basketbalwedstrijd die gespeeld moet worden om de wereld te kunnen redden, maar in plaats van het mikken op een goed verhaal, mikken de makers vooral op het succes van zoveel mogelijk cameo’s van andere licenties die filmstudio Warner Brothers in zijn portefeuille heeft. Het is een keuze die bijzonder slecht uitpakt, want Space Jam: A New Legacy vliegt werkelijk alle kanten op, zonder ergens samen te komen tot een interessant en coherent geheel. De vraag rijst vooral met welk doel de film precies is gemaakt en nog belangrijker: voor welke doelgroep? Space Jam: A New Legacy had een leuke ‘trip down memory Lane’ kunnen worden, maar is nu vooral een zichtbaar mislukte poging om te teren op een succesvolle titel uit het verleden.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor de screener-link

13 september, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer